Στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον Αγρό Κύπρου (Εμβληματική Κοινότητα της Κύπρου), η Διακυβερνητική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν η Ιουλία Γεωργιτσανάκου, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπρόσωπος του Μανιατακείου Ιδρύματος και του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Κύπρου ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής στο επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγρού και στη συνέχεια ακολουθήσαν παρουσιάσεις για τις δράσεις για το έτος 2023 και προτάσεις για κοινές δράσεις του Δικτύου για το έτος 2024 από τις χώρες: Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Ισπανία.
Στη Διήμερη Διακυβερνητική Διάσκεψη, οι συμμετέχοντες παρακολουθήσαν εργαστήρι μαγειρικής από την chef Μαριλένα Ιωαννίδη, η οποία είναι γνωστή για την εκτεταμένη έρευνα και γνώση της γαστρονομικής παράδοσης και κουλτούρας της Κύπρου και στην συνέχεια πραγματοποίησαν επίσκεψη σε τρεις βιοτεχνίες της κοινότητας Αγρού, την βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών αλλαντικών Καυκαλιά, την βιοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων Niki Agathocleous, η οποία δραστηριοποιείται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, και το εργοστάσιο τριαντάφυλλων του κου Χριστάκη Τσολάκη, το οποίο παράγει διάφορα προϊόντα από τα τριαντάφυλλα -δαμασκηνί (ροδόσταγμα, καλλυντικά κ.α.), τα οποία καλλιεργούνται στο χωριό.
Στο τέλος της Τηλεδιάσκεψης, η Πορτογαλία διεκδίκησε και ανέλαβε την προεδρία της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής για τον επόμενο χρόνο. Η προεδρία θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του Δικτύου καθώς και στη σύνδεση του διατροφικού μοντέλου με την εκπαίδευση, τη βιωσιμότητα και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Η Μεσογειακή Διατροφή παραμένει ζωντανή, παρόλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Τα οφέλη της είναι σημαντικά τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Η ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής και της αναπτυξιακής διάστασής της αποτελεί δέσμευση τόσο για τον Δήμο Πύλου-Νέστορος όσο και για το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Έχοντας ως κοινό όραμα η Μεσογειακή Διατροφή να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού πλούτου που τη διαμορφώνει, το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκει τα μέγιστα δυνατά, για την προώθηση της συνεργασίας του δικτύου των 7 χωρών και των ανακηρυγμένων από την UNESCO Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου