3 Σεπτεμβρίου 2024

Κινδύνεψε το Αστεροσκοπείον από εγγύς πυρκαγιάν!!!!! Πολιτική κατάντια!!!

 Στην διήμερη πυρκαγιάν της 11ης  και 12ης Αυγούστου τ.έ. που ξεκίνησε από τον Βαρνάβαν και έκαιγε ανεμπόδιστη ότι εύρισκε μπροστά της, έφτασε μέχρι τα πρόθυρα του Αστεροσκοπείου Πεντέλης! Το Αστεροσκοπείον κινδύνευσε  άμεσα να καεί ολόκληρον!!!!!! Πως γλίτωσε;; Έκαμε πάντως ζημιές σε χώρους ερεύνης όπως ακούστηκε από κάποιαν Τηλεόραση. Την έκταση των ζημιών δεν την ανέφεραν πάντως θα πρόκειται για σημαντικήν ζημιάν! Η απροστατεψία του Αστεροσκοπείου, ενός μεγίστου επιστημονικού όπλου, δείχνει αδιαφορίαν της κυβερνήσεως στην προστασίαν τόσον αξιολόγων μνημείων ως  και αδυναμίαν  αντιμετωπίσεως των πυρκαγιών αποτελεσματικώς.

Η πυρκαγιά δεν έπρεπε να πλησιάσει το σπουδαίον αυτόν έργον Η  φωτιά έπρεπε να είχε σβήσει ταχέως γύρω από αυτό! Δυνάμεις του Στρατού με εκσκαφείς, στρατιώτες και αν υπήρχε πυροσβεστικόν αεροπλάνον. Έγιναν αυτά αμέσως;;; Τα προέβλεψε το αρμόδιον Υπουργείον πολύ ενωρίς πριν η πυρκαγιά πλησιάσει στο Αστεροσκοπείον; Φαίνεται ότι αυτή η πρόβλεψη δεν έγινε εγκαίρως.

Του λοιπού θα πρέπει ο χώρος πέριξ του Αστεροσκοπείου να αποψιλωθεί  από δένδρα και θάμνους σε ακτίνα 300 μέτρων! Το δε έδαφος να πλακωστρωθεί. Αν δεν γίνουν αυτά ο κίνδυνος καιροφυλακτεί και δεν υπάρχει ασφάλεια σε νέαν πυρκαγιάν δεν ανησυχεί κανείς από τους πολιτικούς;

Το Αστεροσκοπείον συλλέγει  εκατοντάδες  ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Σύμπαν και τον πέριξ ημών χώρον, για την φύση, για τα καιρικά φαινόμενα. Είναι ένα ευεργέτημα. Και να το αφήσομεν να πέσει στις δαγκάνες πυρκαγιάς αποτελεί  πολιτική κατάντιαν !

17/8/2024 

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: