16 Μαρτίου 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ ΚΟΥΓΙΑΓΚΑ ΦΟΙΤΗΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΘ .ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΙΝ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 3.9.2023 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ


Θεοφιλέστατε, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του ΙΠΗΠΑ κύριο Ιωάννη Αναγνωστόπουλο για την τιμή της πρόσκλησης στην παρούσα εκδήλωση, η οποία αποτελεί άριστη ευκαιρία προσέγγισης όλων ημών των φίλων του Τάματος του Έθνους. Η προσωπική μου ενασχόληση με το Τάμα του Γένους μας αρχίζει αρκετά νωρίς, με την ανάγνωση των τευχών της Φωτεινής Γραμμής που μου προκαλούσαν, ως έφηβο, γόνιμο προβληματισμό. Στον διάβα των ετών και έχοντας κατασταλάξει μέσα μου η θέληση να ασχοληθώ με την σπουδή της αρχιτεκτονικής και την μελέτη της ιστορίας της, διαπίστωσα την ιδιαίτερη δυναμική του μεγαλόπνοου αυτού οράματος και παρουσίασα στο ίδρυμα μια σειρά ιστορικών μελετών και ιδεών για το θέμα, στις οποίες διαφαίνεται πιστεύω ξεκάθαρα η επικαιρότητά και η διαχρονική του συνάφεια με την εν γένει πορεία της χώρας μας.

Βρισκόμαστε πλέον στο έτος 2023 και το ζήτημα του Ναού του Σωτηρος προβάλει ως ένα χρέος επιτακτικό, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία, αλλά και τους ίδιους μας του εαυτούς. Και τούτο γιατί, κατά τη γνώμη μου, κανένα άλλο υπό συζήτηση μεγάλης κλίμακας έργο δεν έχει ανάλογη δυναμική και δεν περικλείει στη σύλληψη του τόσα ευγενικά αισθήματα πίστης και αισιοδοξίας, όσο το Τάμα του Έθνους. Πρόκειται για μια ευλαβή υπόσχεση, μια προσπάθεια που ξεκινά στην αυγή της Κρατικής μας υπόστασης, στην τέταρτη Εθνοσυνέλευση και σχεδόν αδιάκοπα συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Η ελευθερία άλλωστε του υπόδουλου γένους μας ήταν πρωτίστως ένας υπερ πίστεως αγώνας που αποσκοπούσε όχι μόνο στην αποτίναξη του πικρού άλγους της δουλείας, αλλά και στην επιθυμία όλων των Ρωμιών να στηριχτούν στον Κύριο και Θεό τους και να αγωνιστούν για να δουν τον τόπο τους ελεύθερο, ειδάλλως να πεθάνουν κάτω από τη σημαία του Σταυρού. Και ο Κύριος  ΄΄ἐπέβλεψεν ἐπὶ τὴν προσευχὴν τῶν ταπεινῶν καὶ οὐκ ἐξουδένωσε τὴν δέησιν αὐτῶν΄΄[Ψαλμός 101] . Μια Επανάσταση καταδικασμένη από τους τότε ισχυρούς του κόσμου σε αποτυχία, αποδείχτηκε τελέσφορη και καρποφόρα. Ο Ιησούς Χριστός, σωτήρας όλου του ανθρώπινου γένους και ανακαινιστής της φθαρείσας φύσης μας, αναγνωρίζεται από τους προγόνους μας ως σωτήρας και ευεργέτης του ελληνικού λαού και κάτω από την μεγάλη Του εύνοια, το όνειρο ολόκληρων γενεών αρχίζει και πραγματώνεται. Ο πόθος της ελευθερίας, που για χρόνια σιγόφεγγε σαν ακήμητη κανδήλα στις καρδιές των Ελλήνων, πλέον λάμπει και φωτίζει το έθνος στην πορεία του και τους κατοπινούς αγώνες . Το 21 μας δίδαξε ότι ένας πολιτισμός μπορεί να υποταχτεί, αλλά ποτέ δεν μπορεί να δολοφονηθεί. Αν κάποτε εκμηδενιστεί, είναι γιατί μόνος του αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Είναι γιατι αποδιοργανώθηκε και έχασε εκείνα τα συνεκτικά στοιχεία που τον παρήγαγαν στην ιστορική ύπαρξη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο φοβούμαι ότι βρισκόμαστε σήμερα, αγαπητοί. Μια διεισδυτική ματιά δύναται να επιβεβαιώσει πως ο ελληνισμός ποτέ άλλοτε στην ιστορία του δεν βρέθηκε σε χειρότερη θέση από άποψη πνευματικής, πολιτικής, δημογραφικής, οικονομικής και πολιτιστικής δυναμικής. Μέσα όμως σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν τον άλλο δρόμο, εκείνο της πίστης, της προσφοράς και της ηθικής ακεραιότητας που επιβεβαιώνουν πως η Χάρη υπερπλεονάζει εκεί που πλεονάζει η αστοχία και η εκβάθρωση. Σε τέτοιους ανθρώπους στηρίζεται και το Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξίων, που με επικεφαλής τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και τη σύζυγο του Αικατερίνη, εργάζεται για την πραγματοποίηση του Τάματος του Έθνους, αυτού του σπουδαίου και τόσο συμβολικού μνήμείου δοξολογίας και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό. Αλλά και ο πιστός λαός, λόγιοι και απλοί άνθρωπο, με ενθουσιασμό αγαλλίασε την προσπάθεια του ιδρύματος, με τρανή απόδειξη την επιτυχία που σημειώνει και η σημερινή εκδήλωση.

Έτσι, μπορούμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την οικοδόμηση του ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού, σε εκπλήρωση του εθνικού μας Τάματος. Κατά την ημετέρα γνώμη, ο ναός οφείλει να βρίσκεται σε κεντροβαρικό πολεοδομικά σημείο του Λεκανοπεδίου, διατηρώντας ισχυρό αστικό συμβολισμό αλλά και ευχερή πρόσβαση. Πρόκειται σαφώς για ένα κτήριο με έντονη σημασιολογική διάσταση και για αυτό οφείλει να διαπνέεται από μια αρχιτεκτονική ταυτότητα που, αφενός θα αντανακλά τη δισχυλιετή πολιτιστική σύσφιξη του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, αφετέρου θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες μεθόδους της τέχνης και της επιστήμης. Μπορεί, έτσι να αποτελέσει και ευκαιρία για επαναπροσέγγιση της ιερής επιστήμης της ναοδομίας, που, κατά γενική ομολογία, έχει περιπέσει τις τελευταίες δεκαετίες σε δημιουργικό τέλμα. Δεν χρειάζεται να απαριθμηθούν τα οικονομικά οφέλη αλλά και η μέγιστη ηθική ικανοποίηση που θα επιφέρει στην πόλη το έργο αυτό αν εκτελεστεί σωστά. Σε μια εποχή που οι πόλεις ανα το κόσμο προτάσσουν καινοτόμα κοσμικού χαρακτήρα κτίσματα για να επιδείξουν το σύγχρονό τους πρόσωπο, η Αθήνα οφείλει στην ιστορία και τους κατοίκους της να προτάξει το Ναό του Σωτήρος, συμβολίζοντας μέσου αυτού τα αιώνια πνευματικά αγαθά που συνέχουν το έθνος μας διαχρονικά. Ας μην ξεχνάμε πως σχεδόν όλες οι έδρες των κατά τόπους ορθοδόξων εκκλησιών κοσμούνται από ευμεγεθείς καθεδρικούς ναούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατασκευάσθηκαν όχι σε ευνοικές συνθήκες. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος όμως κατανοεί πως, ακριβώς σε περιόδους παντοειδών κρίσεων υπάρχει ανάγκη τέτοιων οραμάτων. Οραμάτων που σαλπίζουν στο σύνολο, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά την ανάγκη στροφής προς το Αιώνιον, το Αληθές.

Η σάλπιγγα ηχεί. Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω....

Σας ευχαριστώ πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: