16 Φεβρουαρίου 2024

Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, υπογραφές και ντοκιμαντέρ. Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Μια μάνα μαζεύει υπογραφές για τα Τέμπη, δεν ξέρω τι θέλει να τις κάνει.

 

Μια άλλη κυρία γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τα Τέμπη. Δεν ξέρω με ποιο σκοπό.

(Η Ανθή Βούλγαρη ήταν σήμερα το μεσημέρι καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη και μίλησε για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μαμά έρχομαι» που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ίδια.)

 

Την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα χωρίς τηλεδιοίκηση, χωρίς φωτεινούς πίνακες να δείχνουν που βρίσκεται το κάθε τρένο, αλλά κανείς δεν μαζεύει υπογραφές, κανείς δεν γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ.

 

Όλα αυτά έγιναν και γίνονται  για τα παιδιά που ‘έφυγαν’ για τις ψυχές που χάθηκαν.

 

Για τα παιδιά και τις ψυχές που είναι ζωντανά και υπαρκτές, τίποτε. Για αυτές που θα ‘φύγουν’ από τροχαία; Από ναρκωτικά; Για την εγκληματικότητα μεταξύ τους;

 

Καμία ανησυχία, καμιά προληπτική ενέργεια, κανένα ενδιαφέρον.

 

Και όταν χτυπήσει η επόμενη μαζική τραγωδία (γιατί μεμονωμένα χτυπάει κάθε μέρα) άντε πάλι από την αρχή, διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, υπογραφές και ντοκιμαντέρ. Και φυσικά εκατομμύρια ευχές του στυλ: ποτέ πάλι. Όπως τότε στα Τέμπη με το λεωφορείο και τους μαθητές.

 

Μάλλον χρειαζόμαστε μαζική ψυχιατρική αξιολόγηση σαν λαός. Αφήνουμε αδιάφορα την ζωή να καταστρέφεται, να σκοτώνεται και μετά ξεκινάμε τις διαμαρτυρίες. Αφήνουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα και μετά ξεκινάμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες προς κάθε κατεύθυνση αφήνοντας όμως τον εαυτό μας στο απυρόβλητο.

 

Κολλημένοι σε μια ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή. Κολλημένοι με τον θάνατο και όχι με την ζωή. Κολλημένοι με την θλίψη και την καταστροφή και όχι με την πρόληψη και την χαρά. Λες και οι περισσότεροι περιμένουν ανυπόμονα να χτυπήσει η τραγωδία μαζικά (ποσό μαζικά; Από 30, 40, 50, 57 και πάνω;) για να ξεσηκωθούν και να εκφράσουν την αγανάκτηση τους και να εξαπολύσουν μύδρους κατά παντός υπεύθυνου. Και μετά; Μετά περιμένουν την επόμενη τραγωδία; Και ενδιάμεσα;

 

Ένας βαθιά αμόρφωτος λαός που έχει χάσει κάθε επαφή με τα μεγάλα πνεύματα και τις μεγάλες προσωπικότητες της κλασικής εποχής. Που έχει χάσει κάθε επαφή με την σοφία που παράχθηκε εκείνους τους αιώνες. Πρόσωπα που ο ίδιος λαός καταδίκασε, μην ξεχνάμε.

 

Ένας λαός που κάποτε παρήγαγε, φιλόσοφους, ημίθεους, ήρωες και αγίους, σήμερα παράγει κουτοπόνηρους αιρετούς που έχουν την μαγκιά να κρατάνε όλους τους υπόλοιπους σε αμορφωσιά. Μια ιδιότυπη και ιδιόρρυθμη αιχμαλωσία.

 

Και Ο ΝΑΤΣΙΟΣ βγήκε και τα βάζει με την Μενδώνη και ζητά την απόσυρση της ταινίας για τον Μ Αλέξανδρο. Είναι λέει σε ερωτικές σκηνές με τον Ηφαιστίωνα από το ξεκίνημα. Μα, υπάρχουν πηγές των προγόνων μας και γραπτά που δείχνουν τις σεξουαλικές του επιθυμίες και προτιμήσεις. Τι να κάνουμε τώρα; Να γίνουμε θρησκόληπτοι και πατριδοκάπηλοι;

 

Μετά έχουμε και τις διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο και τον γάμο ομοφυλόφιλων. Βγήκαν τα όπλα και ξεσπάθωσαν οι ηθικολόγοι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και πίσω από το παραβάν αγοράκια και κοριτσάκια πηδιούνται από τα 12, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κάνουν πάρτι και οι αμβλώσεις ξεπερνούν τις 300.000 κάθε χρόνο. Σε ένα έθνος που χάνεται. Αλλά γι αυτά δεν μας καίγεται καρφάκι.

 

Μια χώρα βυθισμένη στην υπνηλία που όπως τα βόδια, από καιρό σε καιρό πετάγεται όταν την τσιμπήσει καμιά αλογόμυγα. Και μετά αργόσυρτα ξανά μαλα στον αιώνιο ύπνο.

 

Και η ΤΡΑΓΩΔΙΑ όπως την ανέδειξαν ο Σοφοκλής και η παρέα του θα είναι πάντα εδώ.  

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

 

υστερόγραφο

 

70.000 κρούσματα καρκίνου ετησίως από καμένα πλαστικά, από μικροσωματίδια καυσαερίων, από φυτοφάρμακα, από μαγνητικά πεδία, από αφλατοξίνες, από βαριά μέταλλα,

 

Ακόμα τόσα περίπου καρδιαγγειακά

 

Να προσθέσουμε τροχαία, αυτοκτονίες, μετανάστευση;

 

Χιλιάδες υποφέρουν και δεν έχουν ποιότητα  ζωής από ηχορύπανση και οι εξατμίσεις σε πολλά αυτοκίνητα που παράγουν βουητό καταστρέφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και είναι ίσως εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που υποφέρουν.

 

Χιλιάδες δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε θέματα υγείας.

 

Κάνα συλλαλητήριο γι αυτούς; Καμιά υπογραφή;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: