28 Δεκεμβρίου 2022

Μια πρόχειρη ματιά σε πρόχειρα δεδομένα

 

 

Πριν μερικές εβδομάδες το τουρκικό UCAV ΑKINCI χτύπησε τον στόχο με υψηλή ακρίβεια, με βόμβα MK-83 455 κιλών.

 

Τα βαλλιστικά συστήματα (πύραυλοι) BORA-TAYFUN-ATMACA έχουν ένα βεληνεκές που πλέον φτάνει τα 500 χιλιόμετρα και προφανώς ετοιμάζονται πυρετωδώς για ακόμα μακρύτερα.

 

Η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία κάνει έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πολέμου. Σε μαζική παραγωγή έχουν ήδη μπει πολλά από αυτά.

 

Οι Τούρκοι επικεντρώνονται προφανώς στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα βαλλιστικά συστήματα, στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά δεν παραμελούν τεθωρακισμένα, κορβέτες, και μαχητικά.

 

Εάν αναπτύξουν τεχνολογία εκτόξευσης από υποβρύχιο τότε μάλλον θα μπορούν  να απειλούν την χώρα μας από πολύ κοντά και να χτυπούν οπουδήποτε θελήσουν.

 

Δείτε μια πρόσφατη απόφαση:

 

Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας

https://defencereview.gr/oi-apofaseis-tis-ektelestikis-epitro/?utm_medium=rss

21/12/2022

 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μαζική παραγωγή των αντιαεροπορικών συστημάτων Siper (μέσου-μεγάλου βεληνεκούς), Hisar (της έκδοσης μέσου βεληνεκούς) και Sungur (πολύ μικρού βεληνεκούς) για την ενίσχυση της αεράμυνας της Τουρκίας. Επίσης, πάρθηκε απόφαση για την παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, των πυραύλων κατά πλοίων Atmaca, των κατευθυνόμενων ρουκετών TRLG-230 (230 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 70 χιλιομ), των αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων Karaok, των βλημάτων αερομαχίας Gökdoğan και Bozdoğan και των τορπιλών Akya.

Για το Τουρκικό Ναυτικό πάρθηκε η απόφαση για τη ναυπήγηση και των άλλων τριών φρεγατών τύπου TF-100 κλάσης «Ι» (η πρώτη φρεγάτα της κλάσης, F-515 «Istanbul», καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2021). Οι τέσσερις φρεγάτας κλάσης θα αντικαταστήσουν ισάριθμες φρεγάτες MEKO-200TN Track.I κλάσης «Yavuz». Η σχεδίαση των φρεγατών «Ι» έλκει την καταγωγή της από τις κορβέτες MILGEM, ενώ πάνω στη σχεδίαση των «Ι» βασίζεται και η ανάπτυξη των TF-2000. 

 

 

 

Από την άλλη πλευρά, εμείς, τι αμυντική βιομηχανία έχουμε; Τι παράγουμε;

 

Σφαίρες; Τις φτιάχνουμε εμείς ή τις αγοράζουμε; δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι τα παχιά λόγια και οι τυμπανοκρουσίες για ένα μη επανδρωμένο μικρό περιορισμένων δυνατοτήτων που όλο και ακούγεται αλλά δεν φαίνεται.

 

Τι άλλο; Μάλλον τίποτε άλλο. Αλλά υπάρχει ένας τύπος και μια εταιρεία στην Λάρισα που προβάρει ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά η πολιτική των πολιτικών μας είναι να θάβουν τέτοιες προσπάθειες. Τα πρόσωπα και τα κόμματα που ψηφίζετε. Ναι, όλοι αυτοί έχουν διαλύσει την Αμυντική μας Βιομηχανία όπως και ολόκληρη την Βιομηχανία.

 

Παράλληλα, νέα παιδιά φεύγουν και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για επιστροφή, αυτοκτονίες διαρκώς, θάνατοι στην άσφαλτο, γεννήσεις σε πτώση και σε μεγάλη ηλικία οι γυναίκες.

 

Όλο αυτό παραπέμπει σε σχέδιο και το στηρίζουμε όλοι εμείς με την νοοτροπία μας. Την νοοτροπία του να περνάω εγώ καλά, να είμαι κολλητός με βουλευτές, υπουργούς, περιφερειάρχες κ δημάρχους και να αδιαφορώ για τον πλησίον.

 

Προβάρουμε κάθε μέρα την αυτοκτονία μας σαν έθνος με αυτούς που ψηφίζουμε.

 

Αυτοκτονούμε σαν λαός και αυτή την φορά δεν θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.

 

--

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: