1 Νοεμβρίου 2022

27ης Σεπτεμβρίου 1831, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη λειτουργία.

 

Ο Καποδίστριας συνοδευόταν από τον Κρητικό μονόχειρα σωματοφύλακά του Γεώργιο Κοζώνη, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Ο τελευταίος αποτελειώθηκε από τον όχλο και το πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης μεταφέρθηκε από το πλήθος σε κοντινό φαρμακείο, όπου εξέπνευσε. Πριν από αυτό, όμως, εξετάστηκε επί τόπου από τον γιατρό και προσωπικό φίλο του εκλιπόντος, Σπύρο Καρβέλα, ο οποίος συνέταξε τη σχετική έκθεση, η οποία περιλαμβάνεται σε ιστορικό έγγραφο. 

 

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο θάνατος του Κυβερνήτη προήλθε από τραύματα στο ινιακό οστό και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, όπου παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί, μετά από επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει την πρεσβεία.


Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον ελληνικό πληθυσμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ στο νησί της Ύδρας η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς.

Έχει υποστηριχθεί ότι ξένες δυνάμεις έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δολοφονία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την πάροδο τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών εξακολουθεί να είναι απόρρητος. Ο σχεδιασμός της συνωμοσίας φαίνεται ότι είχε ως πρωτεργάτη τον Γάλλο στρατηγό Gerard, τότε διοικητή του τακτικού στρατού που ο ίδιος ο Καποδίστριας επιχείρησε να οργανώσει. Δύο ολόκληρους μήνες πριν από τη δολοφονία, οι αξιωματικοί του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο, στις μεταξύ τους συζητήσεις, δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι πλησίαζε η ημέρα της δολοφονίας ή απλώς της ανατροπής του Κυβερνήτη. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κορδάτο, η οικονομική κρίση και η απόρριψη των αγγλικών και γαλλικών οικονομικών προτάσεων για λογαριασμό του, οδήγησαν τις δύο τελευταίες "προστάτιδες δυνάμεις" να οργανώσουν τη δολοφονία του ρωσόφιλου Καποδίστρια, χρησιμοποιώντας τους Υδραίους και τους Μανιάτες.

Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Χατζάρα, ο οποίος έχει ερευνήσει το τεράστιο αυτό θέμα για τον Ελληνισμό και την τύχη των Ορθόδοξων Χριστιανικών Λαών, "η εγκληματική οργάνωση που δολοφόνησε τον Καποδίστρια το 1831 κυβερνά ακόμη και σήμερα την ψευδοΕλλάδα. Η απόφαση για την εκτέλεση του Καποδίστρια δεν ελήφθη στην Ελλάδα, στη συνάντηση των πέντε εφοπλιστών στην Ύδρα, αλλά εκδόθηκε από τη Στοά του Λονδίνου, γιατί κανένας άλλος μασόνος στην Ελλάδα δεν θα τολμούσε να τον δολοφονήσει χωρίς την εντολή του Μεγάλου Διδασκάλου της Μητρικής Στοάς. Για το λόγο αυτό, 191 χρόνια μετά τη δολοφονία, που έγινε για να σταματήσει η πορεία που είχε χαράξει ο Ιωάννης Καποδίστριας για το Ελληνικό Έθνος, ο φάκελος με τα σχετικά έγγραφα παραμένει "άκρως απόρρητος" στα βρετανικά αρχεία. Από τα ρωσικά αρχεία, τα οποία δεν είναι απόρρητα, μαθαίνουμε ότι ο Ρώσος αντιπρέσβης Ριμποπιέ στην έκθεσή του για τη δολοφονία του Καποδίστρια δεν έχει καμία αμφιβολία ότι "το χέρι του δολοφόνου ήταν οπλισμένο από την Αγγλία". Η αγγλόφιλη "φράξια της Ύδρας", με την υποστήριξη των Γάλλων, προετοίμαζε "λαϊκές" εξεγέρσεις των "αγανακτισμένων", την ανταρσία του στρατού, την κατάληψη του Φρουρίου στο Ναύπλιο (έδρα της Κυβέρνησης τότε) και του ναυτικού σταθμού στο νησί του Πόρου. Έτσι τη λύση θα έδινε ο αγγλικός στόλος. Ωστόσο, το σχέδιο απέτυχε χάρη στη σθεναρή αντίσταση του Καποδίστρια. Τότε επιλέχθηκε η τελική λύση της τελετουργικής δολοφονίας του".

Από τους δολοφόνους, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, λίγο πριν πεθάνει από τον πυροβολισμό του πιστολιού της φρουράς του Καποδίστρια, εκλιπαρώντας για έλεος, είπε στην αστυνομία: "Δεν φταίω εγώ, άλλοι στρατιώτες με έβαλαν εκεί". Ο ιστορικός και αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης, σύγχρονος των γεγονότων, αναφέρει ότι ο άλλος δολοφόνος του Κυβερνήτη, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, κατέφυγε στο σπίτι του Γάλλου πρέσβη, βαρόνου Ρουέν, δηλώνοντας: "Σκοτώσαμε τον τύραννο. Εμπιστευόμαστε την τιμή της Γαλλίας. Εδώ είναι τα άρματα μας".

Ο Γάλλος πρέσβης χορήγησε άσυλο στον Γεώργιο Μαυρομιχάλη και αρνήθηκε να τον παραδώσει, ζητώντας ένταλμα σύλληψής του. Ωστόσο, υπό την απειλή του εξεγερμένου λαού που είχε περικυκλώσει την πρεσβεία, ο Ρουέν αναγκάστηκε να παραδώσει τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη στις αρχές. Αξιοσημείωτη είναι και η στάση του Βρετανού πρέσβη, ο οποίος αμέσως μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια ζήτησε τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά του εξεγερμένου λαού, καταστολή μάλιστα με τη χρήση όπλων, απειλώντας την τριμελή προσωρινή Διοικητική Επιτροπή (αποτελούμενη από τους Αυγουστίνο Καποδίστρια, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη) ακόμη και με αποχώρηση και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

 

Πολύ αργότερα, το 1840, ο ίδιος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ακούγοντας κάποιον να κατηγορεί τον Καποδίστρια, φέρεται να είπε τα εξής λόγια: "Δεν μετράς καλά, φιλόσοφε ... Ανάθεμα τους Αγγλογάλλους που ήταν η αιτία κι εγώ έχασα τον λαό μου και το Έθνος έχασε έναν άνθρωπο που δεν θα κατηγορηθεί και το αίμα του με τιμωρεί μέχρι τώρα ...".

Για τη δολοφονία του Καποδίστρια, ο Ελβετός φιλέλληνας, φίλος του Καποδίστρια και ευεργέτης της επανάστασης, Ι.Γ. Αινάρδος, είπε "Αυτός που δολοφόνησε τον Καποδίστρια δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και ευρωπαϊκή ατυχία".


-------------------------------

Το αίμα του πρώτου και τελευταίου Κυβερνήτη που ήταν σε πλήρη συμφωνία με τον Αρχάγγελο της σύγχρονης Ελλάδας ρέει ακόμα στις καρδιές μας και απαιτεί ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ!

Ο ΑΡΧΆΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΕΚΡΌΣ!

ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!!

ΤΈΡΑΤΑ ΤΗΣ ΚΌΛΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΆΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΠΗΓΑΊΝΕΤΕ ΠΊΣΩ ΣΤΗΝ ΆΒΥΣΣΟ ΌΠΟΥ ΑΝΉΚΕΤΕ .......

 

 

Δημήτρης Στ. Περούλας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: