4 Ιουνίου 2020

Έτοιμη να «τρυπήσει» η Τουρκία: Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα – Τα 3 βήματα

Οι διπλωματικές, νομικές και στρατιωτικές κινήσεις της Αθήνας – Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις για όλα τα ενδεχόμενα

Όταν το περασμένο Μάρτιο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραφε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ το παράνομο κατά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας μνημόνιο συνεννόησης και τη χάραξη των δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, στην Αθήνα ήταν βέβαιοι πως θα ακολουθούσε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων με την Άγκυρα.


Η προβλεψιμότητα των κινήσεων Ερντογάν είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται. Είναι δεδομένο πως ο «σουλτάνος» βρίσκεται υπό πίεση τόσο στο εξωτερικό (Έβρος) όσο και στο εσωτερικό (οικονομία, δημοσκοπήσεις, κορονοϊός). Στο άγχος του και τον πανικό του λοιπόν να παρουσιάσει επιτυχίες στο εσωτερικό του κοινό, προσπαθεί εσκεμμένα να αποπροσανατολίσει και να ανυψώσει το εθνικιστικό φρόνημα των χτυπημένων από τη φτώχεια Τούρκων πολιτών.

Αμέσως λοιπόν μετά την παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο, η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Να στείλει σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει «σημαδέψει»:

Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πιθανότερο να επιλέξει την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου θα έχει δυνατότητα άμεσης υποστήριξης και από τους ναύσταθμους και από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη νότια Τουρκία.

Πώς όμως μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα απέναντι στον αλλοπρόσαλλο, ανήθικο και επικίνδυνο «σουλτάνο»; Ποια βήματα ενδέχεται να ακολουθήσει η Αθήνα; Ας δούμε αναλυτικά:

Βήμα πρώτο:
Σε πρώτη φάση, η Ελλάδα θα μπορούσε να απαντήσει στην Άγκυρα, εκτός από διπλωματικά, και νομικά. Τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της είναι πολλά και μπορούν να στριμώξουν το καθεστώς Ερντογάν. Η χώρα μας θα μπορούσε να απειλήσει την Άγκυρα με αντίμετρα και αντίποινα. Είναι ένα «χαρτί» το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου από την Αθήνα και φυσικά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφώνεται. Βέβαια, για να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, η επίκληση του Δικαίου θα ήταν αρκετή για ένα κράτος Δικαίου, όχι όμως για την Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν.

Βήμα δεύτερο:
Αν η Τουρκία επιμείνει και επιχειρήσει να κάνει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας τις νομικές και διπλωματικές προειδοποιήσεις, τότε η Αθήνα έχει τον τρόπο να αντιδράσει στρατιωτικά.

Η Ελλάδα δεν είναι τυχαία στρατιωτική δύναμη. Είναι πολύ ισχυρή, έχει πολύ έμπειρο προσωπικό και στα τρία Σώματα και μονάδες έτοιμες για μάχη εναντίον οποιουδήποτε διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όταν όμως λέμε στρατιωτική δράση, δεν εννοούμε βύθιση του τουρκικού ερευνητικού. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Ναυτικό Δίκαιο και θα έμπλεκε τη χώρα μας σε περαιτέρω περιπέτειες. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, η δράση της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» το 2018, όταν πήγε και κατέστρεψε τα καλώδια τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως του Καστελλόριζου.

Υπάρχουν επίσης τρόποι επιχειρησιακοί, τους οποίους οι Επιτελείς γνωρίζουν καλά και είναι έτοιμοι να τους θέσουν σε εφαρμογή αν χρειαστεί.

Βήμα τρίτο:
Αν και μετά από αυτές τις αντιδράσεις συνεχίσει να κλιμακώνει η Τουρκία, τότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, το ενδεχόμενο εμπόλεμης σύγκρουσης με την Τουρκία θα είναι ορθάνοιχτο. Το δεδομένο αυτό η Αθήνα θα πρέπει να κοινοποιήσει άμεσα και προς τους δυτικούς εταίρους, οι οποίοι μπορεί να μην θέλουν για διάφορους λόγους να έρθουν σε σύγκρουση με τον Ερντογάν, ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς τα στραβά μάτια και να εξισώνουν το θύτη με το θύμα.

Είναι δεδομένο ότι οι τουρκικές προσπάθειες και σχεδιασμοί, όπως διατυπώνονται μέσα από τους χάρτες, αποτελούν παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και συνεπώς παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα μας και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές.

Η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα, στέλνοντας έτσι ηχηρή απάντηση πως δεν φοβάται και πως οι Ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: