2 Ιανουαρίου 2024

Επιτόκια δανεισμού: Η αύξηση έφερε τεράστια κέρδη στις Τράπεζες!!

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αντιμετωπίσει δήθεν την ακρίβειαν άρχισε τμηματικήν άνοδον των επιτοκίων δανεισμού. Οι δανειολήπτες περιήλθαν σε δεινήν οικονομικήν κατάσταση αφού  η δόση που κατέβαλαν πρίν την έναρξη αυξήσεως των επιτοκίων  ανήλθεν  σχεδόν στο διπλάσιον!!!! Ομιλούμεν και για τους Έλληνες δανειολήπτες αφού οι  αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Τραπέζης έχουν άμεσην εφαρμογήν και στην Ελλάδα! Η ακρίβεια δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς, άρα η αύξηση των επιτοκίων δεν συνέβαλεν αποφασιστικώς στην προσπάθειαν αυτήν. Συνέβαλεν όμως στην κερδοφορίαν των Τραπεζών!  Οι Financial Τimes. σημειώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων  την τελευταίαν διετίαν έφεραν κέρδη 100 δισ. Ευρώ στις Ευρωπαϊκές τράπεζες!!!!!

Τα καθαρά έσοδα από τόκους  ανήλθαν από 270 δισ. Ευρώ το 2021 σε 378 δισ. Ευρώ φέτος, συμφώνως με στοιχεία της UBS, αφότου οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια.

Οι δύο αναφερθέντες φορείς τονίζουν με έμφαση ότι τα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων ανήλθαν στα 100 Δις Ευρώ!

Τι θα γίνει  τώρα κύριοι ¨Ελληνες υπεύθυνοι με την αυξηθείσαν δόσην των δανειοληπτών;;; Θα μειωθεί άμεσα και θα φτάσει στα επίπεδα πριν από την ληστρικήν αύξηση των επιτοκίων   δανεισμού;; Το σκεφθήκατε αυτό ότι είναι αμέσου προτεραιότητος; Οι αναφορές  σας για φροντίδα στην καθημερινότητα περιλαμβάνουν πρωτίστως αυτό, γιατί ελλοχεύουν  μεγάλοι κίνδυνοι του ακινήτου για το οποίον ελήφθη το δάνειον.  Θα κινηθείτε ώστε να μειωθεί το αυξηθέν επιτόκιον; Δυνάμεθα ως Έλληνες να προβούμεν στο διάβημα αυτό ή  εξαρτώμεθα από την άβουλην Ευρώπην;;

Το ποσόν που μας άρπαξαν σε μίαν διετίαν είναι τεράστιον και μάλα άδικον καθότι δεν μας προσέφεραν εργασίαν ώστε να πληρώσομεν  δι’ αυτήν. Υπέθεσαν κάτι και άρχισαν τις αφαιμάξεις.

Θα ισχυρισθείτε ότι  οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Τραπέζης ήταν ορθοί. Από οικονομικής σκοπιάς ας πούμεν Ναι. Η πραγματικότητα όμως έδειξε το αντίθετον.  Και η ζημία η οποία προεκλήθη στους δανειολήπτες και συνεχίζει να τους μαστίζει είναι δυσβάστακτη!

Οι μεταρρυθμίσεις  λόγω ανθηρής Οικονομίας που εξαγγέλλονται για ευμάρειαν του Λαού,  πρέπει πρώτα να στραφούν στο συγκεκριμένον θέμα, για ανακούφιση των δανειοληπτών και αποτροπήν να καταστούν άστεγοι!!!!!

Ποίος πλουσιοπαροχολόγος, θα τους στεγάσει τότε;;;;

2/1/2024

Μιχαήλ Στρατουδάκης

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: