2 Απριλίου 2017

Θα τα υπογράψουν όλα. Και μετά θα τα ψηφίσουν όλα. Δεν υπάρχει «διαπραγμάτευση». Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ζεστασιά της καρέκλας τους!

«Θα τα υπογράψουν όλα. Και μετά θα τα ψηφίσουν όλα. Δεν υπάρχει «διαπραγμάτευση». Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ζεστασιά της καρέκλας τους.»
«Δυστυχώς, κάποιοι έχουν μπερδέψει την απήχησή τους στα ΜΜΕ με την πραγματική απήχηση στους πολίτες.»
«Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για να μετατραπεί από κόμμα προσώπων σε κόμμα της κοινωνίας. Από την παραγωγή εσωστρέφειας και εσωτερικών συσχετισμών, στην παραγωγή πολιτικής. Η επιλογή μας είναι μια: μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να βγούμε από την κρίση και να μιλήσουμε μαζί για την Ελλάδα του 2030. Μια Ελλάδα με ανταγωνιστική οικονομία, δουλειές για όλους, δικαιοσύνη και ποιοτική παιδεία.»


  
Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στη δημοσιογράφο Φωτεινή Γιαννούλη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ζητάτε να κλείσει η αξιολόγηση και υποστηρίζετε ότι η καθυστέρηση έχει κόστος για τους Έλληνες. Να κλείσει η αξιολόγηση ακόμη και αν περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου και τσεκούρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων; 
Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, με πολύ μετριοπαθέστερα μέτρα. Όμως η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις θυσίες των πολιτών και για τα τεράστια προβλήματα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι οι υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες. Γι’αυτό και θα τα υπογράψουν όλα. Και μετά θα τα ψηφίσουν όλα. Δεν υπάρχει «διαπραγμάτευση». Το μόνο που υπάρχει τόσους μήνες είναι μία σκηνοθετημένη καθυστέρηση των νέων μέτρων, για να ξεγελάσουν τους πολίτες. Να είστε σίγουροι, θα ακούσουμε πάλι για «πόνο», «δάκρυα», «αίμα» και τα συναφή, ενώ στην ουσία το μόνο που αισθάνονται είναι η ζεστασιά της καρέκλας τους. Και η μόνη «μάχη» που δίνουν, είναι μεταξύ τους, βγάζοντας τα «αριστερόμετρα».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην νίκη του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία για μαλάκωμα των μέτρων στην Ελλάδα. Μήπως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σας φέρει πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ;   
Οι ίδιοι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, ο κ.Γκάμπριελ, με συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη τους, έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τα μέτρα, και πως περιμένουν από αυτή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Κατά τα λοιπά, είναι νομίζω ολοφάνερο σε όλους, πως το κυβερνητικό συνονθύλευμα λαϊκο-αριστερο-ακροδεξιάς δεν έχει τίποτε κοινό με την σοσιαλδημοκρατία, ούτε την ελληνική ούτε την ευρωπαϊκή. Ο μόνος που είναι κοντά στον κ.Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο κ.Καμμένος – και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να απολαμβάνει την παρέα του γραφικού υπερσυντηρητικού ακροδεξιού συμπρωθυπουργεύοντος…
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί, ιστορικά και πολιτικά, την μοναδική γνήσια και αταλάντευτη έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Χωρίς να λαϊκίζουμε, χωρίς ψέματα και τυχοδιωκτικές συμμαχίες, είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τους προοδευτικούς πολίτες. Άλλωστε, όταν οι κ.Τσίπρας και Σόιμπλε μας οδηγούσαν στο «grexit», ήταν η κα Γεννηματά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες που έδιναν τη μάχη για την αποτροπή του.

Έχετε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσετε τα μέτρα που θα φέρει η Κυβέρνηση και αφορούν στις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, όπως πχ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα τα ψηφίσετε; 
Η πρόταση που είχαμε καταθέσει ως ΠΑΣΟΚ είχε αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για τη ΔΕΗ. Τότε για το 30% της ΔΕΗ θα έμπαιναν στα ταμεία της ΔΕΗ 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν το μοντέλο που είχε ακολουθήσει και η ιταλική ENEL, η οποία σήμερα πρωταγωνιστή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Τώρα, συμφώνησαν να δώσουν το 50% των πελατών σε ιδιώτες, χωρίς ένα ευρώ! Τότε κατήγγελλαν, και σήμερα ψηφίζουν… Ο κ.Σκουρλέτης ουσιαστικά κατήγγειλε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Τσακαλώτο και τον κ.Σταθάκη ως «βαποράκια συμφερόντων». Είναι όντως;

Η πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη, «Ώρα Αποφάσεων», μετεξελίσσεται σε κόμμα και φαίνεται ότι θα προχωρήσει η συνεργασία τους με το Ποτάμι. Έχει ναυαγήσει η κοινή συμπόρευση όλων των κομμάτων του χώρου της κεντροαριστεράς; 
Οι ίδιοι έλεγαν πως πρόκειται για μία ενωτική πρωτοβουλία και όχι για τη δημιουργία κόμματος. Αν τώρα άλλαξαν άποψη, ας τους κρίνουν οι πολίτες.
Πιστεύω πως η συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι η απάντηση στον δεξιό και αριστερό συντηρητισμό.
Το τελευταίο διάστημα, από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ευρώπη, η κεντροαριστερά άντλησε ένα χρήσιμο δίδαγμα: ο προοδευτικός χώρος ενωμένος, μπορεί να κερδίσει. Κατακερματισμένος, ηττάται οικτρά. Δείτε τι έγινε στην Ολλανδία. Τι πήγε να γίνει (παραλίγο) στην Αυστρία. Και τι θα συμβεί στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε λίγες εβδομάδες.
Η κοινωνία δεν χρειάζεται ανακύκλωση προσώπων που απλώς αναζητούν νέους ρόλους.
Στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμη χρόνος. Δεν είναι όμως ανεξάντλητος. Οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πάντα. Και η ιστορία τρέχει. Ας μην την αφήσουμε να μας ξεπεράσει.

Η πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων» προτείνει μεταξύ άλλων βουλή 200 βουλευτών, μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή και αμοιβή βουλευτή ίδια με του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας. Πως σχολιάζετε αυτές τις θέσεις; 
Ενδιαφέρουσες. Ειδικά όταν παρουσιάζονται από έναν πρώην Υπουργό Εσωτερικών και πρώην Βουλευτή Επικρατείας και Υποψήφιος Β΄ Αθήνας, και από δύο επίσης πρώην Υπουργούς που συμμετείχαν για δεκαετίες σε κυβερνητικά σχήματα με διάφορους ρόλους. Άρα, ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά όχι αξιόπιστες.
Το πολιτειακό μας σύστημα χρειάζεται αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την πολιτική ανεξαρτησία των πολιτικών προσώπων, οικονομικά και «μιντιακά». Θέλουμε πολιτικούς που δεν εξαρτώνται από συμφέροντα. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν μπερδέψει την απήχησή τους στα ΜΜΕ με την πραγματική απήχηση στους πολίτες.
Όσον αφορά τις βουλευτικές αποζημιώσεις, η πρόταση που διάβασα είναι ίδια με την πρόταση που κατέθεσαν η κα Βαγενά και άλλοι δέκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ που μπήκε στα δύσκολα και δεν έζησε τις καλές εποχές, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούσαν, δεν έχει τέτοια διλήμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να βγει η χώρα από το αδιέξοδο με προοδευτικές πολιτικές.
Το δίλημμα της προοδευτικής παράταξης δεν είναι «παλιοί ή νέοι», αλλά πώς το ΠΑΣΟΚ θα εκφράσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. 
Μπορεί να προκύψει από την παρούσα βουλή μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο; 
Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, το προσπαθήσαμε πολλές φορές. Ήταν επίμονο αίτημα της Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Όμως ο κ.Τσίπρας επέλεξε, αντί για εθνική συνεννόηση, κυβερνητικό συνεταιρισμό με τον κ.Καμμένο. Και ταυτόχρονα, από τη ρητορική του κ.Μητσοτάκη, δεν διακρίνεται επίσης κάποια τέτοια διάθεση. Άρα, η μόνη λύση είναι εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές, πιστεύουμε πως οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν, ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση για το καλό της χώρας. Η ενότητα του χώρου μας, ένα ξεκάθαρο σχέδιο και φυσικά η συμμετοχή των πολιτών μπορούν να καταστήσουν εφικτό το στόχο για τη δεύτερη θέση στις εκλογές.

Μετά τις εκλογές  και εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ  θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί  η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική; 
Οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν.
Αν δώσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ, δίνουν εντολή για μονοκομματική Κυβέρνηση. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δεν υπάρχει περιθώριο τα δύο πρώτα κόμματα να μην συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Εμείς ζητούμε αλλαγή συσχετισμών για να κάνουμε πράξη την εθνική συνεννόηση.
Οι πολίτες έχουν το λόγο.

8.     Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΔΗΣΥ τον Ιούνιο θα προχωρήσετε σε εκλογή από τη βάση ή δεν το θεωρείτε απαραίτητο;
Οι θέσεις μου είναι γνωστές, διαχρονικές και σταθερές. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για να μετατραπεί από κόμμα προσώπων σε κόμμα της κοινωνίας. Από την παραγωγή εσωστρέφειας και εσωτερικών συσχετισμών, στην παραγωγή πολιτικής.
Η επιλογή μας είναι μια: μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να βγούμε από την κρίση και να μιλήσουμε μαζί για την Ελλάδα του 2030. Μια Ελλάδα με ανταγωνιστική οικονομία, δουλειές για όλους, δικαιοσύνη και ποιοτική παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: