18 Νοεμβρίου 2023

Πάταξη φοροδιαφυγής. Μιχαήλ Στρατουδάκης

Φορολογικόν Νομοσχέδιον έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση. Βασικός σκοπός μεταξύ των άλλων ανέφερε ο Υπουργός οικονομικών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, σκοπός ουσιαστικός. Γίνεται όμως αυτό; Πατάσσεται η φοροδιαφυγή σε όλα τα οικονομικά επίπεδα ή μόνον στους πτωχούς Συνταξιούχους και τις πτωχές τάξεις γενικότερον; Η φορολογία των πτωχών είναι ο κανόνας. Οι πλούσιοι όλον και διαφεύγουν από την φορολόγηση, την απλήν αλλά και την υψηλοτέραν όπως θα έπρεπε.  Πολλάκις δε δεν πληρώνουν τα οφειλόμενα και δη εγκαίρως. Τώρα θα παταχθεί η φοροδιαφυγή τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Και γιατί τόσα χρόνια δεν πατασσόταν, αλλά φθάσαμεν στο σημείον 8.000 οφειλέτες να χρωστούν αθροιστικώς 90 δις Ευρώ; Φυσικά τα περισσότερα από αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ. Γιατί δεν διαγράφονται;

Η φοροδιαφυγή των πλουσίων  ήταν πάντα στάς δέλτους της Εφορίας αλλά δεν απετράπη. Ένα χαρακτηριστικον παράδειγμα .

Ο Εμμανουήλ Τσουδερός, Οικονομολόγος, Τραπεζίτης και Πολιτικός έδωσε κάποτε διάλεξη Ελληνιστί, περί των οικονομικών της Ελλάδος σε πόλη της Αμερικής.

Μετά την ομιλίαν εδέχθη ερωτήσεις  από τους ακροατές. Κάποιος τον ρώτησε.

n  Τι αναλογίαν φόρου από το εισόδημα πληρώνουν οι Έλληνες;

n  Τι εννοείτε ακριβώς; Μπορείτε να το αναλύσετε λεπτομερέστερον; Είπε ο Τσουδερός.

Και ο ερωτήσας επανέλαβε αναλυτικώς.

n  Εγώ παραδείγματος χάριν, εάν κερδίσω 40.000 δολάρια τον χρόνον θα πληρώσω φόρον στο δημόσιον περίπου 20.000 δολάρια. Με ανάλογα έσοδα ένας ΄Ελληνας πολίτης τι θα πληρώσει στην Ελλάδα;

Και Τσουδερός γελώντας ελαφρώς του είπε.

n  Εάν μόνον να αποπειραθούμεν να ζητήσομεν τέτοιαν φορολογίαν στην Ελλάδα, οι πλούσοι θα μας πετάξουν με τις κλωτσιές έξω από την Κυβέρνηση.

(Αναφέρεται στο βιβλίον  «Η δόξα της αμάθειας» του Νέστωρος Παπαχρήστου- Πλαπούτα σελ. 94 σημ.1)

Άραγε συμβαίνουν σήμερα τέτοιες  παράνομες και μονομερείς ευνοϊκές πράξεις ή οι πάντες πληρώνουν αδιακρίτως;

Ανεξαιρέτως της άνω παρατηρήσεως του Τσουδερού, αξίζει να τονισθεί με έμφαση ότι η διάλεξη του εγένετο Ελληνιστί!!!!!! παρ΄ ότι εγνώριζε και Γαλλικά και Αγγλικά. Σήμερον ο Πρωθυπουργός και οι  Υπουργοί  ευρισκόμενοι στο εξωτερικόν (αλλά και εντός Ελλάδος) ομιλούν πάντα στην αγγλικήν!!!! Πλείστοι ομιλούν μονίμως στην Γλώσσαν τους όπως οι άγγλοι ( αν ευρεθούν στην Ελλάδα δεν ομιλούν ελληνικά!) οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι τούρκοι πάντα σε ομιλίες ή συγκεντρώσεις στο εξωτερικόν ομιλούν στην μητρικήν τους Γλώσσαν.  Σήμερα δε με την αυτόματη μετάφραση δεν τίθεται θέμα Γλώσσης. Όλοι καταλαβαίνουν τους πάντες μετά μεγίστης ευκολίας ανεξαρτήτως σε ποιαν Γλώσσαν ομιλούν. Γιατί λοιπόν οι δικοί μας περιφρονούν την Γλώσσαν μας;; Πιστεύω ότι πάντες εκασταχού της Γης θα ήθελαν να ακούνε την Μητέρα των Γλωσσών! Την Αμήτορα και Θεαγωγόν!

Αλλαγή  τακτικής επιβάλλει η  καταδιωκομένη Γλώσσα μας μήπως και σωθεί!

16/11/2023

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: