11 Απριλίου 2023

Ποία δύναμη ωθεί το αερόχημα των τροφίμων στα ύψη;; Μιχαήλ Στρατουδάκης 10/4/2023


Καθημερινώς από όλα τα Μέσα Ενημερώσεως  και πλειστάκις της ημέρας γινόμεθα γνώστες περί του ύψους των τιμών σε διάφορα είδη με προτεραιότητα τα τρόφιμα. Οι δημοσιογράφοι «ξημεροβραδυάζονται» στις αγορές και τονίζουν με έμφαση τις τιμές των αμνοεριφίων (επίκαιρον) αλλά και της τομάτας, της πατάτας, της μπανάνας  και όλων γενικώς των τροφίμων. Από 10-12, από 14-17  θα κυμανθεί το αρνί του Πάσχα, αυξημένον από τις περυσινές τιμές, λέγουν. Κοστολογήσεις ακούμεν και για τα εντόσθια, τα ποδοκέφαλα και ούτω καθεξής. Οι ανακοινώσεις είναι ατελείωτες, αρχίζουν  δε πολλές ημέρες προ της στιγμής αγοράς.

Εκτός του ότι δεν έχουν κανένα νόημα ως είδηση, υποτιμούν την νοημοσύνην του κοινού. Ο κάθε αγοραστής θα προσέλθει στην αγοράν και μόνος του θα κρίνει το ύψος των τιμών και πόσον είναι συμφέρον και αναλόγως θα ψωνίσει. Τα ρεπορτάζ που άκουσε τα περιφρονεί πλήρως. Πολλάκις επειδή αυτού του είδους οι ειδήσεις είναι οιωνεί  «προπαγανδιστικές» καθότι αναφέρονται πολλές ημέρες πριν την αγοράν συγκεκριμένων προϊόντων και τονίζουν ότι «τώρα είναι καλή η τιμή υπάρχει όμως κίνδυνος να αυξηθεί»! παρασύρουν αρκετούς σε αγορές, χωρίς το επιχείρημα που ανέφεραν να είναι πραγματικόν. Οι ανακοινώσεις καθημερινώς για τιμές τροφίμων είναι πλέον άκρως ενοχλητικές.

Άλλη ενοχλητική και προσβλητική για την νοημοσύνην μας είναι πόσον θα στοιχίσει το τραπέζι π.χ. Χριστουγέννων, Πάσχα, Απόκρεω, Σαββάτου κοκ. Την δαπάνην για τα φαγώσιμα συγκεκριμένων  ημερών την καθοριζει το βαλάντιον εκάστου και όχι οι τηλεοράσεις οι οποίες και στον τομέαν αυτόν είναι ενοχλητικές και σίγουρα εκτός πραγματικότητας!

Από την άλλην πλευράν έχομεν ρεπορτάζ περί διελεύσεως οχημάτων από τα διόδια και ότι η έξοδος  θα είναι πρωτοφανής. Ποίον ενδιαφέρει πόσα αυτοκίνητα οδεύουν προς την επαρχίαν; Κανέναν! Εμμέσως τους βενζινοπώλες, αμεσώτατα δε το Κράτος το οποίον θα εισπράξει τεράστια ποσά από τον υπερβολικόν φόρον καυσίμων.

Έντονη δε αναφορά γίνεται ως προς τα ξενοδοχεία ότι έχουν πληρότητα 100%  Και τούτον ποίον ενδιαφέρει;  Αν θέλω να κάμω διακοπές προς συγκεκριμένον τόπον θα ζητήσω πληροφορίες από τα ξενοδοχεία  ο ίδιος και δεν θα αρκεστώ στα ρεπορτάζ.

Το αυτόν λάθος ως ανωφελής είδηση είναι και το ότι  οι παραλίες έχουν αρκετούς κολυμβητές!

Γιατί γίνεται όμως αυτή η υπερδημοσιοποίηση των συγκεκριμένων ρεπορτάζ; Σίγουρα υπάρχει σκοπιμότητα. Αφ’ ενός οι δημοσιογράφοι έχουν θέμα για την υποχρεωτικήν είδηση που πρέπει να δίνουν καθημερινώς και αφ’ εταίρου το όφελος των πωλητών. Εκάστην φοράν που ανακοινώνουν ότι θα ακριβύνουν τα τρόφιμα πλείστοι σπεύδουν στα πολυεθνικά πολυκαταστήματα και ψωνίζουν υπέρ το δέον αναλογικώς με τις δυνάμεις τους, αλλά άμεσην αύξηση δεν βλέπουν. Τα καταστήματα όμως είχαν τεράστια έσοδα!! Και παρά την  μείωση του πληθωρισμού η τακτική αυτή συνεχίζεται!

Δεν πρέπει να αποκλείσομεν ότι ικανοποιημένη είναι και η Κυβέρνηση, εφόσον η μεγίστη αυτή κινητικότητα σημαίνει δι’ αυτήν ευμάρειαν, αλλά δεν διερωτήθη ποτέ, πόσοι κινούνται ιδίοις αναλώμασιν και πόσοι δανεισθέντες!


Δεν υπάρχουν σχόλια: