Με έμφαση στις φρέσκιες ιδέες, στην ανανέωση και την όρεξη για προσφορά στον τόπο ….
Αν είχαμε στην διάθεση μας όλα τα συνθήματα και τις υποσχέσεις που έχουν ακουστεί και δοθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτικές και δημοτικές από τις πρώτες εκλογές σαν κράτος, μετά το 1821, θα διαπιστώναμε ότι η Ελλάδα αντι για εφτά χρεοκοπίες θα έπρεπε να έχει σωθεί και απογειωθεί καμιά 150αρια φορές. Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, είμαστε σε μια μόνιμη κατηφόρα και στην άκρη της έχει αρχίσει και διαφαίνεται ο γκρεμός.
Δεν θα σταθώ στις υποσχέσεις και τις μεγαλοστομίες, στις ηχηρές αναγγελίες που τίποτε από αυτά δεν επιβιώνει για πολύ καιρό μετά τις εκλογές, θα σταθώ σε κάτι που με απασχολεί και με ενοχλεί. Μεταξύ των άλλων αναφέρονται και σε ανανέωση, σε φρέσκα πρόσωπα και φρέσκιες ιδέες, σε νέα πρόσωπα άφθαρτα και νέες ιδέες.
Δηλαδή, προβάλλουν την ένταξη ενός νέου ηλικιακά ανθρώπου ως κάτι το καταπληκτικό, ως κάτι το αναμενόμενο, ως κάτι το θεμελιακά επιβαλλόμενο, ως κάτι εντελώς απαραίτητο για να πάει μπροστά ο τόπος ή η χώρα. Δηλαδή, η ένταξη ενός 25χρονου ή 30χρονου ή 35χρονου νομοτελειακά θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας πάει μπροστά.
Συμβαίνει αυτό; Προφανώς όχι, ούτε σε επίπεδο δήμου, ούτε σε επίπεδο περιφέρειας ούτε σε επίπεδο χώρας. Και ο λόγος είναι απλός.
Θα μπαίνατε στο χειρουργείο να σας χειρουργήσει ένας πρωτοετής φοιτητής της ιατρικής; Θα μπαίνατε σε ένα αεροπλάνο να πάτε μέχρι την Ρόδο με πιλότο κάποιον που ξεκίνησε μόλις όχθες τα μαθήματα; Θα δίνατε την επίβλεψη ανέγερσης του σπιτιού σας σε να πρωτοετή φοιτητή του πολυτεχνείου;
Προφανώς και όχι.
Εδώ όμως μπορεί ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και αρχηγός πολιτικού κόμματος να επαίρεται και να πανηγυρίζει για την ανανέωση του ψηφοδελτίου. Αυτός ξέρει γιατί πανηγυρίζει, γιατί έδιωξε τους ανεπιθύμητους και έφερε τους δικούς του, εσείς όμως; Ο λαός; Το κατεβάζει ο λαός αμάσητο γιατί απλά είναι ευνουχισμένος πνευματικά και διανοητικά από ένα ολόκληρο σύστημα που θέλει την κουτάλα άνευ περιορισμών.
Όπως όλα τα αντικείμενα και επιστημονικά πεδία έτσι και η διακυβέρνηση της χώρας, της περιφέρειας, του δήμου ακόμα και του μικρότερου χωριού, προϋποθέτει και απαιτεί ειδικές γνώσεις.
Ο Πλάτωνας τα είπε 2400 χρόνια πριν αλλά εμείς σαν παντογνώστες και ξερόλες αλλοίμονο, τον Πλάτωνα θα ακούσουμε;
Ένα πρόσωπο που θα ασχοληθεί με την Δημόσια Διοίκηση και ειδικά σαν Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και Βουλευτής θα πρέπει να ακολουθησει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκείας πολλών ετών και μετά να αναλάβει καθήκοντα. Ένας δημοτικός σύμβουλος σαφώς θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά μικρότερο.
Το να βρει κάποιος πόρτα ανοιχτή και να μπει οδηγεί στα σημερινά αποτελέσματα που όλοι ζούμε και κάποιοι τα βιώνουν χειροτέρα. Πλημμύρες, φωτιές, τροχαία, πνιγμοί, αυτοκτονίες, και πολλά νέα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό.
Ζούμε μια γενοκτονία που πραγματοποιείται με την υπογραφή μας στις εκαστοτε εκλογές.
Με έμφαση στις φρέσκιες ιδέες, στην ανανέωση και την όρεξη για προσφορά στον τόπο.
Όμως η πραγματικότητα είναι: με έμφαση στην κατηφόρα.
Όταν ένας νέος άνθρωπος εντάσσεται σε ένα ψηφοδέλτιο σε εκλογές ΟΤΑ το πιθανότερο είναι να τον πίεσε ο υποψήφιος δήμαρχος για να μπορέσει γεμίσει το ψηφοδέλτιο. Αν πήγε από μόνος του τότε δυο πράγματα συμβαίνουν, είτε κοιτάζει μακριά έχοντας το συμφέρον του σαν βασικό κριτήριο, είτε είναι ιδεολόγος και πιστεύει ότι θα σώσει τον τόπο.
Συμπερασματικά.
Οι νέοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια εδικά των ΟΤΑ είναι πιθανότατα πιόνια στα χέρια των εμπείρων κουτοπόνηρων. Αν δεν είναι πιόνια τότε μάλλον ενεργούν για δικό τους λογαριασμό και συμφέρον και βλέπουν μακριά. Τέλος, υπάρχει και η τρίτη κατηγορία των ιδεολόγων που μάλλον είναι μειοψηφία και σε καθεστώς εξαφάνισης.
Πως αποδεικνύονται αυτά;
Από αυτά που λένε και μόνο.
--
Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου