15 Νοεμβρίου 2017

Συναγερμός για τον "σιωπηλό δολοφόνο": 600.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ - Οι μισοί δεν το γνωρίζουν καν!!!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον «σιωπηλό δολοφόνο», δηλαδή την ΧΑΠ, κρούει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία!!!
- Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από την οποία νοσεί το 8,4% των Ελλήνων!
- Το 56% δεν το γνωρίζει καν! Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες
- Το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης, θα πεθάνει εντός 3 μηνών!

- Ποια είναι τα συμπτώματα, γιατί ονομάζεται "σιωπηλός δολοφόνος" και τι πρέπει να κάνετε για προστατευτείτε - Η πιο σημαντική συμβουλή αποτελείται από τέσσερις απλές λέξεις: Κόψτε το κάπνισμα... χθες!
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί την 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αναμένεται, μάλιστα, να ανέβει στην 3η θέση έως το 2020. Ευθύνεται για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως! Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία προειδοποιεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, στις 15 Νοεμβρίου.

Tα δεδομένα της μεγάλης πανευρωπαϊκής μελέτης ERS COPD Audit study αποδεικνύουν το εξής: Ότι το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης, θα πεθάνει εντός 3 μηνών! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 16.000 ασθενών και συμμετείχε και η χώρα μας.

«Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ΧΑΠ. Αλλά και η χρήση τζακιών ή ξυλοσομπών επιδεινώνουν το πρόβλημα, ιδίως στα αστικά κέντρα» τονίζει η ΕΠΕ.

Διαπιστώσεις για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, 9 στους 100 ενήλικες καπνιστές στην χώρα μας, πάσχουν από τη νόσο (8,4%). Δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν. Το 56% αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν! Οι μισοί πάσχοντες, μάλιστα, συνεχίζουν να καπνίζουν. Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες, με ποσοστό 11,6%, έναντι 4,8%. ΧΑΠ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις 5 πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας. Συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή της. Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο, (π.χ. στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δισ. δολάρια ετησίως).

Συμπτώματα της ΧΑΠ

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (σ.σ. βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση. «Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα, σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και δεν καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο», αναφέρει η ΕΠΕ.

Ο «σιωπηλός δολοφόνος»

Αποφράζει τους βρόγχους (σ.σ. τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Οι βλάβες αυτές, από ένα σημείο και μετά, είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα. Δηλαδή 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο. Κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. ΧΑΠ

Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (σ.σ. δύσπνοια) και να καπνίζει, κάνει ένα ολέθριο λάθος: Αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν ο ασθενής δεν μπορεί καν να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές! Επίσης να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς, ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι… Απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του και από την λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Τι πρέπει να γίνει

Ο καπνιστής που είναι πάνω από τα 35, με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια, πρέπει να επισκεφθεί τον πνευμονολόγο. Προφανώς να διακόψει και το κάπνισμα.

Οι πάσχοντες που δεν το γνωρίζουν, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος ή και εγκεφαλικού, συχνή επιπλοκή-συνοσηρότητα της ΧΑΠ.

Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (σ.σ. ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ). Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε πιστοποιημένα πνευμονολογικά ιατρεία. Ακόμη πρέπει να καταφύγουν στα ιατρεία βοήθειας διακοπής καπνίσματος.

Όλοι οι διαγνωσθέντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

Η ΕΠΕ καλεί την Πολιτεία να στελεχώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί αυτή «η παγκόσμια επιδημία» και όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας και στην αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, καθώς και μείωσης της ενδο-οικιακής (τζάκια, σόμπες), αλλά και εξω-οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αυτοκίνητα/βιομηχανικές εκπομπές).

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: