23 Ιουνίου 2022

Subject: . Aπό τον στρατηγό de Gaulle στον Βλαντιμίρ Πούτιν

 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

 

Από τον στρατηγό de Gaulle στον Βλαντιμίρ Πούτιν: ο αγώνας ενάντια στην επιδίωξη αμερικανικής ηγεμονίας

https://www.militaire.gr/apo-ton-stratigo-de-gaulle-ston-vlantimir-poytin-o-agonas-enantia-stin-epidioxi-amerikanikis-igemonias/ 

 

ΔΙΕΘΝΗ. ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ. - 19 Ιούν 2022 

 

 Το διάβασαν: 367

 

Edouard HussonLe Courrier des Stratèges, 17-6-22

[ O  συντάκτης του άρθρου είναι Γάλλος  ιστορικός, διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας σειράς γαλλικών πνεπιστημίων, διευθυντής του Γαλλο-γερμανικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διευθυντής  του l‘ESCP Europe και ήδη αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Ερευνών Paris-Sciences-et-Lettres]

.Μετάφραση/ εισαγωγή: Μ. Στυλιανού

Το 1963, ο στρατηγός de Gaulle συνήγαγε συμπεράσματα από την αποτυχία της Συνθήκης των Ηλυσίων με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Άρχισε να σκιαγραφεί μιαν εξωτερική πολιτική παγκόσμιας εμβέλειας: Αναγνώριση της Λαϊκής Κίνας, καταγγελία του παντοδύναμου δολαρίου, απόρριψη του πολέμου του Βιετνάμ, έξοδος από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αφύπνιση των Γάλλων της Αμερικής…

Ο Ντε Γκωλ σκιαγράφησε τι πετυχαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μισό αιώνα αργότερα. Μια τέτοια δήλωση θα σοκάρει και όμως ο παραλληλισμός μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής των δύο προέδρων είναι προφανής. Μεταξύ των δύο εποχών τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες καθιέρωσαν μια αδυσώπητη ηγεμονία, ξεκίνησαν αρκετούς πολέμους, εκφόβισαν άλλες χώρες με την εξωχώρια ισχύ του αμερικανικού δικαίου. Αυτή η εποχή φτάνει στο τέλος της, διότι για πρώτη φορά ένας αρχηγός κράτους είχε το θάρρος αλλά πάνω απ’ όλα τη δύναμη να αντισταθεί στην απειλή, τη χειραγώγηση και τη διαφθορά που εφάρμοσε η Ουάσιγκτον. Από εδώ ακούμε καλές ψυχές να ουρλιάζουν για το σκάνδαλο σε μια τέτοια σύγκριση μεταξύ του ιδρυτή της Πέμπτης Δημοκρατίας και του ιδρυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά από δέκα χρόνια χάους: ωστόσο, όλοι οι φίλοι της ελευθερίας θα πρέπει να χαίρονται που οι διεθνείς σχέσεις θα βασίζονται τελικά, και πάλι στην ισορροπία της εξουσίας και όχι πλέον στην προσπάθεια ηγεμονίας μιας δύναμης της οποίας η αυτοκρατορική εξωτερική πολιτική καταστρέφει στην πορεία, τις δικές της πολιτικές ελευθερίες και ευημερία, μαζί με αυτές και των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Κόβω αμέσως το γρασίδι κάτω από τα πόδια των ευέξαπτων και των ιδεολόγων: δεν ξέρω τίποτα μεγαλύτερο στην ανθρώπινη ιστορία από την ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης, habeas corpus, δημοκρατία (ή, μάλλον, να μιλήσω όπως ο φίλος μου και συν-συγγραφέας Norman Palma). , ισοκρατία, η κυβέρνηση ίσων) και  οικονομία της αγοράς. Ωστόσο, ένα ισορροπημένο καθεστώς στο εσωτερικό είναι δυνατό μόνο εάν βασίζεται στην κυριαρχία των εθνών και στην ισορροπία δυνάμεων.

Αυτό κατάλαβε ο Στρατηγός Ντε Γκωλ. Στο εσωτερικό, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η περιφερειοποίηση και η συμμετοχή (οι δύο τελευταίες του αρνήθηκαν από μια ανεγκέφαλη μεγάλη αστική τάξη) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία της Γαλλίας και τον αγώνα για την κυριαρχία των λαών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολέμησε ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και ζήτησε την αφύπνιση των λαών που ήταν κάτω από τον κομμουνιστικό ζυγό.

Ο δυτικός λόγος για τη Ρωσία είναι προκατειλημμένος από την αρχή: όχι μόνο επειδή συχνά καθιερώνει από την αρχή μια ισοδυναμία ή συνέχεια μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (τι ευτελισμός του κομμουνισμού!)· αλλά και επειδή ενεργεί σαν ένας λαός να μπορεί να είναι ελεύθερος χωρίς πρώτα να εγγυάται την εθνική του ανεξαρτησία. Οι σημερινοί Ρώσοι είναι ευγνώμονες στον Πούτιν που τους έβγαλε από τη φρικτή δεκαετία του 1990, όταν ο εθνικός πλούτος λεηλατήθηκε από ολιγάρχες που συμμάχησαν με τη Δύση. Στην πραγματικότητα, είναι ευγνώμονες στον Ρώσο πρόεδρο… Να μην μοιάζει με την Ουκρανία των τελευταίων είκοσι ετών, όπου αδίστακτοι ολιγάρχες, ενθαρρυμένοι από τη Δύση, λεηλάτησαν τον πλούτο της χώρας, ενώ οι μεσαίες τάξεις προσπάθησαν να μεταναστεύσουν το συντομότερο δυνατόν και ο υπόλοιπος πληθυσμός βυθίστηκε στη φτώχεια – ή στη βία των πολιτοφυλακών.

Οι Γάλλοι κυβερνήτες και σχολιαστές μας έχουν την ευπρέπεια να μην διεκδικήσουν τον στρατηγό de Gaulle, αυτή τη στιγμή: και για καλό λόγο, πρέπει να αισθάνονται παρά τον εαυτό τους ότι ο στρατηγός θα είχε κρίνει πολύ σοβαρά την τρέχουσα πολιτική στήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμες “να πολεμήσουν μέχρι το τελευταίο ουκρανό” υπό την προϋπόθεση ότι η ανεξάρτητη Ρωσία θα πέσει.

Η εξωτερική πολιτική του στρατηγού de Gaulle από το 1963 έως το 1969

Το 1962, μετά τον τερματισμό του αλγερινού πολέμου, ο στρατηγός de Gaulle προσπάθησε να μεταμορφώσει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις γαλλογερμανικές σχέσεις για να θέσει τα θεμέλια για μια «Ευρωπαϊκή Ευρώπη». Ωστόσο, οι εταίροι της στην Κοινή Αγορά αρνήθηκαν το σχέδιο Fouchet της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Και, μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, ο Jean Monnet κίνησε την περιέργεια για την προσθήκη ενός προοιμίου που επιβεβαιώνει την υπεροχή του ΝΑΤΟ έναντι οποιασδήποτε συγκεκριμένης συμφωνίας που υπογράφεται από τη Γαλλία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε, για παράδειγμα, την όμορφη εξαντλητική μελέτη του Maurice Vaïsse, La Grandeur, πώς ο στρατηγός συνήγαγε τα συμπεράσματα και στη συνέχεια ανέπτυξε μια εξωτερική πολιτική όπου η Γαλλία έπρεπε να δώσει το παράδειγμα και να ενθαρρύνει άλλα έθνη να συμπεριφέρονται ελεύθερα και υπεύθυνα στη διεθνή τάξη. Ανεξαρτησία από τα μπλοκ και την κυριαρχία.

Ήταν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων:

αναγνώριση της Κίνας στις 31 Ιανουαρίου 1964 και επίσκεψη στην Πόλη του Μεξικού τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

 

καταγγελία των νομισματικών διαταραχών που δημιουργήθηκαν από το δολάριο, 5 Φεβρουαρίου 1965.

 

έξοδος από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ στις 21 Φεβρουαρίου 1966, ακολουθούμενο από το ταξίδι στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1966· και την ομιλία της Πνομ Πενχ για να καταγγείλει τον πόλεμο του Βιετνάμ.

 

Δήλωση για το “Ελεύθερο Κεμπέκ” της 24ης Ιουλίου 1967.

Αυτό που είχε κατά νου ο de Gaulle, από την από-αποικιοποίηση έως το ταξίδι στη Ρουμανία τον Μάιο του 1968, ήταν να διεγείρουν, παντού, την εθνική υπερηφάνεια και την επιθυμία οικοδόμησης ενός νόμιμου καθεστώτος, δηλαδή, του οποίου η κυριαρχία είχε μια ευρεία λαϊκή βάση. Τώρα, συνέχισε εξηγώντας, αυτό ήταν δυνατό μόνο σε έναν κόσμο όπου όλο και περισσότερα έθνη θα χειραφετούσαν τους εαυτούς τους από αυτοκρατορίες. Τη Σοβιετική αυτοκρατορία, σίγουρα. αλλά, πάνω απ’ όλα, αυτή που του φάνηκε η πιο επικίνδυνη για τη γαλλική ανεξαρτησία, όποια και αν είναι η κοινή ιστορία των δύο χωρών, την αμερικανική αυτοκρατορία.

Βλαντιμίρ Πούτιν, διάδοχος του στρατηγού ;

Τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με το ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια σημαντική χειρονομία: έστειλε ένα συγχαρητήριο μήνυμα στον ναύαρχο Philippe de Gaulle, γιο του στρατηγού, στα εκατοστά γενέθλιά του. Πώς μπορούμε να σηματοδοτήσουμε καλύτερα αυτό που περίμενε από τη χώρα μας; Ας υψώσουμε για άλλη μια φορά τα χρώματα της εθνικής ανεξαρτησίας πολύ ψηλά!

Ο ηθοποιός των Ηλυσίων πήρε μόνο ένα μάθημα: έπρεπε επίσης να στείλει ένα μήνυμα στον ναύαρχο. Ενώ του προτάθηκε από τον Ρώσο ομόλογό του, να ανανεώσει το νήμα του γαλλορωσικού διαλόγου που ονειρευόταν ο στρατηγός.

Και αν κοιτάξετε προσεκτικά, ο παραλληλισμός μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής του Σαρλ ντε Γκωλ και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εντυπωσιακός.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε στην εξουσία για να τερματίσει τον τσετσενικό πόλεμο όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ για να τερματίσει τον πόλεμο της Αλγερίας. Η διαφορά; Στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα, οι Αμερικανοί υποστήριξαν ένα κοσμικό αλγερινό εθνικό κίνημα. Ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, να αντιμετωπίσει τον ισλαμισμό που έχει πλέον συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό τον οδήγησε να επέμβει και στη Συρία, για να συμβάλει στην εξάλειψη του Ντάες/Daesh.

 

Όπως ο ντε Γκωλ όταν πρότεινε ένα τριμερές εκτελεστικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε πρώτα μια συνεργασία με τους Αμερικανούς προέδρους. προσφέρθηκε ακόμη και να φέρει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ στις αρχές της δεκαετίας του 2000..

 

Και στη συνέχεια, αντιμέτωπος με την άρνηση της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία ως ισότιμη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στράφηκε φυσικά στην Κίνα.

 

Ακριβώς όπως εξήγησε ο Charles de Gaulle στις συνεντεύξεις Τύπου και τις ομιλίες του για τη διεθνή πολιτική, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα των ρωσικών ελευθεριών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανεξαρτησία της χώρας. Ο στρατηγός de Gaulle είχε κάνει τα πάντα το 1945 για να αποφύγει το καθεστώς κατοχής που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φανταστεί για τη Γαλλία. Ομοίως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις προσπάθειες απόκτησης επιρροής στη Δύση, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι όσοι προσβάλλουν πιθανές επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου στη σύγχρονη Ρωσία θα πρέπει να ασκήσουν όλες τις δυνατές τους πιέσεις για να σταματήσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρέμβουν στη ζωή άλλων εθνών. Και ακόμη, μπορούμε να πούμε στη ρωσική περίπτωση ότι το όνειρο της Ουάσιγκτον είναι να επαναλάβει την πολιτική διδασκαλία της Ρωσίας και τη λεηλασία των φυσικών της πόρων που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σφυρηλάτησε ένα μοναδικό αποτρεπτικό όπλο, το υπερηχητικό όπλο καθώς ο στρατηγός είχε βασίσει τη δύναμη της Γαλλίας στην πυρηνική της αποτροπή.

Στην πραγματικότητα, εμφανίζονται δύο χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σαρλ ντε Γκωλ και τη Γαλλία της εποχής του. Πρώτον, η Ρωσία έχει μια στρατιωτική δύναμη που είναι δυσανάλογη με το εργαλείο που είχε στη διάθεσή του ο Στρατηγός. Δεύτερον, το ποσοστό των γαλλικών ελίτ που ήταν συνένοχοι στην αμερικανική εξουσία τη δεκαετία του 1960 ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ρωσικών ελίτ που θα ήταν έτοιμες σήμερα να εξυπηρετήσουν τα δυτικά συμφέροντα.

Η Ρωσία και το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

Οι Αμερικανοί σεβάστηκαν τον Στρατηγό Ντε Γκωλ. Αλλά θεώρησαν ότι ο ιδρυτής της Πέμπτης Δημοκρατίας δεν ακολουθήθηκε από τον γαλλικό κυβερνώντα κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο Ζορζ Πομπιντού ενέδωνε στη νομισματική αυθαιρεσία του Ρίτσαρντ Νίξον, κόβοντας όλους τους δεσμούς μεταξύ δολαρίου και χρυσού. Ο Valéry Giscard d’Estaing έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη ΔΑΣΕ, τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που ζητούν οι Σοβιετικοί. Ο Φρανσουά Μιτεράν είχε το δαχτυλίδι της χαρτοπετσέτας του στην αμερικανική πρεσβεία τη δεκαετία του 1960 και άφησε την επανενωμένη Γερμανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έθεσε το ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί έφεραν τη Γαλλία στην ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Φυσικά, η συμπεριφορά του γαλλικού κυβερνώντος κόσμου, ο ατλαντισμός του, είναι άθλια και αναχρονιστική, μετά το 1990: το ΝΑΤΟ δεν ήταν πλέον χρήσιμο παρά μόνο για να νομιμοποιήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές πιέσεις, εδώ και πενήντα χρόνια, έχουν αφήσει τις κυβερνώσες ομάδες των χωρών που αποτελούν στόχο της Ουάσιγκτον μόνο την επιλογή μεταξύ της υποταγής με την είσοδο στην «παγκόσμια» ολιγαρχία. ή να αναπτύξουν αυταρχικά καθεστώτα για να τερματίσουν την αμερικανική συμμαχία.

Κάποιοι υποστήριξαν, άλλοι αψήφησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν συνθλιβούν ή χαθεί, στο όνομα της δημοκρατίας: Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη. Η σκλήρυνση της Κίνας υπό τον Σι Τζινπίνγκ επιβεβαιώνει αυτό το σχεδόν αναπόφευκτο εσωτερικής πολιτικής σκλήρυνσης για να αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις. Μισώ τον νεο-ολοκληρωτισμό του Xi Jingping. Αλλά πώς μπορούμε να μην δούμε ότι οι προκάτοχοί του έχουν σε μεγάλο βαθμό θέσει σε κίνδυνο τη χώρα τους με τις “παγκοσμιοποιημένες” ελίτ ?

Αυτό θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε αποχρώσεις του λόγου σχετικά με την έλλειψη ελευθεριών στη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους, απ’ όσο γνωρίζω, ο οποίος καταφέρνει να αντιμετωπίσει άμεσα τις “νωμένες Πολιτείες χωρίς να προκαλέσει εσωτερική σκλήρυνση. Ακόμη και αν βρείτε την εσωτερική πολιτική του πιο κοντά σε έναν Ναπολέοντα ΙΙΙ από έναν  de Gaulle, δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με τα δικτατορικά ή νεο-ολοκληρωτικά καθεστώτα που η Ουάσιγκτον αρέσκεται να αγωνίζεται για την αποκατάσταση της νομιμότητάς τους.

Η Ρωσία νόμιζε ότι πέθαινε τη δεκαετία του 1980, αφέθηκε στην αρπακτικότητα των ολιγαρχών της και των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων. Σήμερα, εξοπλισμένη με ένα ισχυρό στρατιωτικό εργαλείο, είναι σε θέση να αντισταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη, στη Συρία, με λίγους άνδρες, η Ρωσία εμπόδισε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σβήσουν την κυριαρχία της χώρας από τον χάρτη. Παρεμβαίνουσα στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος κάνει κάτι που η Κίνα δεν τόλμησε ποτέ να κάνει: αντιμετωπίζει την αμερικανική εξουσία κατά μετωπο.

Εκεί που ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μιλόσεβιτς Καντάφι είχαν παρασυρθεί, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτει τα ελαττώματα του αμερικανικού μηχανισμού ασφαλείας. Εκεί όπου ο στρατηγός de Gaulle είχε γίνει σίγουρα κατανοητός από τον γαλλικό πληθυσμό, αλλά έπρεπε να δαμάσει τις κομφορμιστικές ελίτ που έσπευσαν να επαναφέρουν την κυβέρνηση στα τέλματα μόλις η γενική αριστερά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απολάμβανε την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους του κρατικού μηχανισμού και τη συσπείρωση των περισσότερων ανώτερων μεσαίων τάξεων.

Πρέπει να ειπωθεί ότι η αμερικανική αυτοκρατορική παρέκκλιση μόλις άρχιζε, όταν ο στρατηγός de Gaulle, πολύ διαυγής, το κατήγγειλε. Σήμερα, η αυθαίρετη βασιλεία του δολαρίου, η εξωραϊσμός του αμερικανικού δικαίου, οι βρώμικοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, η μόνιμη αποσταθεροποίηση των κυβερνήσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας τους (συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης με το πραξικόπημα, στα τέλη του 2020, εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ οι οικονομικές κυρώσεις που δεν ακυρώθηκαν ποτέ (Ιράν, Κούβα, Ρωσία) είναι πολύ απτές πραγματικότητες για τους περισσότερους λαούς του κόσμου. Αυτό εξηγεί γιατί, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει προσχωρήσει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σήμερα, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να υπολογίζει, σε μια νέα ισορροπία δυνάμεων, στην ελάχιστα συγκεκαλυμμένη υποστήριξη της νέο-απολυταρχικήςς Κίνας αλλά και στην καλοπροαίρετη ουδετερότητα της δημοκρατικής Ινδίας.

Η ισορροπία δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ελευθεριών

Εάν δεν είχαμε υποστεί πλύση εγκεφάλου από χρόνια προπαγάνδας, θα έπρεπε, λαμβάνοντας υπόψη αυτό που είχε συστήσει ο στρατηγός de Gaulle, να προσδιορίσουμε στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτόν που, επαναφέροντας μια σχέση μεταξύ του ρούβλιου και του χρυσού, πραγματοποίησε τη συνέντευξη Τύπου του Ντε Γκωλ, της 5ης Φεβρουαρίου 1965. Θα έπρεπε να είχαμε παραμείνει ουδέτεροι στην ουκρανική σύγκρουση, ώστε να αδράξουμε μια απροσδόκητη ευκαιρία για να επανεκκινήσουμε την πορεία προς μια “Ευρωπαϊκή Ευρώπη” όπως την ήθελε ο στρατηγός de Gaulle.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να θυμόμαστε αυτό που επέδειξε αριστοτεχνικά ο John Laughland στο βιβλίο του με τίτλο “Η Ελευθερία των Εθνών“: για μια κοινωνία ελευθερίας του θριάμβου, πρέπει να εκπληρωθούν μια σειρά προϋποθέσεων: η εθνική κυριαρχία, ο έλεγχος της τεχνοκρατίας, το νομισματικό καθεστώς που βασίζεται σε απτές πραγματικότητες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία δυνάμεων. Η Ευρώπη εφηύρε ταυτόχρονα τη συναυλία των εθνών και του καπιταλισμού, του κοινοβουλευτισμού και της εθνικής κυριαρχίας. Η σύγχρονη ιστορία, από το πραξικόπημα κατά της Μοσάντ (το 1953 στο Ιράν) μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αυτή μιας μόνιμης συνωμοσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε μια ισορροπημένη ειρήνη για να την αντικαταστήσουν με μια pax americana. Ο στρατηγός ντε Γκωλ το είπε στην εποχή του και ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρέχει αποδείξεις ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή του πλανήτη μας στην ευημερία και την ειρήνη χωρίς να τερματιστεί η αμερικανική αυτοκρατορική περιπέτεια.


 

--

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Βάρδα Ηλείας, 270 52
697 3386615

Δεν υπάρχουν σχόλια: