31 Ιανουαρίου 2023

«Όταν όλα γίνονται Oυρανός» της σκηνοθέτιδος, διδάκτορα φιλοσοφίας και θεολογίας Λαρίσας Γεράσενκο.

Μόσχα, 31 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στην προβολή-παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Όταν όλα γίνονται Oυρανός» της σκηνοθέτιδος, διδάκτορα φιλοσοφίας και θεολογίας Λαρίσας Γεράσενκο. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  05.02.2023, ώρα 17:30, στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στο Otradnoye, Μόσχα, Yurlovsky proezd, 10 A.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη και  αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον βίο του Αγίου Πορφύριου. Το δεύτερο μέρος μάς μυεί στην πνευματική του κληρονομιά, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από το έργο του. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Κύπρο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος.

Συντελεστές ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθεσία – Λαρίσα Γεράσενκο, διδάκτωρ φιλοσοφίας και θεολογίας, απόφοιτος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Παραγωγός - Γιούρι Ριαζάνοφ

Συμπαραγωγός -Αλεξέι Λαϊκόφ 

Οπερατέρ -  Βίκτορ Δομπονίτσκι, Λαρίισα Γεράσενκο

Εγκατάστασης - Μαξίμ Μογολέφ

Φωτιστής -  Μαξίμ Μογολέφ

Συντάκτης - Νικίτα Ζαικό

Βοηθός σκηνοθέτη - Ιρίνα Παρκέβιτς

Ηχογράφηση - Πέτρος Καλογερόπουλος

 

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Στήριξης της Κοινωνικής Ανάπτυξης «Τα παιδιά μας».

Της προβολής του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου της Λαρίσας Γεράσενκο «Όταν όλα γίνονται Oυρανός, ή οι σκηνοθετικές βάσεις του ορθόδοξου ντοκιμαντέρ»

 

Σας περιμένουμε! Mην το χάσετε !

 Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 17:30.

Μόσχα, Yurlovsky proezd, 10 A., στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στο Otradnoye.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!

Με εκτίμηση ,

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κ.Ε.Π.

2022_08_22_2

1_logo

Порфирий Кавсокаливит 

2023_01_30_4

Порфирий Кавсокаливит (греч. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης в миру Евангелос Баирактарисгреч. Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης; 7 февраля 1906, Айос-Иоаннис, Эвбея — 2 декабря 1991АфонГреция) - прославлен в лике святых Священным Синодом Русской Православной Церкви (25 декабря 2014 г.).

Биография

Родился 7 февраля 1906 году от благочестивых, но очень бедных родителей в деревне Айос-Иоаннис на острове Эвбея. Начальную грамоту изучил, читая Библию и богослужебные книги в связи с чем был принят в первый класс школы. В 1918 году, прочитав житие святого Иоанна Каливита, мальчик так вдохновился святой жизнью преподобного, что решил подражать ему и в том же году уехал на гору Афон, где был принят в Кавсокаливийский скит, в котором прожил в качестве послушника 6 лет, получив в рясофоре имя Никита.

В 1924 году сильно заболел и был отправлен в монастырь священномученика Харлампия в Авлонари, который находился недалеко от деревни святого Иоанна, где получил исцеление от своей болезни. Позднее жил в обители свт. Николая Чудотворца в Ано-Вафеа.

В 1926 году состоялась его встреча с земляком архиепископом Синайским Порфирием (Павлиносом), который был так вдохновлён духовными дарами молодого монаха, что рукоположил его в сан пресвитера и нарек своим именем — Порфирий.

С 1940 года иеромонах Порфирий приехал в Афины, где был назначен приходским священником в церкви Святого Герасима в Афинской поликлинике около площади Омония в которой служил Богу и людям до 1973 года. За это время Порфирий помог тысячам людей обрести душевный мир и, получив дар врачевания, исцелил от многих болезней.

После ухода на пенсию в 1973 году он основал исихастирий Преображения Господня в Милесе.

Незадолго до смерти старец был извещён о своей скорой кончине и пожелал умереть смиренно, вдали от мира. Скончался в своей келии в Кавсокаливийском скиту на горе Афон 2 декабря 1991 года.

25 декабря 2014 года Священный Синод Русской Православной Церкви прославил старца в лике святых.

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/Порфирий_(Баирактарис)

 2022_11_07_1

1_logo

2023_01_30_5

Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (κατά κόσμον Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, 7 Φεβρουαρίου 1906 - 2 Δεκεμβρίου 1991), ήταν Έλληνας ιερομόναχος που έζησε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα (1906-1991) και έγινε ευρέως γνωστός για το βίο και το έργο του, από νεαράς ηλικίας. Ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, (25. 12. 2014).

Βίος

Ο Όσιος Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό. Έτσι, σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β' Δημοτικού, μετέβη στη σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά "Καυσοκαλύβια" του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας. Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος αναγνωρίζοντας σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έμελλε να γίνει γνωστός. Τα επόμενα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο π. Πορφύριος εγκαταστάθηκε στη Μονή Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου στις 12 Οκτωβρίου διορίστηκε ως Εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Στις 16 Μαρτίου 1970, έχοντας συμπληρώσει 35ετία, έλαβε μικρή σύνταξη από το Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος και αποχώρησε από τη θέση του εφημερίου του Αγίου Γερασίμου, όπου όμως συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το 1973. Τη χρονιά εκείνη έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.

Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

25 Δεκεμβρίου 2014 κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από τον Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Λόγοι

...Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να δούμε τον Χριστό. Αυτός είναι ο φίλος μας, ο αδελφός μας. Είναι ό,τι πιο καλό και όμορφο. Αυτός είναι το παν. ...Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι φίλος και θέλει να μας φωνάζει "Είστε φίλοι μου, δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Είμαστε αδέλφια. Δεν σας απειλώ. Σας αγαπώ. Θέλω να απολαμβάνετε τη ζωή μαζί μου."

...Δεν πρέπει να θέσουμε τίποτα πάνω από την αγάπη του Χριστού. Είναι η χαρά. Αυτός είναι η ζωή, το φως. Ο Χριστός είναι το παν. Αυτός είναι η απώτερη επιθυμία. Τα πάντα είναι όμορφα στον Χριστό.

...Κάποιος που είναι με τον Χριστό πρέπει να αγαπά τον Χριστό, και όταν αγαπάει τον Χριστό έχει ξεφύγει από τον Διάβολο, από την κόλαση και από το θάνατο.

...Η ζωή των γονέων είναι το μόνο πράγμα που κάνει καλά παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ υπομονετικοί και «άγιοι» στα παιδιά τους. Θα πρέπει να αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους. Και τα παιδιά θα μοιραστούν αυτήν την αγάπη! Για την κακή συμπεριφορά των παιδιών, αυτοί που είναι συνήθως υπεύθυνοι γι 'αυτό είναι οι γονείς τους. Οι γονείς δεν βοηθούν τα παιδιά τους από τα κηρύγματά τους και τις συνεχόμενες συμβουλές ή κάνοντάς τα να υπακούουν σε αυστηρούς κανόνες για την επιβολή πειθαρχίας. Εάν οι γονείς δεν γίνουν «άγιοι» (ενάρετοι) ώστε πραγματικά να αγαπήσουν τα παιδιά τους και αν δεν αγωνίζονται για αυτό, τότε κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Με την αρνητική τους στάση οι γονείς μεταφέρουν στα παιδιά τους αρνητικά συναισθήματα. Στη συνέχεια, τα παιδιά τους γίνονται αντιδραστικά και με ανασφάλεια, όχι μόνο στο σπίτι τους, αλλά και στην κοινωνία.

https://el.wikipedia.org/wiki/Όσιος_Πορφύριος_ο_Καυσοκαλυβίτης

2022_11_07_1

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

Яндекс.Дзен: https://zen.yandex.ru/id/6220a58d1dbee16e19cfb637

Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: