16 Φεβρουαρίου 2024

«Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΧΝΟΣ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στην ΤΑΥΡΙΔΑ»

 

Μόσχα, 15 Φεβρουαρίου 2024

        Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη επιτυχία, στο σύνηθες κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, με έντονο ουσιαστικό πληροφοριακό υλικό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 η έκτη διάλεξη του  διαδικτυακού κύκλου διαλέξεων-επικοινωνίας, που δρομολογεί Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., με θεματική  «Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΧΝΟΣ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στην ΤΑΥΡΙΔΑ» !!!

Some Image

Λόγω απρόβλεπτων συνθηκών [η λέκτοράς μας, ιστορικός Σβετλάνα Πριτούλα κρυολόγησε και έκλεισε η φωνή της, ωστόσο αποφασίσαμε να μην διαταράξουμε την όλη διαδικασία των διαλέξεων-συνεδριών μας, ειδικά επειδή υπάρχει υφίσταται άπλετο υλικό να αναδείξουμε και προβάλουμε] αντί της ανακοινωθείσας διάλεξης «Οι Έλληνες στην ιστορία της Κριμαίας τον 19ο αιώνα» από τη Σβετλάνα Πριτούλα, τη διάλεξη-συνεδρία πραγματοποίησε η διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, η οποία στην αρχή πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική επιδρομή στην ιστορία του ελληνικού ίχνους στην Ταυρίδα από την αρχαιότητα, στη συνέχεια παρουσίασε τους  Έλληνες στην ιστορία της Ταυρίδας τον 19ο αιώνα με μια ειδική παρουσίαση που συνέταξε η λέκτοράς μας Σβετλάνα Πριτούλα και μας έστειλε ευγενικά εγκαίρως, για την οποία τής είμαστε απίστευτα ευγνώμονες, και ολοκλήρωσε παρουσιάζοντας τη 10ετή πολυεπίπεδη, σφαιρική δραστηριότητα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στη Γη της Ταυρίδας, η οποία εκτείνεται σε όλες τους τομείς του πολιτισμού (θέατρο, αρχαίο δράμα, θεατρικές παραστάσεις), της επιστήμης (στρογγυλά τραπέζια, συνέδρια ), στο διαφωτισμό, εκπαίδευση, καλές τέχνες, εικαστικά.

Την παρουσίαση της Σβετλάνας Πριτούλα Έλληνες στην ιστορία της Ταυρίδας τον 19ο αιώνα δύνασθε να αντλήσετε στον σύνδεσμο: https://disk.yandex.ru/i/6Ryv9ElLqvICtg

Την παρουσίαση της Δώρας Γιαννίτση Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στη Γη της Ταυρίδας δύνασθε να αντλήσετε στον σύνδεσμο: https://disk.yandex.ru/i/gGXI1nar6ZCv7Q

Some Image

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα της Σβετλάνας Πριτούλα δύνασθε να αντλήσετε στον εξής κάτωθι σύνδεσμο στο Διαδίκτυο: http://www.hecucenter.ru/up/CV_Светлана Ивановна Притула__CV__Σβετλάνα Πριτούλα.pdf

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα της Δώρας Γιαννίτση δύνασθε να αντλήσετε στον εξής κάτωθι σύνδεσμο στο Διαδίκτυο http://www.hecucenter.ru/up/ Γιαννίτση - Σύντομο Βιογραφικό_.pdf

Some Image

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το μέγεθος, η δυναμική, το μεγαλείο και η   μεγαλοπρέπεια στην κοινή ιστορία των δύο κόσμων μας, η απαρχή της οποίας, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά μάς παραπέμπει στην μυθολογία [9ος άθλος του Ηρακλή, Θησέας, Τελαμώνας, ζώνη Ιππολύτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Ιάσων και Αγοναυτική Εκστρατεία], και συνεχίζεται με την ιστορική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα ακόμη, με το αποικισμό, τη δημιουργία ελληνικών πόλεων-κρατών στα παράλια της Παρευξείνιας Ζώνης, ενώ από το Μεσαίωνα και έπειτα, από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο μέσω των ρωσικών πόλεων, γνωστών ως «πορείες από τους Βαράγγους στους Έλληνες» και με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς, στην οποία η Ταυρίδα ανέκαθεν διαδραμάτιζε ρόλο ακρογωνιαίου λίθου, απόλυτης ιστορικής αναφοράς. 

Some Image

Some Image

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του κοινού, η ευρύτατη γεωγραφική  ακτίνα των συμμετεχόντων μας από διάφορες πόλεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταυρίδας και της Ελλάδας.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρεται ανωτέρω, πραγματοποιήθηκε σε υψηλότατη συναισθηματική νότα, με έντονη και ουσιαστική πληροφοριακή-διαφωτιστική συντεταγμένη. Ήσαν διαποτισμένη από μια καλή αύρα, θετική ενέργεια, όλοι οι συμμετέχοντες βιώσαμε γνήσια πνευματική πληρότητα, ψυχική ευχαρίστηση !!! Είμαστε ειλικρινά πεπεισμένοι ότι το όλο εγχείρημά μας υπαγορεύεται από την ιστορική αλήθεια, την τήρηση, τον σεβασμό και την προσήλωση στην ιστορική δικαιοσύνη !!!

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη σε όλους τους συμμετέχοντες, σε όλους τους συναδέλφους και φίλους για την ανταπόκρισή τους, για την υποστήριξή τους !!!

Some Image

Παρατίθεται σύνδεσμος με απευθείας αναμετάδοση της συνεδρίας μας στο κανάλι μας στο youtube και στο εδάφιο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.:

https://youtu.be/w-j04YvwIqk

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/13022024_elliniko_ihnos_stin_tairida.html

https://disk.yandex.ru/d/gmjhZVzNPBABzg

Για την ημερομηνία της προσεχούς διάλεξης θα ενημερωθείτε έγκαιρα.

Εις το επανιδείν, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Some Image
Some Image
Some Image
Some Image

Some Image

Пантикапей (Керчь), Пританей. Спектакль «Антигона» Софокла, постановка: Московский театр «Театр Луны» Фестиваль античного искусства «Боспорские Агоны»; июнь 2015г. Κреонт – Эвклид Кюрдзидис, Αнтигона – Теодора Янници.

 Αρχείο Παντικάπαιον (Κερτς), Πρυτανείο. Παράσταση «Αντιγόνη» Σοφοκλέους, Θέατρο Μόσχας «Luna Theater». Διεθνές Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου», Ιούνιος 2015. Κρέων – Ευκλείδης Κιουρτζίδης, Αντιγόνη – Δώρα Γιαννίτση.

Some Image

Some Image

Some Image 
Some Image

Some Image
Some Image
Some Image

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                               ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе, 44                                        Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                     127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                           Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax: +7 495 7084810

e-mail: hcc@mail.ru info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

vkontaktehttp://vk.com/hecucenter
Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ
Instagram: @hecucenter
Яндекс.Дзен: 
https://zen.yandex.ru/id/6220a58d1dbee16e19cfb637
Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter

Чтобы отписаться от этой рассылки, перейдите по ссылке

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: