«Η Διεθνής Επετειακή Ανθολογία «200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση του 1821» συντάχθηκε όχι μόνο για να συμβάλουμε στο μεγάλο εορτασμό της συμπλήρωσης των διακοσίων (200) χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά και για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν, με ανυποχώρητη απόφαση εθελοθυσίας, για ν΄ αποτινάξουν, μετά από τετρακόσια (400) χρόνια περίπου σκλαβιάς τον Οθωμανικό ζυγό, προασπιζόμενοι τις γνησιότερες ανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, ώστε τελικά να επιτύχουν την δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, το οποίο σήμερα είναι δικό μας.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλο χρέος, αφ’ ενός μεν να προβάλουμε στις επόμενες γενιές τις αξίες της θυσίας, του αγώνα για την πατρίδα και την αναβίωση της Δημοκρατίας «των ενδόξων προπατόρων», αφετέρου δε να τις φέρουμε στη μνήμη μας για την κατήχηση, διαφώτιση των λαών «εις τί συνίσταται ο ατίμητος θησαυρός της φιλτάτης Ελευθερίας των», όπως αυτή περιγράφεται από τον Ρήγα Φεραίο στο Θούριο. Η Ελλάδα θεωρείται παγκοσμίως η χώρα που γεννά ήρωες κι όπως είπε και ο Τσώρτσιλ: «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Αυτόν τον ηρωισμό της μακραίωνης Ελληνικής ιστορίας μας προβάλλει παγκοσμίως και η επετειακή Ανθολογία του Πολιτιστικού Φορέα της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών [& Καλλιτεχνών] -Δ.Ε.Ε.Λ.©®, μαζί με ελάχιστο μέρος από το πλούσιο ιστορικό –λογοτεχνικό περιεχόμενο που έχει καταγραφεί και δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Η ιστορία είναι εξελισσόμενη επιστήμη, υφίσταται διαρκείς αλλαγές και μετασχηματισμούς ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της τέχνης και στην παρούσα Ανθολογία θα την γνωρίσουμε με διαφορετικές ιστοριογραφικές προσεγγίσεις των σύγχρονων πνευματικών δημιουργών του καιρού μας.
Η Ανθολογία απευθύνεται σε διεθνές κοινό σε όλο τον κόσμο, με, επίσης, διεθνείς συμμετοχές (από Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Αυστραλία, Αρμενία, Ισραήλ, Τυνησία, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό, Σερβία, Βέλγιο, Αλβανία, Ν. Αφρική…..) με στόχο να επιτευχθεί στο μέλλον μετάφραση της στην Αγγλική γλώσσα, για να ταξιδέψει σ΄ όλο τον κόσμο.
Οι Συγγραφείς διακατέχονται από έντονο πατριωτικό ύφος, από φλογερά εκρηκτικά αισθήματα αγάπης για την ελευθερία δίνοντας νέα φτερά στα ουσιώδη αναθυµητικά της Επανάστασης. Το όλο έργο διακρίνεται για την εκφραστική ζωηρότητα, την απλότητα, την σαφήνεια της ύλης του, την αφήγηση δραματικών γεγονότων, αλλά και την ποιητική έκφραση των δημιουργών, που συμπληρώνουν μέχρι σήμερα µε νέα έργα το μέγα δοξαστικό του Εικοσιένα (΄21). Τα πεζογραφήματα είναι σύντομα, αυτοτελή κείμενα και σε πολλές περιπτώσεις πραγματικές αφηγήσεις, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, τα οποία αποτελούν τα πιο πολλά αληθινές μαρτυρίες.
Η σύνθεση του βιβλίου είναι πολυφωνική. Όλα τα κείμενα περιλαμβάνουν γεγονότα, συναισθήματα, σκέψεις, δράσεις, τρόπους συμπεριφοράς, ρόλους, μία τεράστια γκάμμα παραγόντων, τόσο περίπλοκων, όσο περίπλοκη είναι και η σύνθεση της κοινωνίας. Τα κείμενα τοποθετήθηκαν αλφαβητικά με το όνομα του συμμετέχοντος συγγραφέα, αφού το πλείστον του περιεχομένου είναι ομοιογενές: «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».
Κάθε κείμενο συνοδεύεται από συστατικό σχόλιο και φωτογραφία του δημιουργού, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει μια μετέπειτα ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο. Λόγω έλλειψης χώρου παρουσιάζονται στοιχειώδη βιο-εργογραφικά σχόλια και ζητώ προς τούτο την κατανόηση των συμμετεχόντων, διότι προέβην σε σύντμηση αυτών, μια και όλοι, ανεξαιρέτως, έχουν πολύ πλούσια και εκτενή βιογραφικά.
Το περιεχόμενο της Ανθολογίας διακρίνεται σε τρία (3) κεφάλαια:
Στο πρώτο, παρουσιάζεται ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κου. Ιερώνυμου Β΄ Αθηνών και πάσης Ελλάδος και στη συνέχεια, παρουσιάζονται, ακροθιγώς, τα βασικά στοιχεία της ιστορικής εξέλιξης της Επανάστασης με τους πρωταγωνιστές, τους ήρωες-ηρωίδες, τους Φιλέλληνες, την Φιλική Εταιρεία, την σημασία του συμβόλου της σημαίας, τα όπλα της εποχής και την συγκρότηση του πρώτου ελληνικού κράτους.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιέχονται όλοι οι συμμετέχοντες Έλληνες πνευματικοί δημιουργοί, οι οποίοι καθένας μοναδικά και όλοι μαζί συνθέτουν με τα ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα, τον ύμνο για τον Αγώνα, την Ελευθερία, την Δημοκρατία.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, περιλαμβάνονται οι Απόδημοι Έλληνες και οι Φιλέλληνες, οι οποίοι διακατέχονται από τις ίδιες αξίες και πάνω απ΄ όλα είναι καταφανής η αγάπη τους για την Ελλάδα και τον λαμπρό Ελληνικό Πολιτισμό.
Σε όλο το Ανθολόγιο παρατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Ελλάδα, το πλείστον από την Επανάσταση του 1821, τόσο αυτού που μπόρεσα να συλλέξω από διάφορες πηγές του διαδικτύου, όσο και αυτού που περιήλθε για δημοσίευση από τους συμμετέχοντες, μέλη και φίλοι της Δ.Ε.Ε.Λ.©®
Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν και μου εμπιστεύθηκαν το κείμενό τους. Όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην συγγραφή του, ο καθένας με τον τρόπο του σ΄ όλο αυτό το διάστημα της εντατικής δουλειάς.
Ιδιαιτέρως, όμως, ειδικότερα, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για την ηθική και οικονομική υποστήριξη, στον Δήμαρχο της Αθήνας - Κώστα Μπακογιάννη, στον Διευθυντή Γραφείου Αρχιεπισκόπου - Ιωάννη Σ. Τσούρα, στον Δρ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ - Σπύρο Τσιτσίγκο, στην Καθηγήτρια του Παν/μίου στις Βρυξέλλες - Ισαβέλλα Μαράτου - Αργυράκη, στην Διευθύντρια του ΚΕΠ Μόσχας-Δρ Θεοδώρα Γιαννίτση, στον Ιατρό Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Σάπικα, στον Διεθνολόγο Πρόεδρο του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου - Θαλή Μυλωνά, στον Ποιητή, Συγγραφέα, επιμεληθέντα της εκτύπωσης του παρόντος πονήματος Κωνσταντίνο Σκηνιώτη- «Εκδόσεις Καμπύλη», στην πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε., Νίνα Διακοβασίλη, και σε όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου και στους εκπροσώπους της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών [& Καλλιτεχνών] –ΔΕΕΛ©®, ιδιαιτέρως: Ζαννέτα Καλύβα - Παπαϊωάννου, Αλέξανδρο Λεβαντή, Γεώργιο Γιακουμινάκη, Αριάδνη Πολυμέρου, Σοφία Πατούχα, Σταματία Καππέ, Εφη Σελίμη, Εύα Πετροπούλου - Λιανού, Γιώτα Ασημάκη, Μάρθα Δελτούζου.
Για μία ακόμη φορά, ευχαριστώ τον πολυβραβευμένο Ιατρό της Ενδοκρινολογίας, εκπρόσωπο του Ανθρωπισμού της εποχής μας και λογοτέχνη Δρ Φώτιο Παυλάτο για την ενθάρρυνση και το αρχειακό υλικό, όσο και τις καλόγνωμες συμβουλές του.
Εύχομαι η καταγραφή των ένδοξων πράξεων του παρελθόντος να αποτελέσει το «κλειδί» για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τα μέλλοντα να συμβούν, όπως έγραψε και ο Ησίοδος: «τα τ’ εόντα προ τ’ εόντα τα τ’ εσόμενα» και προσδοκώ και το παρόν επετειακό Ανθολόγιο «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821» να προστεθεί στην Ιστορία της Λογοτεχνίας και να συμβάλει με τα γραφόμενα του, στην ουσία της ζωής που οφείλει να ρέει αβίαστα εμποδίζοντας την λήθη, τρέφοντας το αειθαλές δέντρο της Μνημοσύνης. Καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορούν να ακμάσουν, αν δεν έχουν αυτό που λέει ο Φρειδερίκος Νίτσε ως: «ένα σπαθί και εκατό επιθυμίες να κρέμωνται από αυτό». Ένα Όραμα.»
Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια
Со своей стороны, мы хотели бы донести до читающей публики, что с большей радостью, но также и с восхищением, с трепетом перед совершенным подвигом [без преувеличения] мы пролистали страницы многостраничного (824 страницы) тома "МЕЖДУНАРОДНАЯ ЮБИЛЕЙНАЯ АНТОЛОГИЯ, 200 ЛЕТ С ГРЕЧЕСКОЙ РЕВОЛЮЦИИ 1821 ГОДА", недавно опубликованного Международной Ассоциацией/обществом греческих писателей - DEEL (www.somateiodeel.blogspot.com) под руководством председателя, уважаемого и любимого писателя Экатерини Влахопанайоту-Баталия, и буквально мы охвачены национальной гордостью, взрывом патриотизма.
Буквально все вызывает трепет, восхищение и полное уважение к создателям, ко всем участникам .
Объем работы, безупречная конструкция, структура, полнота предмета, богатство содержания, стилистика речи, целостность в выражениях, в высказываниях, вложение и обогащение изобразительным материалом - все это подтверждает и подчеркивает ответственность, целеустремленность, энтузиазм, любовь, которые пронизывают всю работу, весь этот труд-подвиг, его абсолютно гуманный, а потому греческий характер и цель всего проекта.
Продвижение исторической правды, достигнутое с помощью настоящей «Антологии», уважение исторической памяти, являются определяющим фактором для жизнеспособности обществ и наций, обеспечивают сохранение и продолжение традиций и культурного наследия, сохранение и защиту идентичности, национального самосознания, что абсолютно актуально, своевременно и необходимо в наше время, время всевозможных вызовов, искажений, нивелирования, отрицания.
Пользуясь возможностью общения с читателями, мы хотели бы поздравить всех участников этого проекта, который заставляет нас гордиться нашими современными соотечественниками [а не только нашими древними предками], гордиться людьми-личностями, поддерживавшими эти усилия, эту инициативу, греческие государственные структуры и, несомненно, главных героев, руководство Международной Ассоциации/общества греческих писателей - DEEL с неутомимой мотыгой у руля, величественным капитаном Экатерини Влахопанайоту-Баталия.
Без преувеличения, БЬЕМ ЧЕЛОМ !!!
Желаем читателям получить подлинное удовольствие !!!
Теодора Янници.
к.и.н., актриса, директор ГКЦ (www.hecucenter.ru )
Пишут:
Писатели - Авторы - Филэллины
Иллюстрируют :
Художники
200 лет Греческой Революции 1821 г.
«Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος» / «Благородным мужьям – любая земля служит могилой»
Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή (Β, 43). / «Эпитафий Перикла» Фукидида, (Β, 43).
«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί». / "Мы в долгу перед теми, кто пришел, прошел, придет, пройдет. «Нерожденные, мертвые будут судить нас».
Κ. Παλαμάς / греческий национальный поэт Костис Паламас
Μόσχα, 29 Νοεμβρίου 2021
Αγαπητοί φίλοι,
Σας προωθούμε ενημέρωση για επικείμενη παρουσίαση του προσφάτως εκδοθέντος τόμου της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - ΔΕΕΛ (www.somateiodeel.blogspot.com) με πρόεδρο τη λογοτέχνιδα Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821», η οποία θα πραγματοποηθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ώρα Ελλάδος 16.00, στην αίθουσα «Ρήγας Φεραίος» του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.
Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτική ενημέρωση για τον εν λόγω τόμο.
Το δελτίο τύπου της εκδήλωσης δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο http://www.hecucenter.ru/up/ ΤΥΠΟΥ 20-11-2021.pdf
Το χαιρετισμό της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στι Διαδίκτυο http://www.hecucenter.ru/up/ Κ.Ε.Π. - Δώρας Γιαννίτση για ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΤΟΜΟ ΤΗΣ ΔΕΕΛ.pdf
ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΣ – ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»
με την ευκαιρία των 200 ετών της Ελληνικής Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821
Αγαπητοί φίλοι,
Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σάς παρουσιάσουμε έναν, κυριολεκτικά, συγγραφικό-επιστημονικό-εκδοτικά άθλο, τον προσφάτως εκδοθέντα τόμο της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - ΔΕΕΛ (www.somateiodeel.blogspot.com) με πρόεδρο τη λογοτέχνιδα Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821», που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας,, με την ευκαιρία των 200 ετών της Ελληνικής Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821. Το όλο εγχείρημα χαίρει της αιγίδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο δε τόμο περιλαμβάνονται και άρθρα της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., επίτιμου μέλους της Δ.Ε.Ε.Λ., διδάκτορος ιστορίας Δώρας Γιαννίτση.
Με τη Δ.Ε.Ε.Λ. μάς συνδέει πρόσφατη εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία, όταν στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2020 πραγματοποιήσαμε, από κοινού, το Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Λογοτεχνική έκφραση», ο οποίος από ελληνικής πλευράς προσύλκησε ενθουσιώδη αριθμό συμμετοχών, που ανηλθαν στις 110.
Στον εξαιρετικό σε λόγο, δομή και περιεχόμενο πρόλογο της προέδρου της Δ.Ε.Ε.Λ. Αικατερίνης Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια διαβάζουμε:
«Η Διεθνής Επετειακή Ανθολογία «200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση του 1821» συντάχθηκε όχι μόνο για να συμβάλουμε στο μεγάλο εορτασμό της συμπλήρωσης των διακοσίων (200) χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά και για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν, με ανυποχώρητη απόφαση εθελοθυσίας, για ν΄ αποτινάξουν, μετά από τετρακόσια (400) χρόνια περίπου σκλαβιάς τον Οθωμανικό ζυγό, προασπιζόμενοι τις γνησιότερες ανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, ώστε τελικά να επιτύχουν την δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, το οποίο σήμερα είναι δικό μας.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλο χρέος, αφ’ ενός μεν να προβάλουμε στις επόμενες γενιές τις αξίες της θυσίας, του αγώνα για την πατρίδα και την αναβίωση της Δημοκρατίας «των ενδόξων προπατόρων», αφετέρου δε να τις φέρουμε στη μνήμη μας για την κατήχηση, διαφώτιση των λαών «εις τί συνίσταται ο ατίμητος θησαυρός της φιλτάτης Ελευθερίας των», όπως αυτή περιγράφεται από τον Ρήγα Φεραίο στο Θούριο. Η Ελλάδα θεωρείται παγκοσμίως η χώρα που γεννά ήρωες κι όπως είπε και ο Τσώρτσιλ: «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Αυτόν τον ηρωισμό της μακραίωνης Ελληνικής ιστορίας μας προβάλλει παγκοσμίως και η επετειακή Ανθολογία του Πολιτιστικού Φορέα της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών [& Καλλιτεχνών] -Δ.Ε.Ε.Λ.©®, μαζί με ελάχιστο μέρος από το πλούσιο ιστορικό –λογοτεχνικό περιεχόμενο που έχει καταγραφεί και δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Η ιστορία είναι εξελισσόμενη επιστήμη, υφίσταται διαρκείς αλλαγές και μετασχηματισμούς ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της τέχνης και στην παρούσα Ανθολογία θα την γνωρίσουμε με διαφορετικές ιστοριογραφικές προσεγγίσεις των σύγχρονων πνευματικών δημιουργών του καιρού μας.
Η Ανθολογία απευθύνεται σε διεθνές κοινό σε όλο τον κόσμο, με, επίσης, διεθνείς συμμετοχές (από Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Αυστραλία, Αρμενία, Ισραήλ, Τυνησία, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό, Σερβία, Βέλγιο, Αλβανία, Ν. Αφρική…..) με στόχο να επιτευχθεί στο μέλλον μετάφραση της στην Αγγλική γλώσσα, για να ταξιδέψει σ΄ όλο τον κόσμο.
Οι Συγγραφείς διακατέχονται από έντονο πατριωτικό ύφος, από φλογερά εκρηκτικά αισθήματα αγάπης για την ελευθερία δίνοντας νέα φτερά στα ουσιώδη αναθυµητικά της Επανάστασης. Το όλο έργο διακρίνεται για την εκφραστική ζωηρότητα, την απλότητα, την σαφήνεια της ύλης του, την αφήγηση δραματικών γεγονότων, αλλά και την ποιητική έκφραση των δημιουργών, που συμπληρώνουν μέχρι σήμερα µε νέα έργα το μέγα δοξαστικό του Εικοσιένα (΄21). Τα πεζογραφήματα είναι σύντομα, αυτοτελή κείμενα και σε πολλές περιπτώσεις πραγματικές αφηγήσεις, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, τα οποία αποτελούν τα πιο πολλά αληθινές μαρτυρίες.
Η σύνθεση του βιβλίου είναι πολυφωνική. Όλα τα κείμενα περιλαμβάνουν γεγονότα, συναισθήματα, σκέψεις, δράσεις, τρόπους συμπεριφοράς, ρόλους, μία τεράστια γκάμμα παραγόντων, τόσο περίπλοκων, όσο περίπλοκη είναι και η σύνθεση της κοινωνίας. Τα κείμενα τοποθετήθηκαν αλφαβητικά με το όνομα του συμμετέχοντος συγγραφέα, αφού το πλείστον του περιεχομένου είναι ομοιογενές: «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».
Κάθε κείμενο συνοδεύεται από συστατικό σχόλιο και φωτογραφία του δημιουργού, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει μια μετέπειτα ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο. Λόγω έλλειψης χώρου παρουσιάζονται στοιχειώδη βιο-εργογραφικά σχόλια και ζητώ προς τούτο την κατανόηση των συμμετεχόντων, διότι προέβην σε σύντμηση αυτών, μια και όλοι, ανεξαιρέτως, έχουν πολύ πλούσια και εκτενή βιογραφικά.
Το περιεχόμενο της Ανθολογίας διακρίνεται σε τρία (3) κεφάλαια:
Στο πρώτο, παρουσιάζεται ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κου. Ιερώνυμου Β΄ Αθηνών και πάσης Ελλάδος και στη συνέχεια, παρουσιάζονται, ακροθιγώς, τα βασικά στοιχεία της ιστορικής εξέλιξης της Επανάστασης με τους πρωταγωνιστές, τους ήρωες-ηρωίδες, τους Φιλέλληνες, την Φιλική Εταιρεία, την σημασία του συμβόλου της σημαίας, τα όπλα της εποχής και την συγκρότηση του πρώτου ελληνικού κράτους.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιέχονται όλοι οι συμμετέχοντες Έλληνες πνευματικοί δημιουργοί, οι οποίοι καθένας μοναδικά και όλοι μαζί συνθέτουν με τα ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα, τον ύμνο για τον Αγώνα, την Ελευθερία, την Δημοκρατία.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, περιλαμβάνονται οι Απόδημοι Έλληνες και οι Φιλέλληνες, οι οποίοι διακατέχονται από τις ίδιες αξίες και πάνω απ΄ όλα είναι καταφανής η αγάπη τους για την Ελλάδα και τον λαμπρό Ελληνικό Πολιτισμό.
Σε όλο το Ανθολόγιο παρατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Ελλάδα, το πλείστον από την Επανάσταση του 1821, τόσο αυτού που μπόρεσα να συλλέξω από διάφορες πηγές του διαδικτύου, όσο και αυτού που περιήλθε για δημοσίευση από τους συμμετέχοντες, μέλη και φίλοι της Δ.Ε.Ε.Λ.©®
Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν και μου εμπιστεύθηκαν το κείμενό τους. Όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην συγγραφή του, ο καθένας με τον τρόπο του σ΄ όλο αυτό το διάστημα της εντατικής δουλειάς.
Ιδιαιτέρως, όμως, ειδικότερα, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για την ηθική και οικονομική υποστήριξη, στον Δήμαρχο της Αθήνας - Κώστα Μπακογιάννη, στον Διευθυντή Γραφείου Αρχιεπισκόπου - Ιωάννη Σ. Τσούρα, στον Δρ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ - Σπύρο Τσιτσίγκο, στην Καθηγήτρια του Παν/μίου στις Βρυξέλλες - Ισαβέλλα Μαράτου - Αργυράκη, στην Διευθύντρια του ΚΕΠ Μόσχας-Δρ Θεοδώρα Γιαννίτση, στον Ιατρό Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Σάπικα, στον Διεθνολόγο Πρόεδρο του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου - Θαλή Μυλωνά, στον Ποιητή, Συγγραφέα, επιμεληθέντα της εκτύπωσης του παρόντος πονήματος Κωνσταντίνο Σκηνιώτη- «Εκδόσεις Καμπύλη», στην πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε., Νίνα Διακοβασίλη, και σε όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου και στους εκπροσώπους της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών [& Καλλιτεχνών] –ΔΕΕΛ©®, ιδιαιτέρως: Ζαννέτα Καλύβα - Παπαϊωάννου, Αλέξανδρο Λεβαντή, Γεώργιο Γιακουμινάκη, Αριάδνη Πολυμέρου, Σοφία Πατούχα, Σταματία Καππέ, Εφη Σελίμη, Εύα Πετροπούλου - Λιανού, Γιώτα Ασημάκη, Μάρθα Δελτούζου.
Για μία ακόμη φορά, ευχαριστώ τον πολυβραβευμένο Ιατρό της Ενδοκρινολογίας, εκπρόσωπο του Ανθρωπισμού της εποχής μας και λογοτέχνη Δρ Φώτιο Παυλάτο για την ενθάρρυνση και το αρχειακό υλικό, όσο και τις καλόγνωμες συμβουλές του.
Εύχομαι η καταγραφή των ένδοξων πράξεων του παρελθόντος να αποτελέσει το «κλειδί» για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τα μέλλοντα να συμβούν, όπως έγραψε και ο Ησίοδος: «τα τ’ εόντα προ τ’ εόντα τα τ’ εσόμενα» και προσδοκώ και το παρόν επετειακό Ανθολόγιο «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821» να προστεθεί στην Ιστορία της Λογοτεχνίας και να συμβάλει με τα γραφόμενα του, στην ουσία της ζωής που οφείλει να ρέει αβίαστα εμποδίζοντας την λήθη, τρέφοντας το αειθαλές δέντρο της Μνημοσύνης. Καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορούν να ακμάσουν, αν δεν έχουν αυτό που λέει ο Φρειδερίκος Νίτσε ως: «ένα σπαθί και εκατό επιθυμίες να κρέμωνται από αυτό». Ένα Όραμα.»
Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια
Από πλευράς μας επιθυμούμε να μεταφέρουμε στο αναγνωστικό κοινό ότι με περισσή χαρά, αλλά και με θαυμασμό, με δέος για το επιτελεσμένο άθλο [χωρίς ουδεμία υπερβολή], ξεφυλίσαμε τις σελίδες της πολυσέλιδης (824 σελίδων) «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821», που πρόσφατα εξέδωσε η ΔΕΕΛ, με την επιμέλεια της προέδρου, ερίτιμης και αγαπητής λογοτέχνιδος Αικατερίνης Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια, και, κυριολεκτικά, διακατεχόμεθα από εθνική υπερηφάνεια, από μία έξαρση πατριωτισμού.
Κυριολεκτικά, όλα προκαλούν δέος, γεννούν θαυμασμό και άπλετο σεβασμό στους δημιουργούς, σε όλους τους συντελεστές.
Ο όγκος του πονήματος, η άψογη δόμηση, η σφαιρικότητα της θεματικής, ο πλούτος σε περιεγχόμενο, σε λόγο, σε έκφραση, σε ρήση, η επένδυση και εμπλουτισμός με οπτικό υλικό, όλα πιστοποιούν και αναδεικνύουν την υπευθυνότητα, την προσήλωση, τον ενθουσιασμό, την αγάπη, με την οποία μαστορεύθηκε το όλο έργο, τον απόλυτα ανθρωπιστικό, και συνεπώς ελληνικό, χαρακτήρα και στόχο του όλου εγχειρήματος. Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, που επιτυγχάνεται μέσα από την Ανθολογία, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών, τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτισμικού κληροδοτήματός των, τη διατήρηση και διαφύλαξη της ταυτότητας, της εθνικής συνείδησης, γεγονός απόλυτα επίκαιρο και επιβεβλημένο την εποχή μας, εποχή προκλήσεων, ισοπεδώσεων, παραχαράξεων, αρνήσεων.
Δραττόμενοι αυτής της ευκαιρίας επικοινωνίας με τους αναγνώστες, επιθυμούμε να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που μάς καθιστά εθνικά υπερήφανους για τους σύγχρονους συμπατριώτες μας [και όχι μόνο για τους αρχαίους προγόνους μας], τους φορείς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, την Ελληνική Πολιτεία και, αναμφίβολα, τους πρωτεργάτες, τη Διοίκηση της ΔΕΕΛ με τιμονιέρη την άοκνη σκαπανέα, αγέρωχη καπετάνισσα Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια.
Ειλικρινά, ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΕΘΑ !!!
Ευχόμαστε στους αναγνώστες καλή απόλαυση !!!
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru )
Γράφουν:
Λογοτέχνες - Συγγραφείς - Φιλέλληνες
Εικονογραφούν:
Καλλιτέχνες
Για τα 200 χρόνια από το 1821
«Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος»
Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή (Β, 43).
«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».
Κ. Παλαμάς
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе, 44 Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж 127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810 Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax: +7 495 7084810
e-mail: hcc@mail.ru info@hecucenter.ru
skype: hellenic.cultural.center
facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter
vkontakte: http://vk.com/hecucenter
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου