30 Ιανουαρίου 2023

Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1. Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη Θέμα: Διατροφική επάρκεια, βιοποικιλότητα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Τιμή μου να παρακολουθήσετε- έστω-διαδικτυακά.

Με εκτίμηση

Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

 https://us06web.zoom.us/j/86900235395...

Ο σύνδεσμος –

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

31,  Ιανουαρίου 2023, ώρα 6.00-8.00 μμ.

Η γνώση που κατέχουν οι προβιομηχανικές κοινωνίες είναι ουσιαστικά «οικολογικού» χαρακτήρα, καθώς ενσωματώνει την μακροχρόνια εμπειρία για τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, των βιολογικών κοινοτήτων τους, τα αλληλεπιδραστικά είδη ζώων και φυτών και συνολικά τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της τοπικότητας (locality) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

Παρεμβάσεις από: Δρα Καλλιόπη Στάρα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Η αειφορική διαχείριση. Σύνδεση της παράδοσης και της καινοτομίας.

Ζωή Πολυμεροπούλου, Σύμβουλο Εκπαίδευσης, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ, Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΛΛΕΤ: Μόνο με την εκπαίδευση θα οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό μέλλον.

Σοφία Θεοδωρίδου, Ειδική επιστήμονα σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης για την Αειφορία και την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, συν. ΚΠΕ Έδεσσας: Agenda 2040.

 

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σειρά διαλέξεων της Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο κοινό, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη στις δράσεις της

Πρωτοβουλίας 21 για ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.

Αρχίζουν αύριο Τρίτη,10/1/2023, 18:00 - 20:00-στο Ιδρυμα Θεοχαράκη--Με φυσική παρουσία και διαδικτυακά--

https://us06web.zoom.us/j/82740849755...

Οι διαλέξεις και συζητήσεις της Δρος Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη,ομότ. Eρευνήτριας, τ. Διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα:Ο κύκλος και η γραμμή: Παράδοση και νεωτερικότητα.

Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέονται-με την προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αρχές και πρακτικές του παρελθόντος. Γιατί οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες «κυκλική οικονομία», «επαναχρησιμοποίηση-μεταποίηση», «ανακύκλωση» και «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες, που με αυτές επεβίωσαν, σεβόμενες την φυσική πρώτη ύλη και τον μόχθο δημιουργίας χρήσιμων αντικειμένων. Η έννοια του κλειστού κύκλου αποτελεί τον άξονα της παραδοσιακής αντίληψης για τα ανθρώπινα και κοσμικά μέτρα.

1.--10/01/2023

Ελαιώνες: το δάσος της ελιάς, ένας πολυετής τάπητας προστασίας της γης.

Διάλεξη και συζήτηση με τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας-(4Ε): Μιχάλη Αϊνατζόγλου, δρα ιατρό, ελαιοκαλλιεργητή, με θέμα: Ελαιώνας και  δέσμευση του Άνθρακα και τον Νίκο Θυμάκη, Κηποτέχνη, Γεωπόνο,  Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Μέλος Δ.Σ. της Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε., με θέμα: Τα μνημειακά ελαιόδεντρα ως εμβληματικά στοιχεία του ελληνικού αγροτικού πολιτισμικού τοπίου και η χρήση τους στην κηποτεχνία και τον σχεδιασμό τοπίου. Καταγραφή και διάσωση των ΕΛΑΙΩΝΙΩΝ (ΕΛΑΙΑ + ΑΙΩΝΙΑ) ΤΟΠΙΩΝ (Elaionian Landscapes). Προτάσεις και προβληματισμοί βαδίζοντας προς το 2040.

2.--17, Ιανουαρίου 2023

Ισορροπίες: Ο κύκλος της παραγωγής και επάρκειας

Η κυκλική οικονομία αναδεικνύεται σταθερά σε ένα συνεχή θετικό κύκλο ανάπτυξης, που διατηρεί και ενισχύει το φυσικό κεφάλαιο, βελτιστοποιεί τις αποδόσεις των πόρων και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους του συστήματος με τη διαχείριση πεπερασμένων αποθεμάτων και ανανεώσιμων ροών. Ένα πρότυπο που ακολουθεί παλιές δοκιμασμένες πρακτικές, με νέα ορολογία, που προτείνει την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του πλανήτη, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Διάλεξη και συζήτηση με τους: Δημήτρη Μιχαηλίδη, εκδότη/ agronea με θέμα: Οι αγρότες (και για το δάσος κυρίως οι κτηνοτρόφοι) εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και  Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, ιδρύτρια του δικτύου Αγροτισσών με θέμα: Η φύση και η ζωή είναι κυκλικές λειτουργίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι σταθερό και βιώσιμο (αειφόρο) όσο μεγαλύτερη βιοποικιλότητα έχει.

3.--24,  Ιανουαρίου 2023

Παραδοσιακές τεχνικές (χειροτεχνία) και νέες τεχνολογίες

Η σημασία της παραδοσιακής γνώσης για την σύγχρονη κοινωνία Ο ρόλος των ολιστικών επιστημονικών γνώσεων και πρακτικές διαχείρισης πόρων, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια πολλών γενεών στη μακρά διάρκεια, στην προώθηση της περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης. Κομβικό σημείο, η αμοιβαία σχέση μεταξύ της παραδοσιακής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης για την προώθηση της προσαρμογής και της διάδοσης της κατάλληλης τεχνολογικής καινοτομίας.

4.--31 Ιανουαρίου 2023

Διατροφική επάρκεια, βιοποικιλότητα

Εξετάζονται θέματα απώλειας της τοπικής βιοποικιλότητας, εξασφάλισης της επάρκειας τροφίμων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Η γνώση που κατέχουν προβιομηχανικές κοινωνίες είναι ουσιαστικά «οικολογικού» χαρακτήρα, καθώς ενσωματώνει την μακροχρόνια εμπειρία για τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, των βιολογικών κοινοτήτων τους, τα αλληλεπιδραστικά είδη ζώων και φυτών και συνολικά τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της τοπικότητας (locality) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

Διάλεξη και συζήτηση με τις: Καλλιόπη Στάρα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Η αειφορική διαχείριση. Σύνδεση της παράδοσης και της καινοτομίας.

Ζωή Πολυμεροπούλου, Σύμβουλο Εκπαίδευσης, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ, Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΛΛΕΤ: Μόνο με την εκπαίδευση θα οικοδομήσουμε ένα ανθεκτικό μέλλον.

Σοφία Θεοδωρίδου, Ειδική επιστήμονα σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης για την Αειφορία και την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, συν. ΚΠΕ Έδεσσας: Agenda 2040.

5.--7/2/2023

Η έννοια του χρόνου: Ο κύκλος του έτους και ο κύκλος της ζωής: Ηλικίες, περάσματα, ηθικά διλήμματα

το σχήμα ανταποκρίνεται σε ό,τι ο άνθρωπος μπορεί οπτικά να παρατηρήσει στη φύση και στη ζωή του: Ο επαναλαμβανόμενος κύκλος του έτους (ενιαυτός) με τις εποχές, ο κύκλος της σποράς (δημητριακά, Περσεφόνη), ο κύκλος της ζωής του καθενός από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο τίποτε δεν χάνεται και όλα πορεύονται εν ισορροπία. Η οποιαδήποτε παρέκκλιση έχει τις συνέπειές της.

 

 

Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας 

της Ακαδημίας Αθηνών

URL:    http://www.academyofathens.gr    http://www.kentrolaografias.gr
e-mail:  polymer@academyofathens.gr


Aikaterini Polymerou – Kamilaki, PHd
Emer. Researcher, Former Director of the Hellenic Folklore Research Centre
of the Academy of Athens
URL:    http://www.academyofathens.gr    http://www.kentrolaografias.gr

e-mail:  polymer@academyofathens.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: