27 Σεπτεμβρίου 2023

Προς τους Συμπολίτες μου, του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 Αγαπητοί Συμπολίτες,

 Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στην Αετοράχη, την Δάφνη και τις Ξενιές. Στην Αετοράχη δεν είδα παραπάνω από 2-3 πρόσωπα και συνομίλησα με ένα από αυτά. Κατέβηκα στην Αγία Μαρίνα και απολαυσα το περιβάλλον. Μετά πήγα στη Δάφνη και μετά την Δάφνη από ένα χωματόδρομο στις Ξενιές.

 

Πριν από είκοσι  χρόνια είχα κάνει πάλι αυτή την διαδρομή με την καλύτερη – που θα μπορούσα να έχω – παρέα και θυμάμαι αρκετό κόσμο και πολλά μικρά παιδιά. Πριν λίγες μέρες αυτό που διαπίστωσα ήταν ερημιά.

 

Όντως ο κος Λέντζας έχει συμβάλλει στη αλλαγή σελίδας στον Δήμος μας: ερημώνουν τα χωριά μας.

 

Δήμαρχος επί τέσσερα χρόνια και δεν ξέρω πόσες τετραετίες δημοτικός σύμβουλος, προφανώς δεν έδωσε σημασία, και προσωπικά διαπιστώνω αδιαφορία.

 

Όταν λοιπόν μας λέει: για τον Δήμο που θέλουμε και μας αξίζει (ή κάπως έτσι) προφανώς μας λέει ότι αυτό που μας αξίζει είναι:

 

Ερημοποίηση των χωριών, καμία ποιότητα ζωής, κανένα ενδιαφέρον για την υγεία των δημοτών.

 

Και μια ερώτηση προς τον έτερο Βαρδαίο υποψήφιο κο Τσιρίκο:

 

Κύριε Τσιρίκο διάβασα μια ανακοίνωση σας με τίτλο: Συμπεράσματα περιοδείας σε όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας. Και το διάβασα με ενδιαφέρον. Ομολογώ ότι είναι ένα ωραίο προσεγμένο φιλολογικά κείμενο που υποθέτω ότι το συνέταξε τρίτο πρόσωπο και όχι εσείς κύριε Τσιρίκο, αλλά δεν έχει καμιά σημασία αυτό.

 

Μας λέτε:

 

Από την ημέρα που αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συνδημοτών μου επισκέφθηκα όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας. …..…. Γνωρίζω επίσης ότι μια δημοτική αρχή, εν προκειμένω η δημοτική αρχή του δήμου μας , για να μπορέσει να παράξει ουσιαστικό έργο ,για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ιδιαιτερότητες της κάθε κοινωνίας. Ιδιαιτερότητες που αφορούν στις ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές της κάθε τοπικής κοινωνίας, στα ήθη και τα έθιμά τους, στη φυσική τους θέση, στις πραγματικές τους ανάγκες, στα προβλήματά τους. Η κάθε τοπική κοινωνία ,μικρή ή μεγάλη, αποτελεί και μια μοναδικότητα, είναι ξεχωριστή.

 

 

Αλήθεια; επισκεφθήκατε όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας; Και βρήκατε σε όλες κόσμο να μιλήσετε; Γιατί εγώ σε κάποιες δημοτικές ενότητες και κοινότητες διαπίστωσα ερημιά και έψαχνα αρκετή ώρα για να βρω κάποιον να μιλήσω. Εσείς τους βρήκατε; Δεν μας λέτε και εμάς τι σας είπαν;

 

Την ερημοποίηση που λαμβάνει χωρά την διαπιστώσατε; Αν ναι, τι θα κάνετε;

 

Και τέλος: ποια η ιδιαιτερότητα λογω ιστορικής και πολιτισμικής καταβολής της Αετοράχης;

 

 

Δεν βλέπω να έχετε πάρει θέση σε κάποιο φλέγον θέμα και ανησυχώ. Ένας υποψήφιος Δήμαρχος δεν πρέπει να περιλαμβάνει στην εκστρατεία του μόνο κατηγορίες κατά του απερχόμενου αλλά να έχει στην φαρέτρα του και το τι σκοπεύει να κάνει στα φλέγοντα ζητήματα.

  --

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 Η πηγή μου:

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΙΚΟΣ: Συμπεράσματα περιοδείας σε όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας

https://www.ilidakampos.gr/index.php/ek2023-dandkyl/53018-vasilis-tsirikos-symperasmata-periodeias-se-oles-tis-dimotikes-enotites-kai-koinotites-tou-dimou-mas

25 Σεπτεμβρίου 2023

 

Από την ημέρα που αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συνδημοτών μου επισκέφθηκα όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του δήμου μας. Το έκανα όχι για να ικανοποιήσω την ανάγκη μιας προεκλογικής περιόδου αλλά από ανάγκη ικανοποίησης της θέλησής μου να ακούσω τους συνδημότες μου.

Να ακούσω τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, τα προβλήματά τους, την κριτική τους. Να ακούσω αυτούς στους οποίους μια δημοτική αρχή απευθύνεται, αυτούς όπου οι όποιες ενέργειες ή παραλείψεις μιας δημοτικής αρχής αντανακλούν απ'ευθείας στις ζωές τους.

 

Ξεκίνησα αυτή την επαφή με τους συνδημότες μου έχοντας ,κατ'αρχήν, βαθύτατη επίγνωση των δυνατοτήτων μιας δημοτικής αρχής, του ρόλου της στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνιών.... Ο ρόλος της δεν είναι αυτός του κομπάρσου δεν είναι όμως και υποκατάστατο της κεντρικής κυβέρνησης, του κράτους. Δρα συμπληρωματικά του κράτους αλλά ουσιαστικά. Γνωρίζω επίσης ότι μια δημοτική αρχή, εν προκειμένω η δημοτική αρχή του δήμου μας , για να μπορέσει να παράξει ουσιαστικό έργο ,για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ιδιαιτερότητες της κάθε κοινωνίας. Ιδιαιτερότητες που αφορούν στις ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές της κάθε τοπικής κοινωνίας, στα ήθη και τα έθιμά τους, στη φυσική τους θέση, στις πραγματικές τους ανάγκες, στα προβλήματά τους. Η κάθε τοπική κοινωνία ,μικρή ή μεγάλη, αποτελεί και μια μοναδικότητα, είναι ξεχωριστή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: