18 Ιουλίου 2024

5 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ !!!


Αγαπητοί φίλοι και φίλες!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι τα καλοκαιρινά μας μαθήματα ξεκίνησαν με μεγάλη επιτυχία. Υπό αυτό το πρίσμα, ετοιμάσαμε για εσάς «5 Ενδιαφέρουσες Πτυχές για την Ελληνική Γλώσσα» που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε και να μυηθείτε στην ομορφιά, στον πλούτο, στη μοναδικότητα και ουσιαστικότητα της ελληνικής γλώσσας, καθώς και να γνωρίσετε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα και πτυχές της, που ενδεχομένως αγνοούσατε !!!


Some Image

1η Πτυχή:

Η μεγαλύτερη λέξη που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε λογοτεχνικό έργο είναι ελληνική

Η λέξη αυτή καταγράφεται στο κωμικό έργο «Εκκλησιάζουσες», που γράφτηκε το 391 π.Χ. από τον Έλληνα θεατρικό συγγραφέα Αριστοφάνη. Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη που έχει εμφανιστεί ποτέ σε λογοτεχνικό κείμενο ανήκει στον Αριστοφάνη και στις δικές του «Εκκλησιάζουσες». Ο κορυφαίος κωμικός δημιούργησε μια λέξη που αποτελείται από δεκάδες γράμματα και το 1990 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Η λέξη αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές.
Η λέξη παραπέμπει σε ένα φανταστικό γεύμα που αποτελείται από διάφορα είδη κρέατος.

"λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομε λιτοκατακεχυμενο-κιχλεπικοσσυφοϕ κιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανο-πτερύγων"
Αν αποφασίσετε να μπείτε στον πειρασμό και στην περιπέτεια, προσπαθήστε να το προφέρετε χωρίς δισταγμό.






Some Image

2η Πτυχή:

Τα αρχαία ελληνικά γράφονταν από δεξιά προς τα αριστερά
 

Όπως τα σύγχρονα εβραϊκά και τα αραβικά, τα αρχαία ελληνικά γράφτηκαν αρχικά από τα δεξιά προς τα αριστερά. Στη συνέχεια, το αρχαίο ελληνικό γράμμα απέκτησε τη μορφή BUSTROFEDON - αυτή είναι μια μέθοδος γραφής στην οποία η κατεύθυνση γραφής εναλλάσσεται ανάλογα με την ισοτιμία της γραμμής. Μόλις τον 5ο αιώνα π.Χ.  η κατεύθυνση της ελληνικής γραφής τυποποιήθηκε από τα αριστερά προς τα δεξιά και όλα τα γράμματα υιοθέτησαν έναν σταθερό δεξιό προσανατολισμό, μία σταθερή κατεύθυνση προς τα δεξιά.


 







 

Some Image

3η Πτυχή:

Ελληνικά - η πιο καθοριστική δυτική γλώσσα της αρχαιότητας

Τα ελληνικά είναι μια γλώσσα που έχει συνεισφέρει μοναδικά στον προσδιορισμό του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Είναι μια από τις αρχαιότερες τεκμηριωμένες ζωντανές γλώσσες στον κόσμο (που καταγράφηκε σε πηλό γύρω στο 1450-1350 π.Χ.), αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των κλασικών κειμένων και της σοφίας, συμπεριλαμβανομένης της επικής ποίησης του Ομήρου, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας και των διαλόγων του Πλάτωνα, των κειμένων του Αριστοτέλη, ακόμη και η Καινή Διαθήκη – όλα αυτά εγράφησαν στην ελληνική.

Στην αρχαιότητα, η ελληνική γλώσσα υπήρξε η γλώσσα της Μεσογείου και της τότε Οικουμένης, του τότε Κόσμου, και αποτέλεσε αντικείμενο ενός ολόκληρου κλάδου σπουδών γνωστών ως κλασικών, μαζί με τα λατινικά (τότε η γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που συγκρούστηκε με τους Έλληνες)
.

 





Some Image
4η Πτυχή:

Τα φωνήεντα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο ελληνικό αλφάβητο

Το ελληνικό αλφάβητο έχει τόσο μεγάλη ιστορία, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ. Ήταν το πρώτο σύστημα γραφής που περιλάμβανε φωνήεντα. Πριν από αυτό, στη γραφή χρησιμοποιούνταν μόνο σύμφωνα.

Το ελληνικό αλφάβητο προέρχεται από τη φοινικική γραφή, ένα από τα πρώτα συστήματα φωνητικής γραφής στην ανθρώπινη ιστορία (μια γραφή στην οποία ένα γραφικό σημάδι αντιπροσωπεύει έναν ήχο).


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φοινικική γραφή αποτελούνταν από «σύμφωνο» - ένας τύπος φωνητικής γραφής που μεταφέρει μόνο ή κυρίως σύμφωνα-ήχους. Έχοντας δανειστεί το φοινικικό αλφάβητο, οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεσαν σε αυτό στοιχεία, που αναδείκνυαν ήχους φωνηέντων - αυτό το αλφάβητο ονομάστηκε "φωνητικό".




 

Some Image

5η Πτυχή:

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούν την ελληνική μητρική τους γλώσσα

Σε σύγκριση με τα 258 εκατομμύρια Ρωσόφωνους παγκοσμίως, αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά αρκεί για να τοποθετηθεί η ελληνική στις 100 πιο ευρέως ομιλούμενες γλώσσες στον πλανήτη.

Τα ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα επικοινωνίας όχι μόνο στην Ελλάδα. Η ελληνική έχει επίσημο καθεστώς στην Κύπρο και σε τμήματα της Αλβανίας. Υπάρχουν όμως και χώρες, όπου η ελληνική γλώσσα έχει περιφερειακό και τοπικό επίσημο καθεστώς: Ιταλία, Αρμενία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουγγαρία.
 
Η ελληνική γλώσσα δεν έχει νομικό καθεστώς στη Ρωσία, αλλά νομοθετικά έχει κατοχυρωθεί η διδασκαλία της ως υποχρεωτικής ξένης γλώσσας στο σύστημα της μέσης εκπαίδευσης όταν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και αίτημα, και αυτό αφορά περισσότερο τις νότιες περιοχές της Ρωσίας, με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Παράλληλα τα ελληνικά είναι η γλώσσα επικοινωνίας σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας όπου χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κοινοτήτων στη σύγχρονη Ρωσία είναι απόγονοι Ελλήνων εποίκων από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και από την Ελλάδα κατά τους νεότερους χρόνους, που εγκαταστάθηκαν στο νότιο τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.



Some Image

Τα μαθήματά μας έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά μπορείτε ακόμα να εγγραφείτε σε αυτά. Ελάτε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από τη σημαντικότερη έκφανσή του - τη γλώσσα

 

Διαβάστε περισσότερα για τα μαθήματά μας στην ιστοσελίδα μας.

http://www.hecucenter.ru/gr/announcements/prosohi_therina_mathimata_me_to_kep.html

KENTΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ στη ΜΟΣΧΑ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δικτυότοπος Κ.Ε.Π., ειδικά για την ελληνική γλώσσα!!!

http://hecucenter.tilda.ws/

http://www.hecucenter.ru/gr/greekcourses/

Some Image

Εγγραφές

http://www.hecucenter.ru/ru/greekcourses/register/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:  http://www.hecucenter.ru/gr/greekcourses/timetable/

στα τηλέφωνα WhatsApp  +79629635556, στο γραφείο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. +7 495 7084809, +7 495 7084810.

 στις ηλεκτρονικές δ/νσεις  info@hecucenter.ru hcc@mail.ru

ΣΑΣ  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Some Image

          ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

                 Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

                              офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

             Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

                                                  

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ  
facebook: https://www.facebook.com/Hecucenter/     
vkontakte:
http://vk.com/hecucenter  
Instagram: @hecucenter 

 

Чтобы отписаться от этой рассылки, перейдите по ссылке

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: