3 Ιουνίου 2015

Η καταστροφική πολιτική λιτότητας απέτυχε στην Ελλάδα

«Η καταστροφική πολιτική λιτότητας απέτυχε στην Ελλάδα»Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων για χρηματοοικονομικά ζητήματα Γκέρχαντ Σικ επέκρινε «την καταστροφική πολιτική λιτότητας» που έχει επιβληθεί ως τώρα στην Ελλάδα και η οποία έχει «προφανώς αποτύχει».
Ο Σικ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Ελλάδα και συναντήθηκε με Έλληνες πολιτικούς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στη συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.


Όπως δήλωσε ο Σικ και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα. «Στη Γερμανία σίγουρα ποντάραμε τα τελευταία χρόνια σε πολύ βραχυπρόθεσμες επιτυχίες στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό έκανε η κυβέρνηση (της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα) Μέρκελ μαζί με τους θεσμούς. Και αυτή η καταστροφική πολιτική λιτότητας προφανώς απέτυχε, διότι το ποσοστό χρέους αυξήθηκε, το ίδιο και η ανεργία».

«Από την άλλη», πρόσθεσε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά βήματα ακόμη μέχρι να στηθεί σωστά το κράτος και έχω την εντύπωση ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει στους πολίτες ότι είναι απαραίτητες επιπλέον μεταρρυθμίσεις».

Ο βουλευτής των Πρασίνων αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο να πιστεύει ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε ως τώρα έχει αποτύχει. «Αυτό πρέπει να το δει κανείς και πρέπει επίσης να αναγνωριστεί και στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό τώρα να υιοθετηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, οι οποίες διεξάγονται από τον Ιανουάριο, ο Γερμανός βουλευτής σχολίασε ότι από την οικονομική αβεβαιότητα που αυτές προκαλούν «μπορεί να καταστραφεί μια χώρα, ακόμη κι αν πριν διέθετε πιο υγιή οικονομία».

Πάντως ο Σικ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στους πολίτες «ότι φυσικά είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί το κράτος, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και επίσης ότι δεν είναι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις κακές. Είναι σωστό να αντιμετωπίζει κανείς επικριτικά το γεγονός ότι βασικές υποδομές του κράτους ιδιωτικοποιούνται τώρα εν μέσω κρίσης, όμως συνολικά χρειάζεται μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων και αυτό πρέπει να προσφέρει η ελληνική πλευρά».

Εξάλλου ο Σικ επέκρινε το γεγονός ότι και από τις δύο πλευρές οι πολιτικοί δεν ενημερώνουν τους πολίτες για το τι πρόκειται να γίνει.

«Στη Γερμανία λέγεται ελάχιστα ότι θα πρέπει να στηρίζουμε την Ελλάδα για αρκετά χρόνια ακόμη, διότι δεν γίνεται διαφορετικά, και ότι προφανώς θα υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Και στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση καθιστά ελάχιστα σαφές ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: