Πριν από 20 έτη περίπου όταν άρχισαν να εγκαθίσταται τα πρώτα φωτοβολταϊκά, δεν μπορούσα να καταλάβω δυο πράγματα. Την τιμή πώλησης στην ΔΕΗ και γιατί στα καλλιεργούμενα εδάφη. Σήμερα μου έχουν απαντηθεί αι οι δυο απορίες. Την εποχή εκείνη η ΔΕΗ ξεκίνησε να αγοράζει με 50 λ την κιλοβατώρα. Ναι, αγόραζε με 50 λ και πουλούσε με 0,9, 10 ή 11 λ την κιλοβατώρα. Ποιος αγοράζει με 50 και πουλάει με 10;;; όσον αφορά την εγκατάσταση σε καλλιεργούμενα εδάφη δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γιατί γίνεται αυτό.
Σήμερα έχω μια άλλη απορία. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία. Βλέπουμε το ποσοστό συμμετοχής των διαφορετικών πηγών ενέργειας στην παραγωγή ρεύματος. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τον πρόσφατο λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας.
Ενεργειακό Μείγμα - ΙΟΥΝΙΟΣ 2023
ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ (%)
1. ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ 6%
2. ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ 0%
3. ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 36%
4. ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ 10%
5. ΑΠΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 16%
6. ΑΠΕ ΔΙΚΤΥΟΥ (Φ/Β και άλλα) 24%
7. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ 9%
(πηγή: ELPEDISON ECONOMY 11/08/2023)
Βλέπουμε ότι το φυσικό αέριο (ΦΑ) συμμετέχει κατά 36% μεταξύ των πηγών ενεργείας προς παραγωγή ρεύματος. Περίπου κατά το 1/3 δηλαδή σαν πηγή ενέργειας στην τελική διαμόρφωση των παραγόμενων ‘ποσοτήτων’ ρεύματος.
Το ερώτημα είναι: συμμετέχει κατά 36% (κατά 1/3 περίπου δηλαδή) και στην τελική διαμόρφωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος;;;
Ακούγαμε από πριν την Ρώσικη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για αυξήσεις στο ΦΑ και βεβαίως ακούγαμε συνεχώς για αυξήσεις μέσα στον χειμώνα και μόνο την άνοιξη έπεσαν οι τιμές. Βεβαίως οι τιμές ανά κιλοβατώρα λέγω τιμών ΦΑ στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Ολλανδίας και περίπου κατά 1/3 αυξημένες σε σχέση με την Γερμανία. Γιατί αυτό ποτέ δεν κατάλαβα.
Όταν όλες οι άλλες πηγές ενέργειας είναι σταθερές ως προς την ποσότητα παροχής τότε γιατί το 36% οδηγεί το ράλι και μάλιστα στα ύψη; Μήπως γιατί είναι δίδυμο αδελφάκι των εκλογών; Η μειοψηφία κάνει ότι θέλει δηλαδή.
Και φυσικά στρώνεται το χαλί πριν την έλευση του Χειμώνα. Μας λέει το sofokleousin: Πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα η χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα – Το αιφνίδιο ράλι του φυσικού αερίου και οι αποφάσεις των παρόχων ρεύματος.
Το Ηλεκτρικό Ρεύμα στην Ελλάδα από αγαθό έχει καταντήσει εμπόρευμα σε μια μεγάλη σκακιέρα για λίγους παίχτες και πολλούς βλάκες. Το πολιτικό σύστημα κάνει μπίζνες και παράλληλα γεμίζει όσο μπορεί τα κρατικά ταμεία για να μοιράζει ψίχουλα. Τα έσοδα και κατά συνέπεια η οικονομία μας στηρίζεται στους φόρους (ρεύματος, καυσίμων, τσιγάρων), το φπα, τα διόδια, τα τέλη κυκλοφορίας και ότι μπορεί να πάρει από ΕΕ και ΗΠΑ. Αν καταρρεύσει ο τουρισμός και η ναυτιλία απλά καταστραφήκαμε.
Αντι να είναι διαρκής η επιδίωξη του χτισίματος μιας υγιούς παραγωγικής και εξωστρεφούς οικονομίας εμείς παράγουμε πολιτικούς που με την σειρά τους κάνουν μπίζνες. Είμαστε είτε βλάκες είτε συνένοχοι.
Α, μια τελευταία ερώτηση: είδατε κάποιον από τους νεοεισαχθέντες πατριώτες στο κοινοβούλιο να το θίγουν είτε με επερώτηση είτε με άρθρα και κείμενα στον τύπο και το διαδίκτυο;
Η πηγή μου:
«Φουσκωμένα» τα τιμολόγια ρεύματος τον Σεπτέμβριο – Πόσο θα αυξηθούν
https://www.sofokleousin.gr/fouskomena-ta-timologia-reymatos-ton-septemvrio-poso-tha-ayksitho
Πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα η χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα – Το αιφνίδιο ράλι του φυσικού αερίου και οι αποφάσεις των παρόχων ρεύματος
18 Αυγούστου 2023
«Φουσκωμένα» αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο. Κύρια αιτία για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι η μεγάλη αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, που ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απόρροια της ραγδαίας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ειδικότερα η τιμή της χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας, σήμερα Παρασκευή, έφτασε στα 107,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και χθες ήταν πάνω από τα 100 ευρώ (102,78 ευρώ). Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει άμεσα τη λιανική αγορά και θα μετακυληθεί στα ενεργειακό τιμολόγια. Θεωρείται βέβαιο ότι οι πάροχοι ρεύματος θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, που σε σχέση με τα τιμολόγια του Αυγούστου, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση που θα κυμαίνεται από 10% έως 15%. Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενέργειας, που σημειώνουν ότι η ανάφλεξη των τιμών του φυσικού αερίου, αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το νέο ντόμινο αυξήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου