6 Οκτωβρίου 2022

«ΑΙΩΝΙΑ ΛΑΜΨΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

Διαδικτυακός κύκλος διαλέξεων στην ιστορία της τέχνης


Μόσχα, 6 Οκτώβριου  2022

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σάς παρουσιάσει τον εντελώς καινούριο κύκλο διαλέξεων, στη ρωσική, αφιερωμένο στην ιστορία της τέχνης, «Αιώνια λάμψη ομορφιάς. Η Ελληνική και Βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση» από τον ιστορικό της τέχνης, εξειδικευμένο στην ιστορία της αρχαίας ρωσικής και βυζαντινής τέχνης Αλεξάντρ Ζβέρεβ. Στο πλαίσιο του εν λόγω κύκλου διαλέξεων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στην πρώτη διάλεξη  με θέμα:

 

«ΑΙΩΝΙΑ ΛΑΜΨΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ»

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18:30 στον Οίκο Εθνοτήτων της Μόσχας, αίθουσα № 6, επί της οδού: 4, Novaya Basmannaya str., (metro station “Krasnie Vorota”), Moscow.  

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη με υποχρεωτική προκαταρκτική εγγραφή/καταχώρηση!

Μπορείτε να εγγραφείτε για τη διάλεξη εδώ:

https://forms.gle/6RuiDKH3G7Cgkcn17

Όλοι γνωρίζουν καλά τις έννοιες κλασική εποχήκλασικισμός. Ξεκινώντας από την Αρχαία Ρώμη, οι καλλιτέχνες συχνά στράφηκαν στην αρχαία ελληνική τέχνη, αναζητώντας σε αυτή πηγή έμπνευση. Η ελληνιστική καλλιτεχνική παράδοση εντοπίζεται, επίσης, στη βάση, στο θεμέλιο της βυζαντινής τέχνης. Ακόμη και στην πρωτοπορία – avant-garde  του 20ου  αιώνα, η κλασική πολιτισμική κληρονομιά εντοπίζεται ως σημείο αναφοράς και ως  θεμέλιος λίθος έμπνευσης και δημιουργίας. Ωστόσο, στην εποχή του εκλεκτικισμού και του μεταμοντερνισμού, πολλοί άρχισαν να αμφισβητούν τη διαρκή σημασία του. Με βάση τα μνημεία της αρχαίας τέχνης, ο ομιλητής θα προσπαθήσει να δώσει τη δική του εκδοχή ως προς το  πού έγκειται η βασική ιδέα της ελληνικής καλλιτεχνικής παράδοσης, ώστε αυτή αποβεί σε μοναδικό φαινόμενο στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Alexander Sergeevich Zverev.

Αποφοίτησε το 1996 από τη Σχολή Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας  M.V. Lomonosov.

Κριτικός τέχνης, ιστορικός τέχνης, πολιτισμολόγος.

Εργάστηκε ως ερευνητής στα Μουσεία του Κρεμλίνου της Μόσχας (Καθεδρικά Μουσεία), στην Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια.

Διδάσκει στην Έδρα Παγκόσμιου Πολιτισμού στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, στο Ινστιτούτο Επιπρόσθετης Ειδίκευσης του Ρωσικού Κρατικού Κρατικού πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών-RGGU Εκπαίδευση RSUH.

Παραχωρεί κύκλους διαλέξεων και μαθημάτων για την ιστορία του παγκόσμιου και ρωσικού πολιτισμού, την ιστορία της αρχαίας ρωσικής και βυζαντινής τέχνης.

 

Σας περιμένουμε: στον Οίκο Εθνοτήτων της Μόσχας, αίθουσα № 6, επί της οδού:

 4, Novaya Basmannaya str., (metro station “Krasnie Vorota”), Moscow.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18:30

 

Μπορείτε να εγγραφείτε για τη διάλεξη εδώ:

https://forms.gle/6RuiDKH3G7Cgkcn17

 

Επισημαίνεται ότι ο κύκλος διαλέξεων μαγνητοσκοπείται και αναρτάται στο εδάφιο  «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

Για περισσότερες πληροφορίες δύνασθε να απευθύνεστε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα (495) 7084809/10.

Eπίσης, οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τη διάλεξη διαδικτυακά, δύνανται να συνδεθούν στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο, στην πλατφόρμα zoom:

https://us02web.zoom.us/j/89623099092?pwd=ZjBWUjcwVnEzNUJMTHdRUFZBemNpQT09

Meeting ID: 896 2309 9092

Passcode: 448662

Τη διάλεξή μας δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

 

Σάς περιμένουμε !!!

 

Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

 

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή ολόκληρου του κύκλου διαλέξεων:

 

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ «Αιώνια λάμψη ομορφιάς. Η Ελληνική και Βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση» από τον ιστορικό τέχνης, εξειδικευμένο στην ιστορία της αρχαίας ρωσικής και βυζαντινής τέχνης Αλεξάντρ Ζβέρεβ.

 

«ΑΙΩΝΙΑ ΛΑΜΨΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

  1. Η αιώνια λάμψη της ομορφιάς.
  2. Φωτοστέφανο. Το φαινόμενο της εικόνας.
  3. Ο μυστικισμός του φωτός.
  4. Θόλος. Ο ναός ως σύμπαν
  5. Τα Θεοφάνεια στην τέχνη.
  6. Πομπή προς τον Παράδεισο.
  7. Οικουμενικό μυστήριο. Ουράνια και Επίγεια Λειτουργία.
  8. Αρχαϊκή τέχνη, κλασικισμός, συμβολισμός. Η δυναμική της ιστορίας της τέχνης.
  9. Εξανθρωπισμός του Θεού. Εικόνα του Χριστού.
  10. Εικόνα και λέξη. Η εικόνα ως κείμενο.

2020-06-05_12-43-01

Αγαπητοί φίλοι!

Ανοίγουμε το νέο μας κανάλι στη διαδικτυακή πλατφόρμα YANDEX.ZEN –

HELLENIC CULTURAL CENTER!

https://zen.yandex.ru/id/6220a58d1dbee16e19cfb637

Εδώ θα μοιραζόμαστε τα νέα μας, τις ειδήσεις μας, τις ανακοινώσεις, την καθημερινότητά μας. Δημιουργούμε ένα χώρο, στον οποίο οι αξίες του πολιτισμού, της ιστορίας και των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελούν προτεραιότητα και καθίστανται αδιαμφισβήτητες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συγκεντρώσουμε ένα κοινό, που να ξεπερνά τους 2000 συνδρομητές το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ζωντανών μεταδόσεων! Εγγραφείτε και φροντίστε να προσκαλέσετε τους φίλους σας!

Ομάδα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2022_04_04

 

Αγαπητοί φίλοι!

Εγγραφείτε στις ομάδες μας στα  νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Telegram και στο Vkontakte για να διατηρούμε επαφή, άμεση επικοινωνία και επικαιροποιημένη ενημέρωση! Όλες οι ανακοινώσεις και τα νέα μας είναι τώρα εδώ:

 

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού– Κ.Ε.Π. στο Telegram - https://t.me/GreekCulturalCenter 

Κέντρο  Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. στο VKontakte - https://vk.com/hecucenter

2022_04_05

 

Παρατίθεται βίντεο-μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.

2022_01_17_7

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/paratithetai_vinteominima_2021_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi.html

 

Μάθετε περισσότερα για το έργο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. ( www.hecucenter.ru )

2022_01_10_45

https://youtu.be/xiGmO3pzaJQ 

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το Α΄εξάμηνο 2022 (περίοδος Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο: http://www.hecucenter.ru/gr/reports/last_apologismosdrasiskep2022_periodos_ianoiarioiioinioi_2022.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το Α΄εξάμηνο 2022 (περίοδος Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο: http://www.hecucenter.ru/περίοδος Ιανουαρίου-Ιουνίου-2022.pdf  

 

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2021 (περίοδος 12μήνου) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2021_fnl.pdf

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2021 (περίοδος 12μήνου) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_draseon_kep_etois_2021.html

 

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για την περίοδο 10μήνου 2021 (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismosdrasiskep2021.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για την περίοδο 10μήνου 2021 (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%9A.%CE%95.%CE%A0.-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-2021_.pdf

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2021 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2021.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2021 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/news/apologismos_drasis_kep_gia_to_a_eksamino_2021_.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2020_fnl.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kentroi_ellinikoi_politismoi_gia_to_etos_toi_2020.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: