29 Μαρτίου 2023

Η Επανάσταση του 1821 έχει μείνει ατελής, ανολοκλήρωτη. Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

Την πρωτοχρονιά του 1822 στην Πιάδα, τη σημερινή Νέα Επίδαυρο, έπειτα από δέκα μέρες εργασιών, τα 59 μέλη της Εθνοσυνέλευσης καταλήγουν στη συγκλονιστική ληξιαρχική πράξη γέννησης του έθνους:

 

«Εν ονόματι της Αγίας αδιαιρέτου Τριάδος. Το Ελληνικόν Έθνος, το υπό την φρικώδη οθωμανικήν δυναστείαν, μη δυνάμενον να υποφέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας κηρύττει σήμερον διά των νομίμων παραστατών του, εις εθνικήν συνηγμένων Συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν».

 

(https://armyvoice.gr/2023/03/d-christopoylos-25i-martioy-2023/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=2023-03-27&utm_campaign=++Armyvoice )

 

 

Την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν

 

Επρεπε να κυλήσουν 2000 χρόνια σκλαβιάς και υποδούλωσης σε ετερόθρησκους και αλλόθρησκους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο βάρβαρους. Εκατοντάδες πόλεις ξεθεμελίωσαν οι Ρωμαίοι και χιλιάδες ίσως εκατοντάδες χιλιάδες πουλήθηκαν σκλάβοι και άλλοι τόσοι δολοφονήθηκαν. Απροσδιόριστος ο αριθμός νεκρών και εξανδραποδισμένων από τους Οθωμανούς. Η βλακεία σε αυτό τον τόπο έχει πληρωθεί με πολύ θάνατο και πόνο. Η βλακεία της ασυνεννοησίας και του διχασμού.

 

Επρεπε να κυλήσουν μερικοί αιώνες με έπη και εμφυλίους (προ Ρωμαίων) αλλά δεν επικρατήσαν τα έπη, ούτε ο Μαραθώνας, ούτε η Σαλαμίνα, ούτε τα επιτεύγματα του Αλέξανδρου, ούτε τα κοκκαλια αλλά επικρατήσαν οι εμφύλιοι και η λύσσα που κουβαλάει το ελληνικό ντι εν ει να σαρώνει τους απέναντι όταν διαφωνούν μαζί μας και νομοτελειακά οδήγησαν στην πρώτη σκλαβιά, τους ρωμαίους. Πόσες ζωές χαθήκαν στους εμφυλίους και πόσοι πουλήθηκαν σκλάβοι;

 

Πόσα εκατομμύρια Ελλήνων έχουν στοιχίσει οι εμφύλιοι της κλασικής αρχαιότητας που οδήγησαν σε εξασθένιση και σκλαβιά; Σε αυτούς τους νεκρούς ανήκουν και οι νεκροί της ρωμαιοκρατίας και σε αυτούς τους νεκρούς ανήκουν και οι νεκροί της οθωμανοκρατιας. Όπως και οι αγέννητοι νεκροί, σύμφωνα με τον ποιητή.

 

Και φτάσαμε στην διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, την πρώτη πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν. Μπορείτε να φανταστείτε την συγκίνηση, την πνευματική διέγερση, την ανυπομονησία, την λαχτάρα, την αδελφοσύνη;

 

Μόνο που κράτησαν λίγο. Και όσο κράτησαν ήρθαν νίκες και ενθουσιασμός. Και μετά ήρθαν τα πολιτικά συμφέροντα και η καρέκλα. Και στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και άρχισε να χύνεται αδελφικό αίμα και να βάζουν στην φυλακή οι μεν τους δε.

 

Πόσοι εμφύλιοι υπήρξαν από το 1823 και μετά; Πόσοι διχασμοί; Πόσοι νεκροί; Αλήθεια γιατί;

 

Έχουμε προσέξει πως οδηγείται σε εκτροχιασμό μια συζήτηση μεταξύ θερμόαιμων ; έχουμε προσέξει πως διαλύεται μια φιλία; Έχουμε προσέξει πως διαλύεται μια οικογένεια; Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Οξύνονται τα πνεύματα, αρχίζουν οι φωνές, έρχονται οι απειλές, σηκώνονται οι γροθιές και τελικά βγαίνουν τα όπλα. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

 

Λόγο αμορφωσιάς.

 

Ο αμόρφωτος δεν ακούει τι του λέει ο απέναντι, ο συνομιλητής του, ο αντίπαλος, ο εχθρός. Έχει σκοπό να επιβάλει τις δικες του απόψεις ακόμα και με την βία. Δεν ενδιαφέρεται αν ο απέναντι έχει δίκιο ή άδικο. Ακούει μόνο τι του λέει το μυαλό του, παρασύρεται μόνο από το πάθος του και έχει προαποφασισμένες θέσεις και προειλημμένες αποφάσεις. Αυτό όμως δεν συνιστά ούτε Διάλογο ούτε Δημοκρατία. Συνιστά αμορφωσιά και συνήθως τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

 

Μα, θα πει κάποιος, ανάμεσα τους υπήρχαν και μορφωμένοι. Εδώ σημαντικό είναι να ορίσουμε την μόρφωση. Τι σημαίνει μορφωμένος; Αυτός που έχει πτυχία; Τι σημαίνει να έχω πτυχία; Σημαίνει ότι έχω κατακτήσει την ΓΝΩΣΗ; Όχι βέβαια, πτυχία μπορεί να έχει κάποιος αλλά από γνώση να είναι άσχετος. Η γνώση, η πραγματική και αληθινή γνώση ακόμα και όταν έχει κατακτηθεί από κάποιον δεν τον καθιστα αυτόματα μορφωμένο. Δεν είναι η γνώση ο κρίσιμος παράγοντας που οδηγεί στην μόρφωση και χρίζει κάποιον αυτομάτως μορφωμένο. Η σημαντικότερη παράμετρος που οδηγεί στην μόρφωση είναι ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Ο μορφωμένος άνθρωπος ασχέτου ποσότητας γνώσεων ακούει με σεβασμό τον συνομιλητή και αν συμφωνεί μαζί του καλώς αν όμως δεν συμφωνεί τότε το κάνει ευγενικά και τεκμηριώνει την άποψη του, τεκμηριώνει την απόρριψη των θέσεων του συνομιλητή αλλά πάντοτε ευγενικά.

 

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ και όλα εκείνα τα χαρίσματα όπως η ΕΥΓΕΝΕΙΑ, η ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ, η ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΑΙΣΘΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ, η ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ, η απουσία ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ και αρκετά ακόμα κάνουν την ΜΟΡΦΩΣΗ. Όλα αυτά μαζί συνοψίζονται σε αυτό που λέμε ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ.

 

Η γνώση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των μορφωμένων αλλά όχι το σημαντικότερο και επίσης η γνώση τα χέρια των αμόρφωτων μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο και καταστροφικό εργαλείο.

 

Μόλις δυο χρόνια από την έναρξη της επανάστασης ξεκίνησαν οι εμφύλιοι, πιστοί στην παράδοση του ελληνικού ντι εν ει που αν και πέρασαν πάνω από 2000 χρόνια δεν είχε ούτε ατονήσει ούτε εκφυλιστεί. Προεστοί και κοτζαμπάσηδες και πολιτικοί σαν τον Κωλέτη και τον Μαυροκορδάτο ήθελαν την καρέκλα για πάρτι τους και δεν δίστασαν να καταφύγουν σε οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να το επιτύχουν. Προσπάθησαν πάση θυσία να επιβάλλουν την δική τους άποψη και να εγκαταστήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και σήμερα.

 

Όταν είσαι ενώπιων ενός προβλήματος ακούς όλες τις απόψεις και επιλέγεις την καλύτερη λύση με γνώμονα το συμφέρον του έθνους. Ποιος το έκανε αυτό; Αυτό κάνει ένας ηγέτης.

Φυσικά το κατάλαβαν κάποιοι και το κατάλαβαν και οι ξένοι και ζητήσαμε και μας έστειλαν τον Όθωνα και λίγα χρόνια μετά ζητήσαμε σύνταγμα και εκλογές και ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι που κραταει 200 χρόνια: ψήφισε με να σε διορίσω ή να σου κάνω το ρουσφέτι που έχεις ανάγκη. Έτσι δεν εκλεγόντουσαν όλοι οι πολιτικοί μέχρι σήμερα; Φυσικά στις δημόσιες ομιλίες περίσσευε ο πατριωτισμός και το έθνος.

 

Όμως εκείνη η αμορφωσιά σε συνδυασμό με την έλλειψη πτυχίων, μμε, ιντερνετ και δημοσιογράφων αλλά με ένα ισχυρό κατά καιρούς λαϊκό αίσθημα οδήγησε σε έπη. Αμόρφωτα παλικάρια με ψυχή έδωσαν ρέστα στο Κιλκίς Λαχανά και το ύψωμα 731 αλλά προδόθηκαν από τις ηγεσίες στην Μικρά Ασία.

 

Ακολούθησε ο τελευταίος μεγάλος εμφύλιος του 1946-49 όπου χιλιάδες Έλληνες έπεσαν στον βωμό της αδιαλλαξίας, της ιδεοληψίας, της ιδεολογίας και της σκοπιμότητας, αλλά και του προσωπικού μίσους. Είναι δυνατόν η όποια ιδεολογία να οδηγεί ανθρώπους στον θάνατο;

 

Μετά το 74 υπήρχε μια μοναδική ευκαιρία καθώς τα εκατομμύρια από την ΕΕ άρχισαν να εισρέουν αλλά τελικά είχαν την τύχη των δάνειων του 21. Μοιραζόντουσαν σε διορισμούς και απ ευθείας αναθέσεις. Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είχε την μοναδική ευκαιρία να απογειώσει το έθνος αλλά προτίμησε να κάνει τον κομματισμό αι τον κρατισμό επιστήμη και να χωρίσει την Ελλάδα σε πράσινα και μπλε καφενεία και όποιος δεν ήταν της κλαδικής δεν είχε και πολύ μέλλον.

 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεώτερος που τελικά έγινε Κωστάκης φόρτωσε την Ελλάδα με ακόμα μια εκατοντάδα δις χρέος εμβαθύνοντας στην λογική του κομματικού πελατειακού κράτους και το ίδιο έκαναν και οι επόμενοι.

 

Σήμερα στενοχωριέμαι να βλέπω έναν Κυριάκο, έναν Αλέξη και ένα έναν Νικολάκη να σέρνουν το 70% των ψηφοφόρων  χρησιμοποιώντας μεγαλοστομίες και ψέματα. Όλοι ξέρουμε τι επιδιώκουν και όλοι αυτοί που ακολουθουν είτε υιοθετούν όλα τα στρεβλά πιστεύω αυτών των παρατάξεων είτε ευελπιστούν στην ικανοποίηση ιδιωτικών αναγκών και συμφερόντων είτε είναι απλά βλάκες. Όλοι μαζί όμως είναι αμόρφωτοι.

 

Και παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός νεοπατριωτικων κινήσεων υπόσχεται παλιγγενεσία και ανάταξη. Μόνο που το 99% αυτών το υπόσχεται ακολουθώντας παλαιοκομματικές μεθόδους και κυρίως οι μπροστάρηδές τους. Δάσκαλοι και στρατηγοί επικαλούνται ευλογίες και ιστορικές κληρονομιές ενώ την ίδια στιγμή αποκλείουν πρόσωπα με άποψη και αριστοτεχνικά τους απομονώνουν σε αχρηστία. Όχι όλοι οι στρατηγοί, έχω γνωρίσει και λίγους, ελάχιστους, που δείχνουν να διαθέτουν την κοινή λογική. Άκουγα μια εκδήλωση νεοπατριωτικού πολιτικού κόμματος όπου οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια ήταν ο βασικός κορμός όμως με εντυπωσίασαν οι πάμπολλες αναφορές στον Δημιουργό. Δεν υπήρχε ούτε μια πρόταση σοβαρή και τεκμηριωμένη για Ανάπτυξη από κανένα ομιλητή. Φαίνεται ότι ποντάρουν να φέρουν τον Δημιουργό για πρωθυπουργό.

 

Η επανάσταση του 1821 200 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί.

 

Με την συνδυασμένη καταστροφή της παιδείας και την έγερση νεωτερισμών ασυμβίβαστων με το ελληνικό πνεύμα και παράλληλα με νεοπατριωτικές κορώνες και σημαία τον παλαιοκομματισμό δεν πρόκειται ποτέ η παλιγγενεσία να ολοκληρωθεί. Αντιθέτως θα ξαναβρεθούμε εκεί απ όπου αρχίσαμε και αυτή την φορά δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

 

Η σκλαβιά είναι πρωτίστως πνευματική, μην το ξεχνάμε. Αν δεν χτισουμε χαρακτήρα βασισμένο στην μόρφωση δεν έχουμε μέλλον σαν έθνος.

 

Η σημερινή κατάσταση δικαιώνει πλήρως τον Κοραή.

 

Ο Κοραής πίστευε στη δύναμη της παιδείας και υποστήριζε ότι το έθνος για να απελευθερωθεί χρειαζόταν πρώτα ο λαός να μορφωθεί και αυτό θα έπαιρνε αρκετές δεκαετίες, το έβλεπε να γίνεται μετά το 1850.

 

Λέει σε κάποιο σημείο σε επιστολή του προς τους προεστούς:

 

Αν αυτή είναι η αιτία δια την οποίαν εχύσατε και χύνετε καθ ημέραν το αίμα σας, αν σκοπόν άλλον δεν έχετε παρά να αρπάξετε μόνον τα άνισα και άδικα μέτρα από τας χείρας του τυράννου, δια να μεταχειρίζεστε εσείς με την αυτήν ανισότητα προς αλλήλους, δια να υψώνεσθε ο ένας υπέρ τον άλλον, δια να καταδυναστεύει ο πλούσιος τον πτωχόν, ο δυνατός τον αδύνατον, και ο πανούργος τον απλούν και άκακον πολίτην. Εάν λέγω τοιούτον έχετε σκοπόν, πιστεύσατέ με αγαπητοί αδελφοί, οτι αδίκως εταράξατε την ησυχίαν του τυράννου, και την ησυχίαν όλου του γένους μας.. Αλλά τι λέγω ησυχίαν!

 

(Αδαμάντιος Κοραής: Επαναστατείτε για να «γενήτε σεις τύραννοι;»

https://armyvoice.gr/2023/03/adamantios-korais-epanastateite-na-genite/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=2023-03-25&utm_campaign=++Armyvoice

25 Μαρτίου 2023)

 

Σήμερα κυβερνούν οι προεστοί, όπως ακριβώς το έθεσε ο Κοραής και δυστυχώς για την Ελλάδα ακολουθούν και οι νέο πατριωτικοί προεστοί με τις ίδιες ακριβώς αντιλήψεις επικαλούμενοι, όπως και οι προηγούμενοι, την πατρίδα και την σωτήρια της και φυσικά τον Θεό. Δηλαδή αν κάνω 120-130 επικλήσεις στον Δημιουργό και το Άγιο Πνεύμα μπορώ μετά να χειρουργήσω ή να οδηγήσω μια αμαξοστοιχία;

 

Η σκλαβιά είναι πρωτίστως πνευματική, μην το ξεχνάμε. Αν δεν χτισουμε χαρακτήρα βασισμένο στην μόρφωση δεν έχουμε μέλλον σαν έθνος. Η επανάσταση του 1821 δεν οδήγησε σε Παλιγγενεσία, έμεινε στην μέση. Θα φτάσουμε στο τέλος μόνο αν χτισουμε κριτική σκέψη και αντίληψη. Όταν θα πάψουμε να καταπίνουμε αμάσητο ότι μας σερβίρουν, παλιοί και νέοι προεστοί.

 

 

--

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: