29 Μαρτίου 2013

Στο 35% θα διαμορφωθεί το προκαταρκτικό κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου

Περίπου στο 35% θα διαμορφωθεί το προκαταρκτικό κούρεμα στις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα διαφανεί το ύψος των εκροών καταθέσεων, αλλά και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι μέχρι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό ύψος του κουρέματος, τα κατατεθειμένα κεφάλαια στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν παγωμένα.
Αρχικά τα κεφάλαια που θα «κουρευτούν» κατά 35% αναμένεται να μετατραπούν σε μετοχές και αργότερα θα γίνουν διορθωτικές πράξεις. Σημειώνεται ότι η κυπριακή νομοθεσία επιτρέπει τις διορθωτικές κινήσεις στο ποσοστό κουρέματος. Όπως εκτιμάται, το ποσοστό της τάξεως του 35% θεωρείται ως το «ελάχιστο ποσοστό» κουρέματος.

Τρεις δικαστές θα αποδώσουν ευθύνες
Εν τω μεταξύ, τρεις πρώην δικαστές, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι για το κύρος και το ήθος τους, θα αναλάβουν, σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, με διευρυμένους όρους εντολής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Γεώργιος Πικής και πάρεδροι οι πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Καλλής (είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας « Ήλιος») και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.
Οι όροι της εντολής θα είναι πολύ διευρυμένοι και οι τρεις δικαστές αναμένεται ότι θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις, που είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και της Λαϊκής ξεχωριστά. Έτσι, η έρευνα θα καλύψει μια σειρά από εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο σε τράπεζες όσο και αλλού. Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν ευθύνες ποινικές, πολιτικές ή και πειθαρχικές για: Αξιωματούχους τραπεζών, Υπαλλήλους του κρατικού τομέα (ΥΠΟΙΚ κυρίως), Μελών της Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ερευνητική Επιτροπή θα έχει εξουσία να καλέσει και πρόσωπα από το εξωτερικό, ωστόσο δημιουργείται πρόβλημα στην περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν να προσέλθουν για να δώσουν μαρτυρία, κυρίως όσοι βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά (τράπεζες και Κεντρική Τράπεζα). Η έρευνα θα πάει σε βάθος χρόνου, κυρίως από το 2006 και μετά, που άρχισαν να παρατηρούνται τα προβλήματα στις τράπεζες.


Ανοίγουν σήμερα, αλλά με αυστηρά μέτρα, οι τράπεζες
Την ίδια ώρα, σήμερα στις  στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξουν ξανά όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες έμειναν κλειστές από τις 16 Μαρτίου. Σε όλες τις τράπεζες, για ευνόητους λόγους, θα ληφθούν αυστηρά αστυνομικά μέτρα για αποφυγή επεισοδίων και προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων.
Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν χθες βράδυ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, επιβάλλοντας, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές.
Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: