16 Φεβρουαρίου 2024

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – 9η Φεβρουαρίου

 

9 Φεβρουαρίου 2024г., 19:00 – ώρα Μόσχας,

18:00 – ώρα Ελλάδας

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική!»


Αυθεντικός 4ωρος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ διαφωτισμού, παιδείας, φιλίας, ανθρώπινης επικοινωνίας, φωτός, αισιοδοξίας, αλήθειας !!! Την εκδήλωση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/9i_fevroiarioi__pagkosmia_imera_ellinikis_glossas.html

https://youtu.be/HVDw-4mOn0E?feature=shared

Some Image

ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΟРА & ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ  ! ! !

 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μοναδικός 4ωρος Μαραθώνιος !!!

Μόσχα, 14 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητοί φίλοι,

Με εξαιρετική επιτυχία, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πατριωτισμού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 η αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας  9η Φεβρουαρίου Διεθνής Διαδικτυακή Εκδήλωση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική!», η οποία αναδείχθηκε σε έναν 4ωρο Μαραθώνιο, σε μίαπραγματική εορτή διαφωτισμού, παιδείας, φιλίας, ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, εποικοδομητικής συζήτησης. Την εκδήλωση διοργάνωσε και επιμελήθηκε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., με τη δραστήρια συμμετοχή εταίρων, φίλων, συνεργατών, φορέων, λογοτέχνες, ανθρώπους της τέχνης, του πνεύματος από την Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, με ελληνική ομογένεια και Φιλέλληνες, με τη συμμετοχή των καθηγητών, σπουδαστών και των Συγκροτημάτων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. H γεωγραφική ακτίνα των συμμετεχόντων μάς ενθουσάζει, εκτός από διάφορες περιοχές της Ρωσία και της Ελλάδος, στην εκδήλωσή μας συμμετείχαν Ελληνική Ομογένεια και Ελληνιστές από  Νότια Αφρική, Αρμενία, ΗΠΑ, Ιταλία !!!

Άπλετη συναισθηματική φόρτιση, συγκίνηση, θετική ενέργεια και αύρα  διαδικτυακή συνάντηση και φιλική, αβίαστη, ειλικρινή επικοινωνία με πλήθος φορέων, λογοτέχνες, ανθρώπους της τέχνης, του πνεύματος από την Ελλάδα και διάφορα μέρη του κόσμου, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, με ελληνική ομογένεια και Φιλέλληνες, με τη συμμετοχή των καθηγητών, σπουδαστών και των Συγκροτημάτων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και με προβολή βίντεο, που ετοιμάσαμε ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας !!! Αυθεντική Εορτή της πολιτισμικής κληρονομιάς, του μεγαλείου, της διαχρονικότητας, της συνέχειας της Ελληνικής Γλώσσας. Ουσιαστική, βαθιά συζήτηση για τη σημασία, το μεγαλείο, τη σπουδαιότητα της Γλώσσας, της διατήρησής της, ως παράγοντα που διασφαλίζει τη συνέχεια της παράδοσης, του πολιτισμού, της ταυτότητας, της εθνικής συνείδησης, εξασφαλίζει το σεβασμό στη μνήμη, αποδυναμώνει τη λήθη... Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών μας, παιδιών και ενηλίκων. Οι ομιλίες των συμμετεχόντων εναλλάσσονταν με την προβολή βίντεο-μηνυμάτων καθηγητών και σπουδαστών μας και αποσπασμάτων από μαθήματά μας.

Some Image

Συμμετείχαν [παρατίθεται ενημέρωση για τους συμμετέχοντες, καθώς και κείμενο ομιλίας τους ή υλικό παρουσίασής τους]:

  • Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια, συγγραφέας, πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – ΔΕΕΛ (Ελλάδα). Την ομιλία της Αικατερίνης Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια, σε ελληνική και ρωσική, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής κάτωθι σύνδεσμο: http://www.hecucenter.ru/up/_Αικατερίνη_Μπατάλια__выступление_Экатерини_Баталья.pdf
  • Γιώργος Γιακουμινάκης, συγγραφέας, αντιπρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – ΔΕΕΛ (Ελλάδα).
  • Γιάννης Μπάρτζης, πρόεδρος Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων (Ελλάδα).
  • Αθανάσιος Νασιόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Λογοτέχνης, Μέλος της ΔΕΕΛ.
  • Νικολίνα Λέκκα, συγγραφέας, αντιπρόεδρος Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων (Ελλάδα).
  • Εύα Πετροπούλου-Λιανού, πολυβραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης (Ελλάδα).
  • Οι Ρώσοι ποιητές από την Αγία Πετρούπολη Alexander Kabyshev, Natalya Pekarzh, Victoria Artyushenko, Valentina Smyslovaya, Anastasia Kupryashova, συμμετέχοντες, μαζί με την Ελληνίδα συγγραφέα Εύα Πατροπούλου Λιανού στο διεθνές λογοτεχνικό εγχείρημα-έργο ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ» "ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ" !!! , οι οποία προέβησαν σε μία πρώτη παρουσίασή του.
  • Νίνα Αλέξη, Καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής, ποιήτρια, Μέλος της ΔΕΕΛ
  • Μαρία Χάλκου, μαθηματικός, καθηγήτρια, συγγραφέας, Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – ΔΕΕΛ (Ελλάδα).
  • Χρίστος Κοντοβουνήσιος, πρέσβυς, συγγραφέας, μέλος Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων  (Ελλάδα). Τον χαιρετισμό του Χρίστου Κοντοβουνήσιου, σε ελληνική και ρωσική, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής κάτωθι σύνδεσμο: http://www.hecucenter.ru/up/_ХРИСТОСА_КОНТОВУНИСИОСА _ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ_ΧΡΙΣΤΟΥ_ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΗΣΙΟΥ.pdf 
  • Αριστοτέλης (Τέλης) Φράγκος, ποιητής, μέλος Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων  (Ελλάδα). Ποιήματα του Αριστοτέλη Φράγκου δύνασθε να αντλήσετε στον εξής κάτωθι σύνδεσμο: http://www.hecucenter.ru/up/KEIMENA_TEΛΗΣ_ΦΡΑΓΚΟΣ_СТИХИ_АРИСТОТЕЛИС_ФРАНГОС.pdf
  • Δημήτρης Βόγγολης, συντονιστής Διδασκαλείου Παγκόσμιας Ένωσης Ελληνισμού - International Hellenic Association (έτος ίδρυσης – 1965, https://professors-phds.com/new/ ) και σπουδαστές του Διδασκαλείου από ΗΠΑ.
  • Ανδρέας Σαλμανίδης, δημοσιογράφος, δημοσιογραφικός παραγωγός, παραγωγός της εκπομπής «Ελλάδα παντού» (Γερμανία).
  • Σεργκέι Γκέτμανσκι, ιστορικός, μελετητής, συγγραφέας, μεταφραστής, (Ρωσία – Αγία Πετρούπολη).
  • Μαρίνα Μτσιταριάν-Λαζαρίδου, Ελληνίστρια, συγγραφέας, καλλιτέχνης (Αρμενία).
  • πατέρας Γεώργιος Πιτταράς, Ελληνική Κοινότητα East London Νότιας Αφρικής (Νότια Αφρική). Επισυνάπτεται σύνδεσμος σε βίντεο με τη συμμετοχή μαθητών ελληνικών σχολείων, ειδικά σχεδιασμένο για την εκδήλωσή μας: https://youtu.be/TZoCKO7cczE
  • Δανιήλ Μακρής, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Στενού Μεσσήνης, Νότια Ιταλία  (Ιταλία).
  • Σπουδαστές και οι καθηγητές ελληνικής γλώσσας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Μαρία Κηπουρού, Άλλα Σουτίρινα, Μαρίνα Ναζάρενκο, Πέτρος Καλογερόπουλος.
  • Χορωδία Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. «ΑΣΤΕΡΙΑ» [καλλιτεχνική δ/ντρια – Ινέσσα Εφραιμίδου]. Χορευτικό Συγκρότημα Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. [καλλιτεχνική δ/ντρια – Οξάνα Ρακτσέγιεβα].
  • Παρουσίαση, συντονισμός, προετοιμασία, επιμέλεια – Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός.

Some Image
Some Image

Την εκδήλωση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π. και στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στους εξής συνδέσμους:

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/9i_fevroiarioi__pagkosmia_imera_ellinikis_glossas.html

https://youtu.be/HVDw-4mOn0E?feature=shared

Φωτογραφίες από τη συνεδρία μας δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://disk.yandex.ru/d/6ROUNfMCydZ3tg  

Παρατίθεται σύνδεσμος με ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΣΑΤ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Της ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ μας : http://www.hecucenter.ru/up/_ΣΤΟ_ΤΣΑΤ.pdf

Some Image

  Στις 9 Φεβρουαρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ως καθιερώθηκε το 2017, κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής ομογένειας της Ιταλίας και δη του καθηγητή Ιωάννη Κορινθίου, και συνδυάζεται με την ημέρα μνήμης, ημέρα θανάτου,  του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Επισημαίνουμε ότι η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλά άλλη μια γλώσσα, αλλά αποτελεί ένα τιτάνιας σημασίας εργαλείο μεταλαμπάδευσης και ανάδειξης τεραστίων διαστάσεων, πανανθρώπινων, διαχρονικών, πάντα επίκαιρων αξιών και αρχών, που αποτελούν το οικοδόμημα του σύγχρονου πολιτισμού.

Όπως λέει και ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη και ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους συμμετέχοντες και καλεσμένους αυτής της σημαντικής, ουσιαστικής εκδήλωσης. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας, τη συμμετοχή σας, τη στήριξη της πρωτοβουλίας μας, την επένδυση και  εμπλουτισμό της εκδήλωση με τη ζεστασιά σας, την καλοσύνη, την ειλικρίνειά σας, τη σπίθα, το πάθος, το φως, την αλήθεια σας!!!

Εις το επανιδείν, αγαπητοί φίλοι !!!

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και όλη η ομάδα του Κ.Ε.Π.


Some Image
Some Image
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: