8 Οκτωβρίου 2022

«Ο ελληνικός κόσμος μέσα από τα μάτια του Αρσένιου Σουχάνοβ, εκκλησιαστικού διπλωμάτη του 17ου αιώνα»

Μόσχα, 7 Οκτωβρίου 2022

Σύνδεση στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom:

https://us06web.zoom.us/j/89060570308?pwd=Y2VlYWZSV2hRQVkyZ0FnbFVtYW8yQT09

ή εισαγάγετε το αναγνωριστικό διάσκεψης στο παράθυρο προγράμματος: 890 6057 0308

Κωδικός πρόσβασης: 405233

                  

Αγαπητοί φίλοι,

Στα πλαίσια νέου κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων, στη ρωσική, «Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα από το βλέμμα των Ρώσων περιηγητών την περίοδο από τις αρχές του 12ου μέχρι το πρώτο ήμισυ του 18ου αι.», οι οποίες πραγματοποιούνται από τη διδάκτορα ιστορίας της τέχνης, ανώτατη επιστημονική συνεργάτη των Μουσείων του Κρεμλίνου Γιούλια (Ιουλία) Μπουζίκινα, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στην έβδομη διάλεξη του κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ώρα 19.30, με θέμα:

«Ο ελληνικός κόσμος μέσα από τα μάτια του Αρσένιου Σουχάνοβ, εκκλησιαστικού διπλωμάτη του 17ου αιώνα»

Ο Arseny Sukhanov (Anton Putilin, περ. 1660-1668) υπήρξε σύγχρονος και άμεσος συμμέτοχος στις εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις του Πατριάρχη Νίκωνα. Εκκλησιαστικός διπλωμάτης, συγγραφέας, πρώτος Ρώσος βιβλιογράφος, συνέβαλε τα  μάλα  στην ανάπτυξη της έκδοσης βιβλίων στη Ρωσία, χρημάτισε επικεφαλής του Τυπογραφείου της Μόσχας. Το κύριο καθήκον του και στα τρία ταξίδια του στην Ανατολή εστιάζονταν στη συλλογή πληροφοριών και στην ανάλυση των διαφορών ανάμεσα στο ρωσικό και το ελληνικό λατρευτικό τελετουργικό. Από την Ιερουσαλήμ ο Αρσένιος έφερε στον Τσάρο Αλεξέι Μιχαήλοβιτς το «Προσκυνητάριο», στο οποίο, εκτός από επίσημη αναφορά και πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της λατρείας, αναφέρεται στον  ελληνικό πληθυσμού, του δίνει χαρακτηρισμούς και εκφράζει μία προσωπική αρνητική στάση απέναντι στα έθιμα που αναπτύχθηκαν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, ο Αρσένιος γνώριζε και εκτιμούσε τον ελληνικό πολιτισμό, χριστιανικό και αρχαίο, όπως αποδεικνύεται από τη σύνθεση των χειρογράφων που πήρε από τα μοναστήρια του Άθω. Εκτός από λειτουργικά χειρόγραφα και έργα των αγίων πατέρων, έφερε στη Μόσχα χειρόγραφα και έντυπες εκδόσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου, έργα του Αριστοτέλη, του Δημοσθένη, του Θεόκριτου, τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, και άλλα έργα. Για ποιο λόγο και στόχο προορίζονταν αυτά τα βιβλία και τί δεν άρεσε στον Αρσένιο στα ελληνικά έθιμα, θα μάθετε στη διάλεξη.

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, έναρξη 19-30.

 

Οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν παρακαλείσθε να συνδεθείτε με τον εξής σύνδεσμο στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom:

https://us06web.zoom.us/j/89060570308?pwd=Y2VlYWZSV2hRQVkyZ0FnbFVtYW8yQT09

ή εισαγάγετε το αναγνωριστικό διάσκεψης στο παράθυρο προγράμματος: 890 6057 0308

Κωδικός πρόσβασης: 405233

 

Τη διάλεξη δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στον κάτωθι σύνδεσμο στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

Επισημαίνεται ότι ο κύκλος διαλέξεων μαγνητοσκοπείται και αναρτάται στο εδάφιο  «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

Για περισσότερες πληροφορίες δύνασθε να απευθύνεστε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα (495) 7084809/10, info@hecucenter.ru, hcc@mail.ru , www.hecucenter.ru .

 

Με εκτίμηση

Θεοδώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2020-06-05_12-43-01

Ακολουθεί περιγραφή ολόκληρου του κύκλου διαλέξεων, καθώς και ενημέρωση για τη λέκτορα:

 

ΓΙΟΥΛΙΑ ΜΠΟΥΖΙΚΙΝΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 10ΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ 18ΟΥ αι.

  1. «Ό,τι είδα μετά των ομμάτιών μου ... ». Η Βυζαντινός κόσμος  στις αρχές του 12ου αι. Μέσα από το βλέμμα του ηγούμενου Δανιήλ.
  2. O Θεοφάνης ο Γραικός και η ρωσική τέχνη.
  3. Ελληνικές εικόνες στο ρωσικό Μεσαίωνα.
  4. Αρχαία αγάλματα, αλληγορικές φιγούρες και δοξαστικές κολώνες σε ρωσικές εικόνες.
  5. Ο Βυζαντινός κόσμος υπό τον οθωμανικό ζυγό στα τέλη του 16ου αι. μέσα από το βλέμμα του περιηγητή Τρίφωνα Κορομπέιννικοβ.
  6. Το νησί της Κύπρου στη ρωσική μεσαιωνική λογοτεχνία και δημοσιεύσεις.
  7. Ο ελληνικός κόσμος μέσα από τα μάτια του Arseny Sukhanov, εκκλησιαστικού διπλωμάτη του 17ου αιώνα.
  8. Αρσένιος Ελασσώνος: η μοίρα του Έλληνα επισκόπου στη Μόσχα το 17ο αιώνα.
  9. Ο ελληνικός κόσμος του 18ου αιώνα στα απομνημονεύματα του Vasily Grigorovich-Barsky.

Γιούλια Μπουζίκινα

Γεννήθηκε το 1985 στη Μόσχα. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Lomonosov».

Το 2011 υπερασπίστηκε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η εικόνα της ιερής πόλης και του μοναστηριού στη ρωσική ζωγραφική του Ύστερου Μεσαίωνα (16ος - πρώτο ήμισυ 17ου αιώνα)»

Από το 2011 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στα Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας, αυτή τη στιγμή ως ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης -  ερευνητής του Τμήματος Επιστημονικής Σύνταξης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: