23 Σεπτεμβρίου 2023

Προς τους Συμπολίτες μου: Η Βάρδα σήμερα. Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 Πριν μερικές εβδομάδες σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων άκουγα να λένε: ο γιος του τάδε είναι στην Ολλανδία, η κόρη του τάδε είναι στις ΗΠΑ, αυτός είναι στην Γερμανία, αυτή είναι στην Αγγλία, αυτός και αυτή είναι στην Σκανδιναβία.

 

Είναι δεκάδες ή εκατοντάδες τα νέα παιδιά που πήραν πτυχίο και μετακόμισαν εκτός Ελλάδος για μια θέση εργασίας; Και αυτό συμβαίνει και με τον τωρινό και με τον προηγούμενο δήμαρχο. Οι ευχές βέβαια και από τους δυο στους επιτυχόντες στα αει παρέχονται χωρίς τσιγκουνιά. Αλλά μετά ….

 

Η Βάρδα σήμερα είναι μια προβληματική περιοχή με πληθυσμό που γερνάει και αρρωσταίνει και συρρικνώνεται.

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης  

 

 

Στην βάρδα σήμερα:

 

Δεν υπάρχει ποιότητα ζωής. Σε τρελαίνουν μηχανάκια και αυτοκίνητα με αλλαγμένες εξατμίσεις με θόρυβο που φτάνει ψηλά στην κλίμακα των ντεσιμπέλ. Αρκετές φορές στην διάρκεια του 24ωρου θα περάσουν κάποιοι με την ένταση της μουσικής στο μέγιστο και αν είναι στις 01:00 την νύχτα άντε μετά να κοιμηθείς.

 

Πρόσφατα προστέθηκε και ένα κομβόι φορτηγών. Ξεκινούν γύρω στις επτά το πρωί και συνεχίζουν ολόκληρη την μέρα. Ειδικά το πρωί όπου πόρτες και παράθυρα είναι ανοιχτά για να αεριστεί το σπίτι οι παχιές μάζες καυσαερίων των φορτηγών έβρισκαν συχνά την είσοδο για τις οικίες. Πόσα πρόβλημα υγείας μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν;

 

Δεν υπάρχει μέλλον για νέα παιδιά με πτυχία. Δεν υπάρχουν εταιρείες για να απορροφηθούν και θα πρέπει είτε να πάνε σε πόλεις είτε στο εξωτερικό είτε να περιμένουν κάποια προκήρυξη στον Δήμο για εξάμηνη ή οκτάμηνη εργασία. Στις πόλεις βέβαια μπορούν να γίνουν ντελιβεραδες ή γκαρσονακια. Αυτά όμως ήταν και είναι τα όνειρά τους;

 

Επικινδυνότητα λόγο καύσης πλαστικών. Αρκετές φορές τον χρόνο η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει από την μυρωδιά του καμένου πλαστικού και σε κάποια σημεία ανυψώνεται η μαύρη στήλη καπνού λογω της καύση τους. Η καύση των πλαστικών περιλαμβάνει ένα πλήθος καρκινογόνων ουσιών και ανάμεσα τους διοξίνες και φουράνια.

 

Επικινδυνότητα λόγο μη διενέργειας ελέγχων. Διενεργούνται έλεγχοι σε γάλατα, γιαούρτια, τυριά και κρέατα; Διοξίνες, αφλατοξίνες, βαριά μέταλλα, αντιβιοτικά είναι μερικά από τα επικίνδυνα χημικά που προκαλούν σωρεία προβλημάτων υγείας και φυσικά και καρκίνο.

 

Ναρκωτικά και Εγκληματικότητα.  Εδώ δεν έχω κάτι να αναφέρω. Νομίζω όλοι κάτι λίγο πολύ γνωρίζουν.

 

Επικινδυνότητα λόγο μη διενέργειας ελέγχων. Διενεργούνται έλεγχοι σε φρούτα και λαχανικά για βαριά μέταλλα, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά; καθώς είναι μερικά από τα επικίνδυνα χημικά που προκαλούν σωρεία προβλημάτων υγείας και φυσικά και καρκίνο.

 

Νερό ούτε για πλύσιμο σε μερικά ΔΔ. Πριν δυο χρόνια στην Νεάπολη μου έδειξαν ένα ποτήρι νερό από το δίκτυο. Το χρώμα του ήταν κιτρινοκαφε και φυσικά δεν το έβαζαν ούτε για πλύσιμο. Πριν μερικούς μήνες άκουσα παράπονα από ένα άλλο ΔΔ για το νερό.

 

Παράπονα και μυρωδιές σε κάποια σημεία. Είναι πολλές οι φορές που κάτοικοι παραπονιούνται για άσχημες μυρωδιές στην Βάρδα. Ένα βραδάκι μια πολύ άσχημη μυρωδιά είχε κατακλύσει και την Αγίου Νικολάου στο πάνω μέρος.

 

Κουνούπια παντού. Κάθε που πέφτει ο Ήλιος εκατομμύρια κουνούπια κάνουν την εμφάνιση τους και γαζώνουν κυριολεκτικά όποιον συναντήσουν. Θα έπρεπε να λαμβάνονται μέτρα καθώς είναι σε θέση να μεταδώσουν θανατηφόρες ασθένειες.

 

Ο διαρκής φόβος της πλημμύρας. Η γράνα και υπόνομος της Αγίου Νικολάου μένει ακαθάριστος. Και παράλληλα με την ΜΗ ενασχόληση με τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν σε πλημμύριζα φαινόμενα στην Αγίου Νικολάου, με κάθε βροχή θα είμαστε με ταχυπαλμία και όταν τα νερά φουσκώνουν στην Αγίου Νικολάου ο Δήμαρχος και μερικοί αντιδήμαρχοι θα πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στο σημείο που η γρανα συναντά την Αγίου Νικολάου και ξεκινά να την πλημμυρίζει, και θα κάθονται και θα κοιτάζουν.

 

Η διανομή οφικιων θυμίζει Μεσαίωνα. Ο κος Λεντζας μοίρασε αξιώματα και έκανε διορισμούς όπως γούσταρε. Το λιμενικό ταμείο το έδωσε όπου ήθελε αυτός. Σύμβουλους προσέλαβε όπως ήθελε αυτός. Επικεφαλής σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου τοποθέτησε κατά το δοκούν. Ποια είναι η Δημοκρατία σε όλο αυτό; Όλο αυτό θυμίζει μεσαίωνα και Ολιγαρχία. Ο Φεουδάρχης τοποθετεί τους κολλητούς όπως γουστάρει.

 

Η Αξιοκρατία και η Πρόοδος παραμερίζονται. Υπάρχουν πρόσωπα στο χωριό μας με διδακτορικά και πολλές γνώσεις αλλά ούτε ο νυν δήμαρχος ούτε ο προηγούμενος τους έδωσε σημασία. Πρόσωπα καταρτισμένα και με άποψη σε κρίσιμους τομείς έμειναν στο περιθώριο. Φαίνεται ότι δήμαρχοι χαμηλής επιστημονικής στάθμης φοβούνται αυτούς με γνώσεις και τους παραμερίζουν δίνοντας βήμα στην αμορφωσιά.

 

Μια ματιά στην Διαύγεια για τις οικονομικές δραστηριότητες του Δήμου μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό και πολλά ερωτηματικά. Κάθε μέρα ανεβαίνουν έγγραφα με πολλά χιλιάρικα. Που πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Βεβαίως ακούγονται πολλά ερωτηματικά.

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

 

Η βάρδα σήμερα μαραζώνει και ανθίζει η κουτοπονηριά και η εκμετάλλευση, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία.

 

Το κύτταρο της Δημοκρατίας είναι η Κοινότητα. Και το κύτταρο της Κοινότητας είναι ο άνθρωπος. Ο πολίτης, η πόλις, το πολίτευμα, η Δημοκρατία και οι εκλεγμένοι αιρετοί, βουλευτές και δήμαρχοι, πρωθυπουργοί και περιφερειάρχες θα έπρεπε να έχουν σαν προτεραιότητα στο μυαλό τους και στα προγράμματα τους τον άνθρωπο. Αντι αυτού είναι τα προγράμματα και τα χρήματα, οι εξαγγελίες και οι φωτογραφίες, οι υποσχέσεις και οι κοροϊδίες.

 

Ο άνθρωπος θα έπρεπε και θα πρέπει να είναι το κέντρο και το επίκεντρο της Δημοτικής Αρχής και της Περιφερειακής Αρχής και της εκάστου Κυβέρνησης, βουλευτών και υπουργών και πρωθυπουργών. Η Ποιότητα Ζωής του, η Υγεία του, η Παιδεία και Μόρφωση του, η Συμπεριφορά του, η Επαγγελματική Αποκατάσταση, η Ψυχική του Υγεία, το Περιβάλλον μέσα όπου ζει και εργάζεται, θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες όλων των αιρετών, όλων αυτών που ψηφίζουν και εκλέγουν οι πολίτες. Γι αυτό δεν έχουμε εκλογές; Γι αυτό δεν εκλέγονται Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι υπόλοιποι αιρετοί; Για να λύνουν τα προβλήματα των δημοτών, των πολιτών, σωστά;

 

Για ποιο λόγο είμαστε οργανωμένοι σε πόλεις και κράτη με διοικητικές αρχές;

 

Και αντι όλων αυτών στην Βάρδα βλέπουμε μεγαλοστομίες και φωτογραφίες και ξήλωμα πεζοδρομίων για να μπουν άλλα πεζοδρόμια. Τα έργα φτάνουν μέχρι εκεί. Σε μια συζήτηση άκουσα ότι δαπάνησε ο Δήμος κάπου 150 χιλιάδες ευρώ για να τραπεζώσει τον Πατριάρχη. Δεν μπόρεσα να το επαληθεύσω και θα ήθελα όποιος γνωρίζει κάτι να με ενημερώσει.

 

Όλα τα παραπάνω (εκτός Πατριάρχη) συνέβαιναν  και με τον κο Ναμπιλ και συμβαίνουν και με τον κο Λέντζα. Πτυχιούχοι ιατρικής αμφότεροι αλλά προφανώς ΟΧΙ γιατροί.

 

Η Βάρδα και ο Δήμος ακολουθεί παθητικά την μοίρα του καθώς ο Δήμαρχος και η παρέα του έχουν αδιαφορήσει εντελώς για τους Δημότες. Κατά την δική μου προσωπική άποψη ο κος Λέντζας και ένας μικρός αριθμός προσώπων γύρω από αυτόν κανονίζουν τις τύχες μας κατά το δοκούν και νέμονται τα οφέλη του Δημαρχιακού θώκου (τοποθετήσεις προσώπων σε Νομικά Πρόσωπα).

 

Φυσικά κάποιοι υποστηρικτές του κου Λέντζα υποθέτω ότι με κάποιο τρόπο θα ωφελούνται και γι αυτό έχουν συμφέρον να φωνάζουν και να προσβάλλουν όποιον επισημαίνει τις ασχήμιες του τόπου μας.

 

Φυσικά κάποιοι υποστηρίζουν ένα συνδυασμό χωρίς να σκέφτονται γιατί τον ψηφίζουν.

 

Φυσικά υπάρχουν και σκεπτόμενοι πολίτες, και όλοι εμείς οι δημότες (αυτής της κατηγορίας) τι κάνουμε;

 

Επίλογος

 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα με δήμαρχο τον κο Λέντζα και δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου καμία ενέργεια του περί του αντιθέτου, καμία ενέργειά του που να δείχνει ενδιαφέρον για τον δημότη, την ζωή του και την ποιότητα ζωή του.

 

Επίσης δεν έχω δει καμία τοποθέτηση του ετέρου βαρδαίου υποψηφίου για τον Δημαρχιακό θώκο, του κου Τσιρίκου. Έχω δει από αμφότερους μόνο πολυλογία και συνθήματα. Τι λέτε για όλα αυτά που αναλύω κύριε Τσιρίκο;

 

Κύριε Τσιρίκο, δεν έχω δει κάποια τοποθέτηση ουσίας εκ μέρους σας σε κάποιο φλέγον θέμα.

 

Αν κάνω λάθος και από παράλειψη (και όχι σκόπιμα) έχω κάποια λάθος τοποθέτηση (σε όλα τα παραπάνω), παρακαλώ να ενημερωθώ για να ανακαλέσω.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: