27 Απριλίου 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!!

ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ  ΤΟΥ  Π.Σ. ΤΗΣ  ΛΑΕ  ΚΑΙ  ΠΡΩΗΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Παρά  την σαφή γνωμοδότηση  του  Ελεγκτικού Συνεδρίου  ότι  το   νομοσχέδιο  είναι αντισυνταγματικό , με την ψήφο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και με την υποκριτική, γιατί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, διαφωνία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το κυβερνητικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο  . 
Το non paper του Μαξίμου  και  όλη  η κυβερνητική προπαγάνδα  προσπαθεί  να παρουσιάσει  το νομοσχέδιο ως  νομοσχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης για το  οποίο πρέπει να είμαστε  όλοι ευχαριστημένοι.

 Όλα όμως αυτά που λέει  η κυβερνητική προπαγάνδα  είναι ψεύδη για 20 λόγους διότι.
1. Γράφει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων της  τις αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις των συντάξεων μετά την 1η Αυγούστου 2012. Για να μπορέσει να δικαιολογήσει τις μειώσεις των συντάξεων (ακόμα και των παλιών μέσω του επανυπολογισμού τους), αναφέρει στο εισηγητικό σημείωμα ότι «το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την μείωση των συντάξεων».. Άρα η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να προασπίσει τις συντάξεις που υπάρχουν μέχρι τώρα. Λέει καθαρά ότι επί των αναδιανεμηθεισών συντάξεων δεν υπάρχει δικαστικό ή συνταγματικό κώλυμα ως προς τη μείωσή τους.
2. Προβλέπει τον. επανυπολογισμό όλων των παλαιών συντάξεων  και εφόσον η διαφορά μεταξύ παλιού και νέου είναι άνω του 20%, θα δίνεται αυτή η διαφορά στους νέους συνταξιούχους με δόσεις, κατά ένα ποσοστό μέχρι το 2018.  Ομολογεί  καθαρά  δηλαδή ότι οι συντάξεις θα μειωθούν, παρά τις  διαψεύσεις  του Κατρούγκαλου.. 
3. Μειώνει με διάφορους τρόπους και τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις,  η προσωπική διαφορά μετά το 2018 σταδιακά εξανεμίζεται .Μεγάλο μέρος από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα μειωθεί από τώρα, όπως γι’ αυτούς που μπαίνει πλαφόν 2000 μικτά (1820 καθαρά) στην σύνταξής τους, για τους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που παίρνουν το σταδιακά καταργούμενο ΕΚΑΣ, και για τους 500.000, που παίρνουν επιδόματα τέκνων που συνδέονται με εισοδηματικά κριτήρια κι κατά συνέπεια μειώνονται. Επίσης, μειώσεις έχουν ήδη γίνει από την παρούσα κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους/σες συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον ετησίως για όσους/ες κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
4.   Σφαγιαστικές μειώσεις 20-30%   θα υπάρξουν στις κύριες συντάξεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο αναλογικό τμήμα της σύνταξης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης, αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση, 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέππα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.
5. Οριστικοποιείται το σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική - ανταποδοτική, ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την μνημονιακή δέσμευσή της για μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών –παροχών με στόχο μετατροπή του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο. 
  6 .   Θεσπίζει  ακόμα μικρότερη εθνική σύνταξη, από (345 ευρώ μηνιαία στα 15 χρόνια ασφάλισης και 384 στα 20 χρόνια), και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτό το κομμάτι της σύνταξης. Επίσης, ουσιαστικά καταργείται  η  κατώτερη  σύνταξη , που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα.
7. Mέχρι 31/12/2019, καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.
8.. Η εθνική σύνταξη, θα χορηγείται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων – κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την πλήρη θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιωμάτος τους - θα παίρνουν πολύ λιγότερα από 345 ή 384 ευρώ το μήνα.
9.. Μειώνει 15 - 20%  τις νέες επικουρικές συντάξεις και θεσπίζει νέες διαρκείς μειώσεις τους με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
10.  Μειώνειμέχρι 40%  τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, με το τρικ ότι αυτές θα κοπούν σε όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη μικτά πάνω από 1300 ευρώ μηνιαία, δηλαδή πολύ λιγότερο καθαρά.
11.  Μειώνει  10 – 30% τις εφάπαξ παροχές, λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου τους και 32% μεσοσταθμικά, που μπορεί να φτάσει ατομικά και μέχρι 45%, στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά διαλύει τα εφάπαξ .Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων το συγχωνεύει στο ΕΤΕΑ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, χωρίς να αναφέρει τι θα γίνει με τους 60.000 που δεν έχουν πάρει εφάπαξ (έχει σταματήσει να το δίνει το Ταμείο Πρόνοιας από τις 1-9-2013). Ακόμα και τα αποθεματικά που έχει το Ταμείο, η κυβέρνηση πίεσε πριν από λίγες μέρες το διοικητικό συμβούλιο να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος για να γίνουν ομόλογα. Σαν αυτά που είχε «κουρέψει» το 2012 η τότε κυβέρνηση
12.   Θεσπίζει μόνιμο αυτόματο μηχανισμό  νέων μειώσεων  και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφ’ άπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Εάν πάρουμε υπόψη ότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%, αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να μετατρέψουν τις συντάξεις σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε πάμφτωχους επαίτες.
13. Καταργεί τις  συντάξεις λόγω Θανάτου (χηρείας) για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών, που σήμερα είναι το 19,5% των 402.353 συνταξιούχων χηρείας.
14. Οι συνταξιούχοι, που εργάζονται, θα έχουν μείωση των συντάξεών τους κατά 60%.
15. Θεσπίζει αύξηση 0,5% εργοδοτικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων, που μειώνονται αντίστοιχα οι μισθοί τους, για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια. 
16 .Προβλέπει  εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους), για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη φορολογική αφαίμαξή τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και την ανεργία. Ακόμα και η έκπτωση που δίνεται για τους νέους επαγγελματίες χαρακτηρίζεται ως ασφαλιστική οφειλή, που πρέπει να εξοφληθεί έως και το έτος συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου.
17.. Ενοποιεί  όλα τα ταμεία κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με ισοπέδωση παροχών προς τα κάτω.   Αυτό  θα προκαλέσει επίσης  και  οργανωτικό και λειτουργικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και υπαλλήλων.
18.. Καταργεί και  τον    ΟΓΑ και τον εντάσσει  στο Υπερταμείο και  προβλέπει σταδιακό τριπλασιασμό από 1-7-2015 μέχρι το 2022 των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αγρότες (από 7% στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους), οδηγώντας στο ξεκλήρισμά τους παρά την κυβερνητική δέσμευση σε αυτούς ότι το Ταμείο τους θα έμενε αυτόνομο και ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών θα μπορούσαν να δίνουν μειωμένη εισφορά (16%), έναντι μειωμένης σύνταξής τους στο μέλλον.
19. Θα υπάρξει  ακόμα μεγαλύτερη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το κομμάτι της σύνταξης που αναλογεί στην εθνική σύνταξη.
20. Ουσιαστικά  θεσμοθετεί την μετατροπή του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό – ατομικό, λόγω του προσωπικού, αναλογικού τμήματος της σύνταξης, που είναι στη λογική του ατομικού κουμπαρά.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις 35-50% των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια, που ουσιαστικά πολιτικά τις νομιμοποιούν.
Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο θίγει βάναυσα όλα τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Γι΄ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να αποτρέψει την τελική ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής και κατά συνέπεια την εφαρμογή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: