17 Ιανουαρίου 2011

Τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σχέση γονέα – παιδιού


Της συνεργάτιδός μας Αγγελικής Ρουμελιώτου
Κοινωνικής λειτουργού

Μια πολύ σημαντική παράμετρος της παιδικής ηλικίας είναι ότι, στη φάση αυτή, ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει τα ‘’θέλω’’ του και να τα περιφρουρήσει μέσα σε κανόνες, στα ‘’πρέπει’’ που εισβάλουν στη ζωή του για να τον οριοθετήσουν.
Ο ρόλος, για να μπορεί να επιτευχθεί αυτό επιτυχώς, ανατίθεται στο γονέα που καλείται να εκπαιδεύσει το παιδί σε ολοκληρωμένο άνθρωπο .
Η σχέση γονέα παιδιού είναι μοναδική και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία:
• Ο γονιός είναι ο άνθρωπος που απαντά, χωρίς λέξεις, στο παιδί για το ότι κάποιος ήθελε να υπάρξει αυτό το πλάσμα. Κάποιος του αποδεικνύει πόσο επιθυμητό ήταν το να έλθει στον κόσμο και να ζήσει ανάμεσά τους. Ο γονιός μέσα από τη φυσική , συναισθηματική και πνευματική παρουσία του δημιουργεί την πιο κατάλληλη βάση για να νοιώθει ένα παιδί ότι -ό,τι και να συμβεί- ο γονιός είναι δίπλα του.
• Το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτή τη σχέση είναι η αίσθηση μιας αγάπης χωρίς προϋποθέσεις. ‘’Αγαπώ το παιδί μου γιατί είναι παιδί μου’’ . Απόλυτη σχέση χωρίς όρους. Δεν αγαπάμε το παιδί μας γιατί είναι ξανθό ή γιατί έχει γαλανά μάτια. Το αγαπάμε, γιατί για μας είναι μοναδικό.
Tα παιδιά μας έχουν ανάγκη να νοιώσουν αυτή την αγάπη. Ξέρετε πόσες φορές ένα παιδί με υποδειγματική συμπεριφορά μπορεί να περάσει στο άλλο άκρο, ακριβώς για να βάλει στο γονέα αυτό το ερωτηματικό; Πόσο μ΄ αγαπάς; Μ΄ αγαπάς όπως και να είμαι; Μ΄ αγαπάς απλά, γιατί είμαι παιδί σου ; Η μ΄ αγαπάς γιατί είμαι το καλό παιδί, ο άριστος μαθητής; Απίστευτα ερωτηματικά για τον έφηβο που ξεχύνονται μέσα του αναζητώντας απαντήσεις!
• Το τρίτο στοιχείο είναι ότι ο γονιός είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να βάλει στη ζωή του παιδιού το όριο, τον κανόνα , το «πρέπει», το «μη» χωρίς να φοβάται. Το παιδί μαθαίνει ότι η άρνηση είναι μέρος της ζωής που μπορεί να μη μας αρέσει αλλά είναι αναπόφευκτη. Ο γονιός καλείται να αποδείξει σχεδόν μέσα από ένστικτο ότι, το να σου αρνούμαι ή το να απαγορεύω, δεν σημαίνει ότι δε σε αγαπώ. Το αντίθετο μάλιστα , μπορεί να σημαίνει προστατεύω, εκπαιδεύω, προφυλάσσω.
Και τα τρία παραπάνω στοιχεία είναι ουσιαστικά η απόδειξη της αγάπης του γονέα και της ουσιαστικής διασύνδεσης στο πλαίσιο μιας οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: