25 Νοεμβρίου 2022

2021 – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΕΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Κ.Ε.Π.


2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821

«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

 Μόσχα, 25 Νοεμβρίου 2022.

Αγαπητοί φίλοι!

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προσφάτως από κοινού εκδοθέντος από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και το Ινστιτούτο Σλαυικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας επιστημονικού συλλογικού τόμου «Το 1821 στην ιστορία των βαλκανικών λαών (με την ευκαιρία της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης)», [ISBN – 978-5-7576-0469-5].

  

 

 

Το βιβλίο, ο συλλογικός αυτός τόμος, αποτελείται κατά κύριο λόγο από εισηγήσεις στο πραγματοποιηθέν, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και του Επετειακού Έτους των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, την περίοδο 25-26 Μαρτίου 2021 Διεθνές Συνέδριο «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα».

Συγγραφείς: Α.Κ. Alexandrova, M. Anton, R.B. Butova, L.A. Gerd, A. Dialla, A.Γ. Ζωιτάκης, Β. Καρύδης, Yu.T. Konstantinova, Ya.D. Κοτζώνης, Α.Σ. Lubotskaya, T.Β. Νικίτινα, Ο.Ε. Πετρούνινα, I.Yu. Smirnova, Ar.A. Ulunyan, Μ.Μ. Φρολόβα, Θ. Γιαννίτση.

Συντακτική Επιτροπή: Ο.Ε. Πετρούνινα (υπεύθυνη-επιμέλεια), A.K. Αλεξάντροβα, Θ. Γιαννίτση

Κριτική Επιτροπή: Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών T.V. Volokitina, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών Yu.D. Kvashnin.

Η παρουσίαση οπραγματοποιήθηκε υβριδικά, και δια ζώσης και διαδικτυακά, εξ αποστάσεως,, με τη συμμετοχή συναδέλφων τόσο από τη Ρωσία όσο και από το εξωτερικό.

Η υπεύθυνη επιστημονική συντάκτης της έκδοσης, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Προφέσσορας και διακεκριμένη Ελληνίστρια της εποχής μας, καθηγήτρια Olga Evgenievna Petrunina παρουσίασε στην ομιλία της την κύρια ιδέα της σύνταξης και δόμησης του συλλογικού μας τόμου, που εστιάζεται στην κατανόηση της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων το 1821 στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων στα Βαλκάνια.

 

Εκ των συγγραφέων του συλλογικού επιστημονικού τόμου στην παρουσίαση συμμετείχαν οι О.Е. Πετρούνινα, Т.В. Νικίτινα, Р.Μ. Μπούτοβα, А.К. Аλεξάντροβα, Θεοδώρα Γιαννίτση, Βύρων Καρύδης. Ο Βύρων Καρύδης, συμμετέχοντας διαδικτυακά από το Λονδίνο, απέτισε φόρο τιμής στον διακεκριμένο Έλληνα ιστορικό, διπλωμάτη, δημοσιογράφο, αγαπητό από όλους μας ένθερμο φίλο της Ρωσίας και της ελληνο-ρωσικής φιλίας, αείμνηστο Γιάννη Νικολόπουλο. Το κείμενο της ομιλίας του Βύρωνα Καρύδη, σε ρωσική και ελληνική, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο http://www.hecucenter.ru/up/ - Νεοελληνικές Σπουδές - Μόσχα_.pdf

 

 

Ειδικά για την παρουσίαση ετοιμάσαμε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα και ειδικές παρουσιάσεις από το πραγματοποιθέν την περίοδο  25-26 Μαρτίου 2021,  στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και του Επετειακού Έτους των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης,   2ήμερο Διεθνές Συνέδριο «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα», τα οποία δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο https://disk.yandex.ru/d/5xB8yXjH9jRVEQ

Φωτογραφίες από την παρουσίαση δύνασθε να αντλήσετε στον εξής κάτωθι σύνδεσμο https://disk.yandex.ru/d/kdRyoCeSH7qI9A  

Το βίντεο από την εκδήλωση παρουσίασης δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/23112022_paroisiasi_sillogikoi_epistimonikoi_tomoi__1821_elliniki_epanastasi.html

https://youtu.be/Zu8qUB-FY-Q

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες στο Επιστημονικό Συνέδριο και το Φόρουμ, σε όλους όσους συνέβαλαν, ώστε να δει το φως της δημοσιότητας η παρούσα επιστημονική εκδοση. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον διευθυντή του Ινστιτούτου Σλαβικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, διδάκτορα ιστορίας, προφέσσορα Κονσταντίν Νικίφοροβ και στη διακεκριμένη Ρωσίδα Ελληνίστρια, διδάκτορα ιστορίας, προφέσσορα Όλγα Πετρούνινα.

Ο συλλογικός μας επιστημονικός τόμος «Το 1821 στην ιστορία των βαλκανικών λαών (με την ευκαιρία της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης)», [ISBN – 978-5-7576-0469-5] είναι προσβάσιμος και ηλεκτρονικά στον Δικτυότοπο του Ινστιτούτου Σλαβικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας στον εξής κάτωθι σύνδεσμο

https://inslav.ru/publication/1821-god-v-istorii-balkanskih-narodov-m-2022

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ/ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ!!!

Με εκτίμηση και φιλικούς, συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κ.Ε.Π.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

2021_11_11_4

 

Κατωτέρω παρατίθεται περίληψη του βιβλίου, υλικό και φωτογραφίες από το επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021:

Αναλυτικότερα για το Επιστημονικό Συνέδριο της περιόδου 25-26 Μαρτίου 2021:

http://www.hecucenter.ru/gr/news/press_release__march_2526__200_hronia_ethnikoapeleitherotikis_epanastasis_1821__foroim.html  

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/2021_03_25__200_hronia_ethnikoapeleitherotikis_epanastasis_1821__foroim.html

 

2022_11_10_1

Σύντομη ενημέρωση για το περιεγχόμενο του βιβλίου:

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας τα 200 χρόνια εορτάστηκαν πρόσφατα, ξεχωρίζει από τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις των αρχών του 19ου  αιώνα, διότι ήσαν η μοναδική που στέφθηκε από επιτυχία: ήταν η μόνη που στέφθηκε από επιτυχία. Το εθνικό ελληνικό κράτος, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της Επανάστασης του 1821, υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στις πρώην βαλκανικές κυριαρχίες των Οθωμανών. Με διάρκεια μίας δεκαετίας, η Ελληνική Επανάσταση απετέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των επαναστατικών κινημάτων των δεκαετιών του ’20 και του ’30 του 19ου αι. Έδωσε ισχυρή ώθηση στις διαδικασίες εθνικής αναγέννησης στα Βαλκάνια, βρήκε ανταπόκριση σε όλη την Ευρώπη και πέρα από τον ωκεανό με τη μορφή του φιλελληνικού κινήματος και συνέβαλε στην αφύπνιση των εθνικών συναισθημάτων στους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Η επέτειος των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά αντικείμενα και θεματικές του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021, το οποίο εγκαινιάσθηκε με το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ» και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στη Μόσχα. Στο πλαίσιο του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε το αφιερωμένο στην Επανάσταση διεθνές συνέδριο 200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!. Πολλές από τις εισηγήσεις στο εν λόγω Συνέδριο αποτέλεσαν τη βάση αυτής της συλλογικής μονογραφίας, και στη συνέχεια άλλοι ερευνητές συμμετείχαν στη συγγραφή της. Έτσι, δημιουργήθηκε μια διεθνής ομάδα ειδικών, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων βαλκανικών σπουδών. Η σύνθεση της ομάδας των συγγραφέων προκαθόρισε, εν μέρει, την αντίληψη, την κεντρική ιδέα και το περιεγχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου.

Στο πρώτο μέρος της συλλογικής μονογραφίας αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σύγχρονες προσεγγίσεις στη μελέτη της ιστορίας της Επανάστασης. Προοοίμιο για τη δημιουργία, την ανάδυση της ανεξάρτητης Ελλάδας αποτέλεσε η πρώτη εμπειρία νεοελληνικής κρατικής οντότητας - η Ιόνειος Πολιτεία των Επτά Νήσων, με μια ανάλυση της κληρονομιάς της οποίας ξεκινά το βιβλίο. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στη διεθνική διάσταση της Επανάστασης, που εξετάζεται με το παράδειγμα της γνωστής ελληνορωσικής οικογένειας Υψηλάντη. Ιδιαίτερη προσοχή των ερευνητών προσελκύει το αρχικό στάδιο της Ελληνικής Επανάστασης - η εξέγερση στα παραδουνάβια πριγκιπάτα υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Το βιβλίο παρουσιάζει όχι μόνο σύγχρονες ιδέες για την πορεία της εξέγερσης, αλλά και την αντίδραση του ξένου Τύπου σε αυτήν, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ιδέες της ρωσικής κοινωνίας για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων ανιχνεύονται μέσα από τη ρωσική ταξιδιωτική λογοτεχνία, τα απομνημονεύματα των Ρώσων περιηγητών, καθώς και την ποίηση εκείνης της εποχής. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που τίθεται στο βιβλίο είναι η στάση της Εκκλησίας και του κλήρου απέναντι στην Επανάσταση.

Το δεύτερο μέρος της συλλογικής μονογραφίας έχει ευρύτερο γεωγραφικό και χρονολογικό εύρος και είναι αφιερωμένο στην κληρονομιά της Επανάστασης και τον αντίκτυπό της στην ιστορία των Βαλκανίων. Ξεκινά με μια ανάλυση της Επανάστασης του 1821 ως ιδεολογήματος, που αργότερα προσέλαβε σταθερή θέση στην ελληνική εθνική ιδεολογία. Ξεχωριστά κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις ενέργειες της ευρωπαϊκής διπλωματίας γύρω από τον Άθω στο δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα, καθώς και στην αντιμετώπιση του Κριμαϊκού Πολέμου και των σχετικών γεγονότων στην Ελλάδα από τον ηγούμενο της ρωσικής αποστολικής εκκλησίας στην Αθήνα, Αρχιμανδρίτη Antonin (Kapustin). Οι εν λόγω θεματικές αποτελούν εντελώς ανεξερεύνητες πτυχές της ιστορίας της περιοχής των Βαλκανίων, η οποία βίωσε νέες πραγματικότητες, λόγω της διαδικασίας δημιουργίας εθνικών κρατών, που ήδη ξεκινούσε. Αυτή η διαδικασία συνοδεύτηκε από την αύξηση του ρόλου του εθνικού αυτοπροσδιορισμού σε διάφορους τομείς της ζωής του τοπικού πληθυσμού. Τα κεφάλαια για τον ελληνικό πληθυσμό των Βαλκανίων κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 είναι αφιερωμένα στη μελέτη αυτού του προβλήματος με τη χρήση νέων πηγών, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάπτυξη των εθνικών ταυτοτήτων στη Θεσσαλονίκη τις δεκαετίες του ΄60-΄70 του19ου αι. Η ανάπτυξη των εθνικών ιδεολογιών έθεσε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της δημιουργίας εθνικών Εκκλησιών και τη σχέση τους με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αυτά τα θέματα συζητούνται στα κεφάλαια για τη σχέση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Πατριαρχείο τη δεκαετία του ΄60-΄80 του 19ου αιώνα και περί εκκλησιαστικών «ειρηνικών επαναστάσεων» στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο διαπραγματεύεται την επίδραση της κληρονομιάς της Επανάστασης στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων στις αρχές του 20ου αιώνα. Τέλος, τα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου ασχολούνται με το παρόν. Αναλύουν την αντίληψη των παραδόσεων που χρονολογούνται από την Επανάσταση από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και τη χρήση τους από την επίσημη ιδεολογία και προπαγάνδα.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι εισηγήσεις, το υλικό μιας τόσο σημαντικής επιστημονικής και δημόσιας εκδήλωσης, η οποία συμπεριλήφθηκε στις επίσημες εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και ουσιαστικά εγκαινίασε το Αφιερωματικό Έτος 2021, το Κοινωνικό-Επιστημονικό Φόρουμ ΛΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ: Η Ελλάδα και η Ρωσία ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον: γεγονότα, άνθρωποι, ιδέες. 

και το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα 200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!! δημοσιεύονται σε αυτή τη μονογραφία.

Θα επιθυμούσαμε ιδιαίτερα να τονίσουμε τον υψηλότατο βαθμό συλλογικής, αρμονικής αλληλεπίδρασης, σύμπραξης, εποικοδομητικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πραγματοποίησαν το Φόρουμ και το Συνέδριο, όπως το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., το Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Σύνδεσμος Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου - AKDS «Φιλία», η Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov», η Κρατική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας [Βιβλιοθήκη «Λένιν»], το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών - ΚΕΡΙΕ (Ελλάδα), και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη σε όλους τους εμπλεκόμενους οργανισμών και συναδέλφους.

Με συλλογικές προσπάθειες καταφέραμε, μετά από 200 χρόνια, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, να πραγματοποιήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά και μεγάλης κλίμακας εγχειρήματα/γεγονότα του Επετειακού Έτους των 200 βΕτών της Επανάστασης και του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, γεγονός που αποτελεί νομοτέλεια στην ανάπτυξη και εξέλιξη της δυναμικής της κοινής μας ιστορικής, πνευματικής, πολιτισμικής κοινότητας των δύο ομόδοξων λαών μας, λαών με κοινή αντίληψη, κοσμοθεωρία, νοοτροπία.

Ελπίζουμε ότι αυτό το βιβλίο, πάνω στο οποίο εργάστηκαν κορυφαίοι ειδικοί από διάφορες χώρες, θα δείξει στον αναγνώστη το τρέχον επίπεδο επιστημονικής έρευνας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την κληρονομιά της στη Βαλκανική ιστορία, θα αποκαλύψει την κλίμακα, το βεληνεκές του ιστορικού αυτού φαινομένου, υπό το λάβαρο και ιδεολόγημα του οποίου τα επόμενα διακόσια (200) χρόνια αναπτύχθηκε η ίδια η Ελλάδα, θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα και ιδέα για το βαθμό επιρροής της Επανάστασης στο βίο, την εθνική συνείδηση των λαών ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.

Κατωτέρω παρατίθενται φωτογραφίες από το 2ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο της περιόδου 25-26/3/2021.

 

 

2022_09_20_16

2022_11_10_3

2022_11_10_4

2022_11_10_5

2022_11_10_6

2022_11_10_7

2022_11_10_8

2022_11_10_9

2022_11_10_10

2022_11_10_11

2022_11_10_12

2022_11_10_13

2022_11_10_14

2022_11_10_15

2022_11_10_16

2022_11_10_17

2022_11_10_18

2022_11_10_19

2022_11_10_20

2022_11_10_21

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: