9 Φεβρουαρίου 2012

Τι αλλαγές φέρνει σε μισθούς και συντάξεις η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%

Τι αλλαγές φέρνει σε μισθούς και συντάξεις η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%. Στους 3 μισθούς οι ετήσιες απώλειες, ενώ τα κόμματα μαλώνουν για το ποιος
Στο 22% φαίνεται πως κλειδώνει τελικά η συμφωνία για τη μείωση του κατώτατου μισθού που απαιτεί η τρόικα στο πλαίσιο του νέου μνημονίου. Πρακτικά η μείωση αυτή θα φέρει μια σειρά από μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ, από 751,4 σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν τρεις μισθούς (περίπου 2.315 ευρώ σε ετήσια βάση και περίπου 165 ευρώ σε μηνιαία βάση), την ίδια ώρα που οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων μαλώνουν για το… ποιος κατάφερε να σώσει τον 13ο και 14ο μισθό!

Αντίστοιχα, μειώσεις θα έρθουν και στα επιδόματα ανεργίας και τις συντάξεις, ενώ παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν συνολικά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Το επίδομα ανεργίας σήμερα είναι στο 55% του κατώτερου μισθού και μετά τη μείωση του 22%, θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, οι χαμηλότεροι μισθοί θα οδηγήσουν σε ακόμα χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον και ενδεχομένως και σε νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: