7 Αυγούστου 2022

Κρατική ενίσχυση των λογαριασμών ΔΕΗ!!!

 Ξαφνικά οι λογαριασμοί του ρεύματος της ΔΕΗ πήγαν στα ύψη! Σε «τρελά ύψη» για μερικούς σε σημείον που δεν γνωρίζομεν πόσοι έπαθαν εγκεφαλικόν  και πόσοι μικροεπιχειρηματίες διέκοψαν την λειτουργίαν  των επιχειρήσεών τους. Αιτία φάνηκε στην αρχήν ο περιορισμός ενεργείας από την Ρωσίαν λόγω των αθλίων και παρανόμων κυρώσεων. Και εφ’ όσον περιορίσαμεν την προμήθειαν από Ρωσίαν πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήταν επόμενον να αυξηθεί η τιμή αυτών λόγω σπανιότητος! Και οι σοφοί της Ανένωτης ευρώπης  καθημερινώς συσκέπτονται για να εύρουν τρόπον αντιμετωπίσεως της περιορισμένης εκ Ρωσίας ενεργείας!  Όταν παίρνατε τις αποφάσεις τη πιέση της αμερικής δεν προεβλέπατε για τα επερχόμενα δεινά;;

Στην Ελλάδα πέραν από τον περιορισμόν ενεργείας (θα είμεθα αυτάρκεις αν δεν διεκόπταμεν την χρήση λιγνίτη) παρουσιάσθη και άλλον δραματικόν φαινόμενον. Τέθηκε σε ισχύν η ρήτρα αναπροσαρμογής!  και αύξησε υπέρ το δέον τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι χρήστες δεν έχουν να πληρώσουν και το ρεύμα κόβεται συνεχώς από τα φτωχόσπιτα με δυσμενή αποτελέσματα!

Για να μη καταχρεώνονται οι χρήστες,  η Πολιτεία αποφάσισε να επιχορηγήσει το ρεύμα! Τι θα πεί αυτό; Να πληρώνομεν από τα χρήματα του δημοσίου ένα ποσόν το οποίον θα πηγαίνει  στους αναδόχους παροχής ρεύματος!!! Και γιατί αυτό; Διότι την ρήτραν αναπροσαρμογής τουτέστιν ελευθέραν αύξηση της τιμής του ρεύματος την ορίζουν οι πάροχοι και καρπούνται την αύξηση! Επομένως τα χρήματα που διαθέτει το Κράτος ως επιχορήγηση πηγαίνουν στις τσέπες των ολίγων  και κανένα όφελος δεν έχει ο καταναλωτής.  Το άκρως αξιοπερίργον είναι.

Πως και γιατί δόθηκε άδεια σε ολίγους παρόχους ρεύματος να αυξάνουν όποτε και όσον θέλουν την τιμήν του βασικού αυτού αγαθού; Σε τι αποβλέπει η ρήτρα αναπροσαρμογής και γιατί δεν έχει ήδη καταργηθεί άρδην;;  Η νομοθέτηση αυτής της ρήτρας αποβλέπει σε όφελος 4-5 παρόχων. Γιατί  τους έγινε αυτή η χάρη; Το μέγα οικονομικόν όφελος; Γιατί δεν κατεβάλετο φροντίδα ώστε να μειωθεί η τιμή του ρεύματος αντί να αυξηθεί τόσον ραγδαίως; Ποιον το κέρδος για τον καταναλωτήν από την ρήτραν αναπροσαρμογής;;

Αυτές τις απορίες έχομεν και ζητούμεν υπεύθυνη απάντηση, αν υπάρχει αρμόδιος να την δώσει  μέσω Τηλεοράσεως και αναλυτικώς και πόσα κέρδη είχαν οι χρήστες της ρήτρας!!!

Υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής για ενίσχυση των αχρημάτων θηλακίων των καταναλωτών, λόγω αδικαιολογήτου ακριβείας;;

6/8/2022

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: