19 Ιουλίου 2022

« ΙΑΤΡΙΚΗ» ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗΣ» ΚΑΝΝΑΒΗΣ


                  Η δική μας άποψη για την κάνναβη ήταν ανέκαθεν ότι αυτό το ΄ιδιόρρυθμο΄ φυτό, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, μόνο μπελάδες μπορεί να προκαλέσει, και η λεγόμενη νόμιμη  ‘’ιατρική’’ κάνναβη μπορεί να παίξει ρόλο ‘’φερετζε’’ για την ευρύτερη κυκλοφορία της λεγόμενης  παράνομης ‘’ψυχαγωγικής’’ κάνναβης. Η Αλβανία που, ως γνωστόν, αποκαλείται ‘’Κολομβία των Βαλκανίων’’, όπου ο πρωθυπουργός της, Έντι Ράμα,  ετοιμάζει νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, υπήρξαν πρόσφατα αντιδράσεις, εκτός από την Αλβανία,  και σ τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ας δούμε τρία δημοσιεύματα των αλβανικών ΜΜΕ.     

 

1) ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΗΣ  ΚΑΝΝΑΒΗΣ  ΓΙΑ  ΙΑΤΡΙΚΗ  ΧΡΗΣΗ

                              «Ο Ράμα δεν παίζει μπλόφα», τα ελληνικά ΜΜΕ σε «συναγερμό» για νομιμοποίηση του χασίς για ιατρική χρήση: Αύριο στα σύνορα δεν θα είναι το ίδιο

     Την περασμένη εβδομάδα, πληροφορηθήκαμε από τα αλβανικά ΜΜΕ, συνοδεία της ως άνω φωτογραφίας, την κατωτέρω είδηση

Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν γράψει ότι το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Αλβανία θα δημιουργήσει προβλήματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.  Σε άρθρο που δημοσιεύει το «News247.gr», λέγεται ότι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα «δεν παίζει μπλόφα», αλλά θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο στην Αλβανική  Βουλή για να εγκριθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικοί θεσμοί προσπαθούν να καταλάβουν  τι σημαίνει όλο αυτό και πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα, τονίζοντας τον κίνδυνο διέλευσης ναρκωτικών από τα ελληνοαλβανικά σύνορα..

Το «News247.gr» γράφει ότι πάνω από 13 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης έχουν κατασχεθεί την τελευταία τετραετία στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι δρόμοι από την Καστοριά και τα Ιωάννινα θεωρούνται οι σημαντικότερες διελεύσεις για διακίνηση του «χόρτου» στην Ευρώπη, κάτι που μεταφράζεται σε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ εκατέρωθεν των συνόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πικρή εμπειρία της πΓΔΜ, σχετικά με τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, το «News247.gr» γράφει ότι όλοι συμφωνούν ότι το αύριο στα σύνορα δεν θα είναι το ίδιο. 

  

2)ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ;

Προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και η οικονομία, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρωτοβουλία για νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Όμως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε σε μια περίοδο που η ‘’ψυχαγωγική καλλιέργεια’’ της κάνναβης έχει παγιωθεί στην Αλβανία                        

Οι επενδύσεις στη διαδικασία καλλιέργειας, από σπόρους έως ποικιλίες, έχουν αυξήσει την παραγωγή σε μικρότερη έκταση. Η καλλιέργεια έχει διαφοροποιηθεί σε σπίτια και θερμοκήπια, για να αποφευχθούν απώλειες από αστυνομικές ενέργειες, και η αλυσίδα επεξεργασίας αύξησε τις επενδύσεις σε εργαστήρια που παράγουν λάδια και υποπροϊόντα σοκολάτας.

Έμμεσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ομάδες κάνναβης διατηρούν έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, μειώνοντας την περιοχή παραγωγής και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Η παράνομη κάνναβη συνεισφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ και παρέχει θέσεις εργασίας σε περίπου 20.000 άτομα ετησίως. Οι νόμιμες επιχειρήσεις ιατρικής κάνναβης είναι πιθανό να υποστούν ανταγωνισμό στη μαύρη αγορά, όπου το οικονομικό μοντέλο και το ανθρώπινο κεφάλαιο επηρεάζουν την οικονομία της κάνναβης

Με ασυνήθιστη σοβαρότητα στο ντύσιμο, με μαύρο σμόκιν και κόκκινο γιακά, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα ανακοίνωσε, ενώπιον δημοσιογράφων στην Πρωθυπουργική αίθουσα στις 7 Απριλίου 2022, τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η απόφαση ελήφθη μετά από δημοσκόπηση της National Counseling, όπου το 61% των ερωτηθέντων συμφώνησε στην καλλιέργεια κάνναβης, προκειμένου να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία.

Παράλληλα, στους λόφους και τα βουνά της χώρας έχουν δημιουργηθεί ίσως τα πιο σύγχρονα θερμοκήπια στην Ευρώπη για την καλλιέργεια ‘’ψυχαγωγικής κάνναβης’’, που έχει γίνει ο πιο ανεπτυγμένος κλάδος της πραγματικής γεωργίας και συνεισφέρει με ετήσιο εισόδημα σχεδόν 10 % του εθνικού ΑΕΠ. και απασχολεί περίπου 20.000 άτομα το χρόνο.

Σε όλο τον κόσμο, το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών να συμπεριλάβουν την κάνναβη για ιατρικές θεραπείες έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Forecast Market, η παγκόσμια αξία της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς αναμένεται να φτάσει τα 16,4 δις.  φέτος, ενώ μέχρι το 2027 θα τριπλασιαστεί, πάνω από 46 δις.  δολάρια.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης για ιατρικούς σκοπούς, αλλά οι επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η Οφηλία Τσονγκ, σύμβουλος επιχειρήσεων που καλλιεργούν νόμιμη κάνναβη στην Καλιφόρνια, είπε στη βρετανική εφημερίδα ‘’The Guardian’’ ότι «προς το παρόν, ο μόνος τρόπος για να είναι κερδοφόρες οι νόμιμες επιχειρήσεις που έχουν άδεια από το κράτος είναι να διατηρήσουν τη βάση τους σε παράνομη, χωρίς άδεια αγορά».

Ο Αρτάν Χότζα, έμπειρος δημοσιογράφος στον τομέα του χρονικού και καλός γνώστης της διαδικασίας καλλιέργειας ναρκωτικών φυτών, δήλωσε στην «Monitor» ότι κάθε φορά που η κυβέρνησή μας μιλάει για νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, μεταφράζεται σε «άδεια» επέκτασης. των εκτάσεων που φυτεύτηκαν με κάνναβη ‘’αναψυχής’’ στη μαύρη αγορά, αν και δεν έχει καμία σχέση με ποικιλίες για ιατρικούς σκοπούς με αυτές που καλλιεργούνται στην Αλβανία.

Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν εάν νομιμοποιηθεί η κάνναβη για ’’ ψυχαγωγικούς’’ σκοπούς, καθώς η Αλβανία έχει 30 χρόνια εμπειρίας και έχει δημιουργήσει εργατικό δυναμικό με εκτεταμένες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα. «Από χρόνο σε χρόνο, η παραγωγικότητα της επιχείρησης κάνναβης αυξάνεται», είπε ο Χότζα, «λόγω της πολυπλοκότητας των επενδύσεων σε θερμοκήπια, της χρήσης υψηλής τεχνολογίας και της επιλογής σπόρων και ποικιλιών με υψηλή αγοραστική αξία» .

Οι εισροές συναλλάγματος από τις παράνομες εξαγωγές κάνναβης συνέβαλαν στην κάλυψη του συναλλαγματικού κενού που δημιουργήθηκε από το εμπορικό έλλειμμα, καθιστώντας τον κύριο συντελεστή στο τρέχον ισοζύγιο και τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από την άλλη, τα έσοδα αυτά έχουν στρεβλώσει το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, καθώς συγκεντρώνονται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, εμποδίζοντας την επέκταση της οικονομίας σε καινοτόμους τομείς.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Recep Uka, χαρακτήρισε ύποπτη την πρωτοβουλία καλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ως πολιτική οικονομικής ανάπτυξης, σε μια εποχή που η παραδοσιακή γεωργία έχει ακόμη μεγάλες αναξιοποίητες εκτάσεις.  «Πραγματικά φτάσαμε στην κορυφή της παραδοσιακής γεωργίας και τώρα μας έμεινε η κάνναβη;! Η παραδοσιακή γεωργία, αν και με πολύ λίγα έσοδα, είναι πολύ πιο υγιεινή γιατί υπάρχει δουλειά μέσα! Η κοινωνική της πτυχή έχει τις ρίζες της εδώ πριν από 10.000 χρόνια, ενώ αυτή της κάνναβης είναι σαν να «κρατάς αφρό», ένα «σύστημα πυραμίδας», όπου δεν έχει θέση ούτε η παραδοσιακή αγροτική ούτε η σύγχρονη οικογένεια. Αυτό το προϊόν είναι ένα βοτανικό είδος, το οποίο έχει τη δική του τεχνολογία, η οποία αντιμετωπίζεται με φυτοτεχνία», είπε ο κ. Uka.

Η μαζική καλλιέργεια κάνναβης σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει βλάψει σοβαρά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο Genci Muçollari διευθύνει το «Aksion Plus», ένα κέντρο που παρέχει βοήθεια σε χρήστες ναρκωτικών. Ανέφερε ότι το 1995 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 15-65 ετών που έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον ένα είδος ναρκωτικών ήταν περίπου 5.000, ενώ το 2022 στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 60 χιλιάδες χρήστες ναρκωτικών, όπου περίπου 7-8 χιλιάδες θεωρούνται προβληματικοί καταναλωτές σοβαρών και επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών.

Τα στοιχεία της «Aksion Plus» δείχνουν ότι από το 2017 έως το 2022, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης αυξήθηκε κατά 50%, φτάνοντας τις 60 χιλιάδες άτομα, από 40 χιλιάδες πριν από πέντε χρόνια. Οι παράνομες δραστηριότητες κάνναβης αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των κρατουμένων στη χώρα, ενώ αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των εγκληματικών υποθέσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο νεαρός πληθυσμός και η καλλιέργεια κάνναβης

Δελεασμένοι από τα υψηλά κέρδη, οι νέοι άνδρες τείνουν να ασχολούνται με την καλλιέργεια και το εμπόριο κάνναβης, λόγω των άκρως ανταγωνιστικών μισθών σε σύγκριση με άλλους τομείς. Όμως, τα υψηλά κέρδη στο εμπόριο της μαύρης αγοράς συνοδεύονται επίσης από υψηλό κίνδυνο. Πολλοί νέοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη μεταφορά κάνναβης πέφτουν θύματα αστυνομικών ενεργειών για παράνομη δραστηριότητα.

Οι στατιστικές της INSTAT δείχνουν ότι το 10% των ποινικών διαδικασιών, από το 2015 έως το 2020, αφορούσε ναρκωτικά, κυρίως δραστηριότητα κάνναβης. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η αστυνομία έχει συλλάβει ηλικιωμένες γυναίκες καθώς θεωρεί ότι η εργασία σε οικόπεδα κάνναβης είναι το μόνο μέσο βιοπορισμού τους. Στοιχεία από τις φυλακές δείχνουν ότι ένας στους τρεις κατάδικους έχει δεσμούς με κάνναβη. Η καλλιέργεια αυτού του φυτού ανοίγει το δρόμο για τη δόμηση της εγκληματικότητας και την εξαγωγή της στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, αλβανικές ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να στρατολογούν νέους από την Αλβανία. Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, αναλαμβάνουν τα έξοδα της παράνομης διέλευσης στη Βρετανία που πλέον κοστίζει περίπου 25 χιλιάδες λίρες το άτομο. Οι νεοσύλλεκτοι θα καλύψουν το κόστος της διέλευσης, δουλεύοντας ένα χρόνο δωρεάν σε σπίτια όπου καλλιεργείται κάνναβη ή χρησιμοποιείται για την πώληση ναρκωτικών σε αγορές λιανικής.

Λόγω των υψηλότερων αποδοχών από την χειρωνακτική εργασία, χιλιάδες νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία μπροστά στο υψηλό κόστος και τον μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή. Το INSTAT ανέφερε ότι πέρυσι έφυγαν από τη χώρα πάνω από 43.000 άτομα, εκ των οποίων το 50% ήταν νέοι κάτω των 24 ετών.

3) Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΤΟ 2020-2021

                                

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της διακίνησης κοκαΐνης στα λιμάνια της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Το πόρισμα προέκυψε από την Έκθεση για τα Ναρκωτικά, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών (EMCDDA) και έχει ως εξής :

«Οι μεμονωμένες κατασχέσεις το 2020 και το 2021 μπορεί να υποδηλώνουν ότι η διακίνηση κοκαΐνης μέσω λιμανιών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, μπορεί να έχει αυξηθεί. Για παράδειγμα, 143 κιλά κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου της Αλβανίας τον Απρίλιο του 2021, ενώ 1,4 τόνοι κατασχέθηκαν τον Αύγουστο του 2021, και 500 κιλά τον Ιανουάριο του 2022 στο λιμάνι του Μπαρ του Μαυροβουνίου. Οι αρχές του Μαυροβουνίου υποψιάζονται επίσης ότι περισσότεροι από 3 τόνοι διακινήθηκαν λαθραία μέσω του λιμανιού του Μπαρ, το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, το Κοσσυφοπέδιο κατέσχεσε ένα φορτίο 400 κιλών κοκαΐνης τον Μάιο του 2021 μετά από λαθρεμπόριο, μέσω του αλβανικού λιμανιού του Δυρραχίου».

Η έκθεση σημειώνει το γεγονός ότι αλβανόφωνες ομάδες έχουν αυξήσει την κίνηση και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, και  το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που διατίθεται στην Ευρώπη συνεχίζει να διακινείται λαθραία στα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της ΕΕ που βρίσκονται στο Βέλγιο (Αμβέρσα), στις Κάτω Χώρες (Ρότερνταμ) και στην Ισπανία (Βαλένθια και Αλχεθίρας).  Εκτός από το Αμβούργο (Γερμανία), τα λιμάνια της Γαλλίας (Χάβρη, Δουνκέρκη, Μασσαλία), της Ρουμανίας (Κωνστάντζα) και της Ιταλίας (Gioia Tauro- Καλαβρία), για παράδειγμα, έχουν γίνει επίσης σημαντικά σημεία εισόδου κοκαΐνης. «Οι γερμανικές αρχές αποδίδουν την πρόσφατη αύξηση των κατασχέσεων στο λιμάνι του Αμβούργου σε δραστηριότητες βαλκανικών και αλβανόφωνων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αλβανόφωνες ομάδες προσελκύονται τα τελευταία χρόνια από τα υψηλά ποσοστά κέρδους αυτής της αγοράς.                                                                                  «Τα σημαντικά κέρδη που σχετίζονται με το εμπόριο κοκαΐνης έχουν προσελκύσει πολλά εγκληματικά δίκτυα με έδρα την ΕΕ να εμπλακούν σε αυτήν την αγορά. Ορισμένα από αυτά λειτουργούν στα κύρια κέντρα διανομής της ΕΕ και επίσης οργανώνουν αποστολές από χώρες προέλευσης και διέλευσης προς την ΕΕ. Τα περισσότερα από τα εγκληματικά δίκτυα που αναφέρθηκαν στην Europol δραστηριοποιούνται για περισσότερα από 10 χρόνια, με ορισμένους παράγοντες να διαδραματίζουν βασικό ρόλο εδώ και δεκαετίες, όπως τα ιταλικά δίκτυα, καθώς οι νέοι παίκτες αναζητούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς: (κοκαΐνη) όπως αλβανικά, βελγικά, βρετανικά, ολλανδικά, γαλλικά, ιρλανδικά, μαροκινά, σερβικά, ισπανικά και τουρκικά δίκτυα».

Το ΕΚΠΝΤ εκτιμά ότι η λιανική αγορά κοκαΐνης της ΕΕ είχε αξία τουλάχιστον 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (από 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παράνομης αγοράς για όλα τα ναρκωτικά και την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης. μετά την κάνναβη. Νωρίτερα, η έκθεση ανέφερε τον αυξανόμενο ρόλο των αλβανόφωνων ομάδων στην αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, η οποία έχει επεκταθεί σημαντικά από το 2017. Τα εγκληματικά δίκτυα από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά τα αλβανόφωνα, έχουν αναδειχθεί, τα τελευταία 10 χρόνια, σε βασικούς παίκτες στην αγορά κοκαΐνης στην ΕΕ.

«Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης εργάζονταν χωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν ναρκωτικά στους δρόμους. Ωστόσο, ένα αλβανόφωνο εγκληματικό δίκτυο εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο και έθεσε τον έλεγχο στις εισαγωγές και τη διανομή. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα κωδικοποιημένα μέσα επικοινωνίας, ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Εκουαδόρ διαπραγματεύτηκε απευθείας με καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, οργάνωσε μεγάλες αποστολές κοκαΐνης σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια και, με τη βοήθεια συνεργατών με έδρα την Ιταλία, η Ολλανδία και η Αλβανία οργάνωσαν επίσης διανομείς στους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη. Η κοκαΐνη μεταφέρθηκε λαθραία στα ευρωπαϊκά σύνορα κρυμμένη σε οχήματα εξοπλισμένα με κρυφά διαμερίσματα.

                                                                                ΠΗΓΗ :  Blerina Hoxha / Monitor.al /

                            Επιμέλεια  Κειμένου :  ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

                                                                                         

ΚΟΚΑΪΝΗ

ΠΟΡΤΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: