11 Ιουνίου 2017

Ο πιο γοητευτικός Οπλαρχηγός του 1821...!!!

Παίδαρος ο στρατηγός Βάσος Μαυροβουνιώτης. Ψηλός, πανέμορφος, ιπποτικός στους τρόπους εκτός γηπέδου. Δεν χρειαζόταν να φλερτάρει με γυναίκα, ήταν τόσο μπάνικος, τόσο ερωτικός, που όποια γούσταρε την κατακτούσε εύκολα. Στη μάχη επάνω μην τον βρεις αντίπαλο. Άφοβος και τολμηρός. Πολεμιστής ικανός.
Σέρβος ο Βάσο Μπράγιοβιτς από αρχοντική οικογένεια του Μαυροβουνίου. Λόγω καταγωγής καταγράφτηκε ως Μαυροβουνιώτης στα κιτάπια των οπλαρχηγών του 1821.
 
Οικογενειακώς την κοπάνησαν από την τουρκοκρατούμενη πατρίδα τους. Γνωρίστηκε με τον Νικόλαο Κριεζιώτη και μπήκε στην ομάδα του. Βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1820 και τον άλλον χρόνο, στα 24 του, αυτός είναι που κηρύσσει την επανάσταση στην Κάρυστο.

Καταμετρημένες 36 μάχες εναντίον των Τούρκων όπου πρωταγωνίστησε ο πρώην ''κλέφτης'' Μαυροβουνιώτης, χιλίαρχος στο στρατόπεδο του Καραϊσκάκη και στρατηγός από το 1824.
Στον εμφύλιο πόλεμο ήταν απέναντι του Θόδωρου Κολοκοτρώνη ο μετέπειτα υπασπιστής του βασιληά Όθωνα, ο Μαυροβουνιώτης του οποίου έκανε γκραν σουξέ το love story του με την 16χρονη Ελέγκω. Την σύζυγο του προεστού της Τζιάς Τζώρτζη Πάγκαλου και πρεσβευτή της Γαλλίας.

Το 1826 μ' άλλους τυχοδιώκτες ο Βάσος μπαρκάρει για την Βηρυττό. Ποιος ξέρει γιατί ένας μίνι-στόλος από καράβια κάνουν τούτη την εξόρμηση. Για πλιάτσικο. Ίσως για να βοηθήσουν τον τοπικό εμίρη εναντίον των Οθωμανών. Κάνουν στάση στην Τζιά. Έγκυος η Ελένη η Ηπειρώτισσα, το σκάει με τον Βάσο! Ο σάλος. Έκλεψε από τον άνδρα της την γκαστρωμένη, όμως πού να την κουβαλάει, την αφήνει στην Άνδρο.

Τελικά, μετά από αμέτρητες ερωτικές περιπέτειες ο Μαυροβουνιώτης φόρεσε την κουλούρα με την Ελένη Βάσσου, που εξελίχθηκε σε μια πολιτικοποιημένη κοσμοπολίτισσα των Αθηνών, που έκανε ιππασία, δεξιώσεις στο σπίτι τους, φορούσε φουστάνια και καπελίνα ευρωπαϊκά.Ο παλαιομοδίτης Βάσος δεν έβγαλε μέχρι το θάνατό του τη φουστανέλλα. Η Ελένη βαρέθηκε τον άξεστο Μαυροβουνιώτη, τον χώρισε κι αυτός παντρεύτηκε για δεύτερη φορά.

Ο στρατηγός πέθανε στα 53 του από πνευμονία, στις 9 Ιουνίου, σαν σήμερα, το 1847.

1 σχόλιο:

STOFOROS είπε...

Σπουδαίος ο Μαυροβουνιότης που πολέμησε και στην Κύμη τους τούρκους.