5 Ιανουαρίου 2025

Οι Καμινάδες, τα Φουγάρα, τα Μπουριά και η Υγεία μας .Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 (το κειμενάκι που ακολουθει αφορά τους Βαρδαίους αλλά προφανώς και όλους τους Έλληνες. Η πρόταση στον επίλογο σας ενδιαφέρει όλους) (και μην ξεχνατε το λινκ παιδιά).

 

Αγαπητοί Συμπολίτες έχει τύχει να βγείτε μετά το σούρουπο από το σπίτι; Κατά της βραδινές και νυχτερινές ώρες - και εφόσον είστε στο δρόμο - έτυχε να σηκώσετε το βλέμμα ψηλά;

 

Αρκετές φορές έχει τύχει να κάθομαι και να χαζεύω τον ουρανό της Βάρδας μετά την δύση του Ήλιου. Χωρίς φως λίγο δύσκολο αλλά υπάρχουν καμινάδες και φουγάρα που φαίνεται καθαρά ο καπνός που ανεβαίνει και σημεία που φαίνεται ολοκάθαρα η αιθαλομίχλη που καλύπτει τη Βάρδα. Όχι σαν του Λονδίνου πριν μερικές δεκαετίες ή της Πιονκγιάνκ σήμερα αλλά βλέπεις μια απαλή ομίχλη που βοηθούντων των κλιματικών συνθηκών μένει χαμηλά και μας συντροφεύει.

 

Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Καμινάδες και φουγάρα και μπουριά από καυστήρες και τζάκια και ξυλόσομπες ανταγωνίζονται στην παροχή καπνού από την καύση ξύλων, προϊόντων ξύλου, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και επειδή δεν υπάρχει παιδεία μπορώ να υποθέσω ότι πολλοί ρίχνουν ότι μπορούν στο τζάκι και στις ξυλόσομπες.

 

Το αποτέλεσμα είναι να παράγονται και να εξαπολύονται στην ατμόσφαιρα πολλά, πάρα πολλά και μεταξύ των άλλων μικροσωματίδια και καρκινογόνες ουσίες.

 

Βεβαίως το αποτέλεσμα δεν φαίνεται αμέσως γι αυτό και κανείς από τους δημόσιους άρχοντες δεν συγκινείται. Μαζί λοιπόν με τις καρκινογόνες ουσίες και τα μικροσωματίδια αν προσθέσουμε σε συνεργιστική βάση και το κάπνισμα και τον τρόπο ζωής τότε τα πνευμονολογικά προβλήματα και οι καρκίνοι θα κάνουν πάρτι βαίνοντας αυξητικά. Ήδη η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία είναι στους πρωταθλητές στην φτώχεια και τον καρκίνο, και μάλλον δεν είναι τυχαίο. Είναι προφανής συνάρτηση της ψήφου μας.

 

Αμέσως μετά βλέπουμε την εκπομπή μικροσωματιδίων ανάλογα με το καιόμενο είδος

 

Είδος καύσης (ανά 4ωρο)   Γραμμάρια εκπομπής μικροσωματιδίων

Τζάκι- ξυλόσομπα                     150 gr

Καυστήρας πέλετ                      5-20 gr

Καυστήρας  πετρελαίου                2 gr

Καυστήρας φυσικού αερίου              0,2 gr

Αυτοκίνητο παλιάς τεχνολογίας            0,5 gr

Αυτοκίνητο τεχνολογίας 2009 και μετά     0,15 gr

 

Στις ενώσεις που απελευθερώνονται κατά την καύση μπορεί να περιέχονται και βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, αρσενικό, κλπ. που μπορεί να είναι στην σύνθεση του ξύλου και να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Επίσης η καύση χρωματισμένου χαρτιού, φακέλων, πλαστικών μαζί με τα ξύλα, μπορεί να απελευθερώσει, διοξίνες, που είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον ακόμα και σε μgr μικρογραμμάρια) (10-2gr),ενώ οι χρωματισμένοι φάκελοι μπορεί να απελευθερώσουν κάδμιο. Η χρήση και η καύση επεξεργασμένου ξύλου κα ιδίως βαμμένου η πλαστικοποιημένου είναι πολύ επικίνδυνη καθώς απελευθερώνονται πολλές τοξικές ουσίες, όπως φουράνια, διοξίνες και άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως από την καύση ξύλων και ιδίως άνθρακα, είναι η ατελής καύση τους και η παραγωγή αντί για διοξειδίου του άνθρακα (CO2) , την παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα, (CO), που παράγεται και σε άλλες καταστάσεις ατελούς καύσης, βενζίνας, πετρελαίου, ξύλου, κλπ.

 

Η διαφορά του μονοξειδίου με το διοξείδιο του άνθρακα, είναι ότι αυτό εισπνεόμενο δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη σε σταθερή ένωση που ονομάζεται καρβοοξυαιμοσφαιρίνη (HbCO) και δεν επιτρέπει, την ανταλλαγή της με οξυγόνο, στους λοβούς των πνευμόνων και τις κυψελίδες, οδηγώντας τον οργανισμό σε υποξεία (έλλειψη οξυγόνου) με αποτέλεσμα την οξεία δηλητηρίαση. Δυστυχώς τώρα τελευταία ακούσαμε για θανάτους από τα μμε λόγο ΜτΑ.

 

Η αιθαλομίχλη έχει ολέθριες επιπτώσεις στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες.

 

Είναι χαρακτηριστικά από αιθαλομίχλη είναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικών μορφών αθηρωμάτωσης.

 

 

Ειδικά για το μονοξείδιο του άνθρακα:

 

Η τοξική δράση του μονοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην ικανότητά του να εκτοπίζει το οξυγόνο από τις θέσεις δέσμευσης του με την αιμοσφαιρίνη. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγαλύτερη χημική συγγένεια που έχει το μονοξείδιο του άνθρακα με την αιμοσφαιρίνη, σε σχέση με το οξυγόνο. Η τοξική δράση του CO οφείλεται στο ότι η αιμοσφαιρίνη παρουσιάζει κατά περίπου 200 έως 250 φορές μεγαλύτερη συγγένεια (συχνότερα αναφέρεται η τιμή 210) προς αυτό σε σχέση με το Ο2 σχηματίζοντας την ένωση καρβοξυαιμοσφαιρίνη. Έτσι, το αίμα χάνει την ικανότητά του να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και ο οργανισμός ασφυκτιά. Ο εγκέφαλος είναι το πλέον ευαίσθητο όργανο στην έλλειψη οξυγόνου και για τον λόγο αυτό τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το CO είναι ο πονοκέφαλος και η ζάλη, που καταλήγει σε λιποθυμία και τελικά στον θάνατο από ασφυξία. Το χαρακτηριστικό των δηλητηριάσεων από μονοξείδιο του άνθρακα είναι το έντονο κερασέρυθρο χρώμα που αποκτά το σώμα του θύματος και είναι εμφανέστατο στο πρόσωπό του. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η ανταλλαγή των αερίων στο επίπεδο των ιστών και γρήγορα εμφανίζεται υποξία.

 

Αν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση CO στην ατμόσφαιρα, τότε μεγάλο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων θα μεταφέρει CO αντί για το οξυγόνο που χρειάζονται όλοι οι ανθρώπινοι ιστοί για να λειτουργήσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών και θάνατο. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις CO, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται αρκετή ποσότητα καρβοξυαιμογλοβίνης σε μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό πρέπει να το παίρνει σοβαρά υπόψη κανείς, όταν μάλιστα ζει στο περιβάλλον μιας πόλεως όπου η ατμόσφαιρα είναι επιβαρημένη με διάφορους αέριους ρύπους η συνεργιστική δράση των οποίων σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί. Καθαρή ατμόσφαιρα πλούσια σε Ο2 έχει ως αποτέλεσμα να καθαρίζεται ο άνθρωπος από την καρβοξυαιμογλοβίνη που υπάρχει στο αίμα του. Είναι φανερή επομένως και γι αυτό το λόγο η σημασία των εξορμήσεων το Σαββατοκύριακο στην εξοχή. Ο περιορισμός της ρύπανσης από CO της ατμόσφαιρας των αστικών κυρίως κέντρων έχει άμεση σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών από τα αυτοκίνητα, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την καλύτερη λειτουργία του κινητήρα, όσο και με τη χρησιμοποίηση ειδικών αντιδραστήρων μέσα από τους οποίους διοχετεύονται τα καυσαέρια.

 

Και αν καπνίζετε, απλά την βάψατε.

 

Στην βάρδα και την Αγίου Νικολάου επί μήνες είχαμε πυκνή διέλευση φορτηγών που κάποια μάλιστα γκαζαραν, επιτάχυναν ανεβαίνοντας την Αγ Νικολάου. Φανταστείτε τι μικροσωματίδια πλημμύριζαν κάθε μέρα τα πέριξ την Αγ Νικολάου σπίτια. Φαντάζομαι ήδη τα κρούσματα του καρκίνου, τα νέα κρούσματα μόνο και μόνο από αυτό.

 

Κύριε Λεντζα κάνατε κάτι για να μειωθεί η διέλευση φορτηγών; Κάνατε κάτι για να πάνε από αλλού; Από μη κατοικημένη περιοχή;

 

Βολτούλες όμως στο Φανάρι, στο Βατικανό και ενέργειες για υδρο-λιμενοδρομεια και πάρκα καταδυτικού τουρισμού κάνετε. Αλήθεια, για ποιους τα κάνετε αυτά; Πόσους και ποιους θα ωφελήσουν;

 

Αλήθεια, τα ταξιδάκια μετά της συζύγου σε Κωνσταντινούπολη και Ρώμη ποιος τα πληρώνει;

 

 

Επίλογος – ΚΑΙ ΜΙΑ πρόταση

 

Αγαπητοί Συμπολίτες το περιβάλλον ειδικά τις βραδινές ώρες είναι πολύ άσχημο. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει κάνει μετρήσεις αλλά φαίνεται ότι ένα πέπλο καπνού καλύπτει την πολη μας. Αυτό το πέπλο μας δολοφονεί και δολοφονεί τους γονείς σας και τα παιδιά σας.

 

Αυτό που προτείνω είναι κάθε μεσημέρι από τις έντεκα (11:00) έως και τις δύο (14:00) να κλείνουν (μέσω του θερμοστάτη) όλοι οι καυστήρες αλλά και τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Έτσι θα δίνουμε την ευκαιρία στην ατμόσφαιρα να καθαρίζει λίγο και συνεπώς όλοι να ανοίγουν τα σπίτια τους για 1-2 ώρες και να ανανεώνεται ο αέρας.

 

Η περιοχή μας χτυπάει κόκκινο όσον αφορά τον καρκίνο και το ζούμε καθημερινά. Και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες και μήνες πολλοί από εμάς θα εμφανίσουν καρκινικό. Αξίζει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε λίγο τον πόνο και τον θάνατο.

 

Έχοντας έναν δήμαρχο πτυχιούχο ιατρικής θα έπρεπε να τα φροντίζει αυτά τα θέματα με ενημέρωση φυσικά. Και πιο πριν είχαμε σαν δήμαρχο ακόμα έναν πτυχιούχο ιατρικής.

 

Είδατε κάτι από κάποιον από τους δυο; Κάποια ενημέρωση; Κάποια πληροφόρηση για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις καμινάδες, τα μπουριά και τα φουγάρα;

 

Προσωπικά τον τωρινό τον θεωρώ ως τον πιο άχρηστο δήμαρχο, έναν δήμαρχο που αδιαφορεί για την υγεία των δημοτών εντελώς.

 

Αν κάνω λάθος, γιατί αφορά προσωπική εκτίμηση, να ενημερωθώ και να ανακαλέσω και να το απαλείψω και να ζητήσω συγγνώμη.

 

Οπότε όποιος θέλει και μπορεί να με ενημερώσει αν κάνω λάθος. ΟΜΩΣ ΜΕ ΛΙΝΚ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΗ. Δεν θα ήθελα να φορτώσω με ευθύνες κάποιον άδικα. Και βεβαίως θα ενημερώσω μέσα από την ίδια στήλη.

 

Και ένα υστερόγραφο:

Υγ

Πολύ χρήσιμη είναι η εγκατάσταση ανιχνευτή CO που λειτουργεί με μπαταρία. ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ γιατί μπορεί να κοπεί το ρεύμα, Ελλάδα είναι αυτή.

 

 

 

Οι πηγές μου

 

 

Τι περιέχει η αιθαλομίχλη από την καύση των τζακιών; Οι διαφορετικές εκδοχές θέρμανσης και η επικινδυνότητα τους

https://medlabgr.blogspot.com/2013/12/blog-post_19.html#gsc.tab=0

Τα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από μονοξείδιο, είναι ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, ενώ όσο προχωράει, έχουμε ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πτώση της πίεσης του αίματος και λιποθυμικά επεισόδια.

του Παναγιώτη Μάνδαλου, βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

 

 

Ναυτία, πονοκέφαλο, κόπωση φέρνει η αιθαλομίχλη από την καύση των ξύλων. Μέτρα Πρόληψης δηλητηρίασης από CO. Πρώτες βοήθειες

https://medlabgr.blogspot.com/2015/01/smog-carbon-monoxide-poisoning.html#gsc.tab=0

Ένας σιωπηλός δολοφόνος από την καύση βιοανθράκων σε τζάκια και ξυλόσομπες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μια κοινή αιτία οξείας και θανατηφόρας ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ που ήδη και φέτος έχει αφήσει τα πρώτα θύματά της.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

 

 

Δηλητηρίαση με Μονοξείδιο του Άνθρακα από: τζάκια, σόμπες, αυτοκίνητα, με ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλο. Πρώτες βοήθειες.

https://medlabgr.blogspot.com/2013/12/blog-post_707.html#gsc.tab=0

Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο και δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός (αιθάλη).

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: