26 Ιανουαρίου 2018

Ιαματικός προορισμός η ορεινή Ζάκυνθος!!!

Έναν ακόμη λόγο, εκτός από το “Ναυάγιο”, που θα μετατρέψει τις ορεινές κοινότητες σε έναν εναλλακτικό και τουριστικά δημοφιλή προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αποκτά πλέον η Ζάκυνθος.
Πρόκειται για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα “Ξύγκια” που πριν ένα ακριβώς χρόνο γλίτωσε το πέρασμα στη δικαιοδοσία του υπέρ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και φέτος παρέχει στο νησί τη μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσει μια ακόμη θετική, νέα εικόνα:
αυτή του ιαματικού τουρισμού που συνεχώς κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη.Όπως και να έχει είναι ανάγκη ανάπτυξης της συγκεκριμένης ορεινής περιοχής και οικονομικής στήριξης των κατοίκων μέσω των νέων θέσεων εργασίας. Το συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον για τον θεματικό τουρισμο.
Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι “Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος ” εξακολουθεί να κυριεύει και να γοητεύει πρώτα εμάς και μετά κάθε επισκέπτη της. Μέρα με τη μέρα, ομάδες πολιτών ανακαλύπτουν ποια είναι… η “άγνωστη” Ζάκυνθος.Αλλάζοντας τα κακώς κείμενα, βελτιώνοντας δομές, υπηρεσίες, νοοτροπία και συνήθειες, πρέπει κάποια στιγμή και η ποιότητα να μας απασχολήσει, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ποσότητα.

Ο σχεδιασμός
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας, μιλώντας στην ΗΜΕΡΑ, μας ανέφερε ότι εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η πηγή στα Ξύγκια, η οποία όμως είχε καταγραφεί, εδώ και κάποιες δεκαετίες στους καταλόγους του Υπουργείου Τουρισμού, όμως δεν είχε πιστοποιηθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια λεγόταν ότι προχωράει το θέμα.
“Ήδη τις τελευταίες μέρες, μία-μία πηγή που εμπρόθεσμα υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε ο φάκελος της βρίσκεται προς έκδοση σε ΦΕΚ” επισημαίνει με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο κ. Τσίπηρας και προσθέτει ‘’ Αυτό που απομένει είναι να γίνει μια μελέτη αξιοποίησης που θα δώσει την δυνατότητα να γίνουν εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας. Ο χώρος θα έχει και κάποιες πισίνες εσωτερικού χώρου, διότι στόχος είναι η δωδεκάμηνη εκμετάλλευση αυτής της πηγής γιατί είναι ένα είδος τουρισμού που έχει τέτοιες δυνατότητες. Γίνεται η μελέτη, βγαίνει το σχέδιο για το τι θέλουμε να φτιάξουμε και ο πρώτος στόχος είναι η αξιοποίηση και ένταξη σε πρόγραμμα, σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα Leader, για να γίνουν οι πρώτες υποδομές και να μπορέσει να υλοποιηθεί το συντομότερο με ένα χρονοδιάγραμμα περίπου στα 2-3 χρόνια να έχουμε δημιουργήσει τις πρώτες υποδομές. Από εκεί και πέρα θα μπορέσουν να δημιουργηθούν και άλλες υποδομές’’.

Για το τουριστικό μέρος
Όσον αφορά το τουριστικό κομμάτι των Ιαματικών Πηγών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε για ευνοϊκές καταστάσεις προς το όφελος της Ζακύνθου και προσθέτει: ‘’Ήδη όπου έχουν δημιουργηθεί τέτοιες εγκαταστάσεις, απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη κατηγορία επισκεπτών, οι οποίοι επιδιώκουν το Wellness, την Ευεξία. Ο τουρισμός ευεξίας είναι μια τεράστια αγορά σίγουρα εντός της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή μετριέται τουλάχιστον σε 2 εκατομμύρια ενδιαφερόμενους και σίγουρα εκτός Ευρώπης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ασιατική αγορά. Το είδαμε και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Κινέζου Πρέσβη που είχε επισκεφτεί την Ζάκυνθο. Σίγουρα και στην Ελληνική αγορά, που πηγαίνουν συχνά σε κέντρα θαλασσοθεραπείας. Βέβαια ήδη εκτός από αυτούς οι οποίοι θα έρθουν για την ειδική μορφή τουρισμού, δύναται σε αυτούς οι οποίοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο να έχουν μια εναλλακτική πρόταση ως χώρο επισκεψιμότητας».
Εκείνο που θα πετυχαίνουμε ως νησί, είναι να δώσουμε κάτι διαφορετικό στον τουριστικό προορισμό της Ζακύνθου αλλά και να διευρύνουμε το πεδίο αυτών που μπορούμε να προσφέρουμε. Είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και μπορεί να προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων στη γύρω περιοχή, οι οποίοι δύναται να έχουν κάποια παροχή από την πηγή.



Διαβούλευση με τους κατοίκους 
Για τα ωφελήματα και τα πλεονεκτήματα, που έχει να κάνει κυρίως με τον ιαματικό τουρισμό, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν οι κάτοικοι των Ορθονιών κατά τη διαβούλευση που προκάλεσε στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, παρουσία του κ. Τσίπηρα, αλλά και του μελετητή, Σεραφείμ Σκοβολά. Επίσης, συμμετείχε ο πρώην Δήμαρχος Ελατίων, Νίκος Ακτύπης αφού το θέμα είχε ξεκινήσει το 2002-2006 επί θητείας του, μαζί με τον πρόεδρο των Ορθονιών και τον πρώην μελετητή.

Οι διαδικασίες
Ο Δήμος Ζακύνθου είχε υποβάλλει φάκελο για την αναγνώριση της ανωτέρω πηγής στο Υπουργείο Τουρισμού. Συμπληρωματικά του φακέλου ζητήθηκε Υδρογεωλογική-Γεωλογική Μελέτη, μικροβιολογική και φυσικοχημική ανάλυση, ραδιολογική έκθεση, υγειονομική έκθεση. Για την σύνταξη των ανωτέρω ελήφθησαν δείγματα τόσο κατά την ξηρή περίοδο (Μάιο-Οκτώβριο) όσο και κατά την υγρή περίοδο (Οκτώβριο-Μάιο). Με την αναγνώριση της πηγής δημιουργούνται τρεις ζώνες, ήτοι: Ζώνη 1: Η κύρια ανάβλυση της πηγής Ξύγκια – Ζώνη 2: Σχετίζεται άμεσα με τους γεωλογικούς σχηματισμούς που τροφοδοτούν την πηγή. – Ζώνη 3: Αποσκοπεί στην ποιοτική προστασία του νερού της πηγής από χημικούς ή ραδιενεργούς ρύπους που δύσκολα αποικοδομούνται ή διασπώνται.

Χρηματοδότηση
μέσω Leader
Στόχος πλέον είναι πως θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο σημείο και τι υποδομές απαιτούνται για την χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος leader.
“Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να υποβληθεί πρόταση στο Leader που εγκρίθηκε πριν το τέλος του 2017. Και το πρόγραμμα υπάρχει με την χρηματοδότηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις και υποδομές προκειμένου να καθίσταται λειτουργική η οποιαδήποτε υποδομή και επισκέψιμος ο χώρος για μια διαδικασία λουτροθεραπείας. Το πρόγραμμα Leader ενισχύει τέτοιους είδους προτάσεις οι οποίες αξιοποιούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στόχος είναι να τις προωθήσουμε. Θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το νησί μας και ένα από αυτά είναι η Ιαματική Πηγή στις Ορθονιές” δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας.

Και πιστοποιημένη
Επίσης, στάθηκε και στο γεγονός πως η Ιαματική Πηγή στην περιοχή των Ορθονιών να θυμίσουμε ότι είναι η μόνη πιστοποιημένη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και προσθέτει πως “αξίζει και έχει όλες τις δυνατότητες να φιλοξενήσει αυτές τις εγκαταστάσεις και να επωφεληθούν οι κάτοικοι. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε τις υποδομές που χρειάζονται για να είναι επισκέψιμος αυτός ο χώρος. Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά και πιστεύουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας ένα σημαντικό έργο για το νησί μας. Και στην Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που ενδιαφέρονται για αυτό το είδος του τουρισμού όπως και από χώρες της Άπω Ανατολής. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει σε 12μηνη βάση και να αλλάξει την τουριστική ροή της Ζακύνθου”.

Με σπάνιες ιδιότητες
Το επόμενο βήμα, μετά την πολυπόθητη κατοχύρωση, είναι η αξιοποίηση της πηγής. όπως Είναι γνωστό, η πηγή στα Ξίγκια αναβλύζει μεγάλες ποσότητες από θείο και κολλαγόνο γνωστά για τις ιδιαίτερες ιαματικές τους ιδιότητες για μια σειρά από παθήσεις του δέρματος, των αρθρώσεων, του μυοσκελετικού συστήματος και άλλες. Η αξιοποίηση της πηγής θα αναδείξει μια από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού και βέβαια θα διαφημίσει τη Ζάκυνθο ως προορισμό πέρα από το Ναυάγιο και το Λαγανά.

Η “κληρονομιά”
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί “κληρονομιά” της προηγούμενης δημοτικής αρχής με Αντιδήμαρχο τον Νίκο Ακτύπη που είχε εκπονήσει σχετική μελέτη από τον Οικονομολόγο Γιάννη Αγγελίδη αναφορικά με τις επιλογές αξιοποίησή της. Μάλιστα, η όλη υπόθεση είχε φθάσει μέχρι το σημείο της σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης και έκδοσης της πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου, αλλά έμεινε εκεί. Ωστόσο, παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την πρόταση που παρουσιάστηκε ωστόσο η τότε δημοτική αρχή δεν προχώρησε ποτέ στον σχετικό διαγωνισμό για να προσελκύσει επενδυτές.

Οικονομικά
και κοινωνικά οφέλη
Υπάρχουν τρόποι αξιοποίησής της και ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων. Έχοντας εξασφαλίσει τη χρήση της πηγής για τα επόμενα 40 χρόνια, η ορθή αξιοποίηση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου θα έρθει μέσα από μια πιθανή παραχώρηση του δικαιώματος αξιοποίησης σε ιδιώτη έναντι ετήσιου μισθώματος στο δήμο ή και αξιοποίησης από τον ίδιο το δήμο. Από αυτήν την πρόταση απορρέουν τα περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την περιοχή και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: